Last news in Fakti

1 Март, 2014 15:15 2 118 1

Крим поиска помощ от Путин

  • крим-
  • украйна-
  • русия-
  • владимир путин-
  • турчинов-
  • аксьонов-
  • референдум-
  • автономия

Референдумът за автономията на републиката е изтеглен с 2 месеца и ще се проведе на 30 март

Крим поиска помощ от Путин - 1
Снимка: АП/БТА

Новият премиер на Крим Сергей Аксьонов, назначен на 27 февруари, днес излезе с извънредно съобщение, в което се обръща към руския президент Владимир Путин с молба да бъде оказано съдействие за опазване на мира в автономната република. Той обяви, че временно взема на свое подчинение всички силови структури в Крим: Министерството на вътрешните работи, на отбраната, на извънредните ситуации, Върховния съвет, флота, граничната служба и др. Обръщението му бе излъчено в пряк ефир по телевизионния канал Россия 24.

Своето решение министър-председателят обяснява с това, че на територията на републиката се намират неидентифицирани въоръжени групи и бойна техника, а силовите структури не са в състояние ефективно да контролират ситуацията. Той отбеляза, че в петък Киев е нарушил договореността да не назначава ръководители на тези структури без съгласуване с Върховния съвет на Крим и обяви за началник на кримската милиция Игор Авруцкий. Аксьонов призова несъгласните с неговите заповеди и разпореждания да напуснат службите си.

По-рано през нощта бе взето решение за създаване на спецподразделение на „Беркут“ за охрана на обществения ред на подчинение на властта в републиката, тъй като в Украйна „Беркут“ беше ликвидиран със заповед на вътрешния министър на страната Арсен Аваков на 26 февруари. Севастополският отряд на „Беркут“ отказа да изпълни заповедта за разформироване, а градските власти поканиха на служба при тях бойци от други региони.

Днес в Донецк над 7000 души на проруски митинг издигнаха руското знаме над сградата на местната управа. 
Снощи новоназначеният президент на Украйна Олександър Турчинов обвини Русия в опит да анексира Крим и поиска да се изведат от територията на автономията намиращите се там руски войски.

Украинският министър на отбраната Игор Тенюх обяви, че Русия е изпратила 6000 войници в Украйна и украинската армия е в пълна бойна готовност в района на Крим, предаде „Ройтерс“. Москва обаче твърди, че не е нарушила споразумението с Украйна за действията на своя контингент там.

Украинският премиер Арсений Яценюк заяви, че страната му няма да бъде въвлечена във военен конфликт от руските "провокации". Министър-председателят направи обръщение към властите в Русия с призив да изтеглят войските си от Крим.

„Ние се обръщаме още веднъж към Русия с призив да изтегли своите войски и да спазва договореностите между двете страни”, заяви Яценюк. Според него кризата в Крим, предизвикана от неадекватното руско присъствие на територията на автономията, трябва да бъде решена по политически път.

На свой ред президентът на САЩ Барак Обама заяви на брифинг в Белия дом, че САЩ са обезпокоени от информацията за придвижване на руски войски на полуострова и предупреди Русия да не предприема военна интервенция в Крим.

Междувременно премиерът на Крим Сергей Аксьонов обяви, че предвид на сложната ситуация там референдумът за автономията е изтеглен с 2 месеца и ще се проведе на 30 март вместо в края на май. На референдума ще се поставя въпросът "Автономна република Крим има държавна самостоятелност и влиза в състава на Украйна въз основа на договори и споразумения“ (отговор „да“ или „не“).

В изданието на кримския парламент „Кримски известия“ са дадени разяснения по въпроса, като се подчертава, че във въпроса не се съдържа положение за независимост на автономната република, за излизането й от състава на Украйна и влизането й в състава на друга държава.

„Целта на референдума е усъвършенстване на статута на Автономна република Крим, така че  правата на автономията да бъдат гарантирани при каквито и да било промени в централната власт или Конституцията на Украйна. Всички предприети крачки са насочени към това с автономията да се съобразяват, обсъждат и съгласуват решенията на централните органи на властта“, цитира Кримската информационна агенция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    0 0 Отговор
    През 1954 г. по инициатива на съветския ръководител Никита Хрушчов Крим е предаден на Украйна, в името на "дружбата между народите" на СССР, като награда за украинското участие и жертви във Втората световна война, както и по повод на празнуването на 300-годишнината от провеждането на Переяславската рада (Съвета от Переяславъл).
Новини по държави: