Last news in Fakti

27 Февруари, 2014 09:36 7 753 2

Крим минава в руски ръце?

  • украйна-
  • киев-
  • крим-
  • окупация

Въоръжени лица превзеха сградите на местния парламент и правителството на автономната република

Напрежението в Украйна ескалира през изминалата нощ след като въоръжени лица превзеха сградите на местния парламент и правителството на автономната република Крим и издигнаха руското знаме, съобщи РБК.

„Неизвестни издигнаха флага на Русия и не искат да осъществят контакт“, съобщи от мястото на събитието радио „Свобода“.

В своя профил в социалната мрежа Facebook председателят на меджлиса (събранието) на кримските татари Рефат Чубаров потвърди, че сградите са превзети и над тях се вее флага на Русия. В сградите се намират въоръжени лица в униформа без опознавателни знаци. В момента не са издигнали искания, съобщава Чубаров.

Източник от украинското вътрешно министерство съобщи, че около 4 часа местно време в сградата е нахлула група от около 30 въоръжени души с маски. Те поискали от охранителите да напуснат сградата и да предадат оръжието си.

В момента полицията в Симферопол е вдигната по тревога. Органите на реда са отцепили района около сградата на кримския парламент.

Напрежението в Крим ескалира през последните дни след като местните татари подкрепиха новата власт в Киев. Допълнително масло в огъня наля решението на депутатите да отменят статута на съществуващите в момента регионални езици.

Рускоезичното население веднага го прие като знак на враждебност и опит за реваншизъм.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    0 0 Отговор
    Хайде малко история-Крим е придаден към Украйна след влизането и /зорлем или не/ в съюза на федеративните социалистически републики, никога не е била изконна украинска територия...
  • 2 Монго

    0 0 Отговор
    Ето по-точно " През 1954 г. по инициатива на съветския ръководител Никита Хрушчов Крим е предаден на Украйна, в името на "дружбата между народите" на СССР, като награда за украинското участие и жертви във Втората световна война, както и по повод на празнуването на 300-годишнината от провеждането на Переяславската рада (Съвета от Переяславъл)."
Новини по държави: