Last news in Fakti

27 Февруари, 2014 14:55 2 161 1

Русия „съблазнява“ Крим с $5 млрд.

  • русия-
  • крим-
  • украйна

Москва не може да провокира отцепването на Крим от Украйна, разбирайки че не може да си позволи средствата за издръжка на полуострова, а от друга страна не бива да стои безучастно на станалата смяна на властта в Киев

Русия „съблазнява“ Крим с $5 млрд. - 1
Снимка: АП/БТА

Министерството на икономическото развитие на Русия се е обърнало към руските бизнесмени с молба да вложат в Крим $5 млрд., съобщава в. "Комерсант".

Източници, запознати със ситуацията, съобщиха, че съответният документ е постъпил в Търговско-промишлената палата на Русия. Първият проект е за реконструкцията на автомобилния път свързващ Херсон-Феодосия-Керч. В този проект се планират да се вложат $1,4 млрд.

В. „Комерсант“ уточнява, че министерството е предложило на предприемачите да вложат $1,8 млрд. в развитието на инфраструктура на пристанищата.

Русия иска да инвестира в селското стопанство, туризма и строителството на мост над Керченския пролив. Последната инвестиция се оценява в размер на между $1,5 млрд. и $3 млрд. Сумата зависи дали ще се изгражда трасе само за автомобили или ще бъде комбинирано и за железница.

Инвестиционните намерения на Москва стават на фона на ескалацията на напрежението в Крим. Проруски сили завзеха сградите на местния парламент и правителство. В същото време кримските татари искат да останат в територията на Украйна.

В Севастопол ситуацията е спокойна. Милицията обаче е изградил контролни пунктове на ключови места и кръстовища в града. Председателят на Върховния съвет на Крим Владимир Константинов заяви, че в дания момент в парламента не се разглежда въпроса за отделянето на автономната република от Украйна.

Главният редактор на списанието „Русия в световната политика“ Фьодор Лукиянов смята, че не е сериозно да се смята, че инвестициите могат да станат в близко бъдеще на фона на ескалацията на напрежението в Украйна. В сегашната ситуация това е политически жест, целящ да покаже съпричастността на Русия към Крим, коментира Фьодор Лукиянов. Според него Москва не може да провокира отцепването на Крим от Украйна, разбирайки че не може да си позволи средствата за издръжка на полуострова, а от друга страна не бива да стои безучастно на станалата смяна на властта в Киев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 nakata88bg .

    1 0 Отговор
    Крим е последно място, където Конституцията на Украйна все още има сила, не Крим се отцепи от Украйна, в Украйна стана преврат (имено преврат - нарушена е половината от конституция, изборен кодекс, извършени са углавни престъпления, да не говорим за принципите на демокрация). Русия може без никакви проблеми да издържа Крим, но целта не е "да се издържа", а "да се РАЗВИЕ", за да могат сами да се издържат
Новини по държави: