Отидете към основна версия

4 990 195

Извънредни планове в Берлин! Германия прехвърля 800 хиляди войници от НАТО на руската граница при война

  • германия-
  • нато-
  • русия-
  • украйна-
  • олаф шолц

Точното идентифициране на рисковете, на които може да бъде изложена съответната инфраструктура, къде и какво трябва да се направи в този случай, е част от нашия постоянен анализ на заплахите и постоянен процес на обмен на мнения

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министерството на отбраната на Германия потвърди, че разработва извънредни планове за движение на "стотици хиляди“ войници на НАТО през нейна територия в случай на война с Руската федерация. Повод за това станаха съобщения в медиите, че подготовката се засилва на фона на непряк конфликт между Запада и Москва, пише Newsweek.

Представител на Командването на националната отбрана на Бундесвера в Берлин потвърди пред изданието, че секретният "Оперативен план за Германия“ (OPLAN DEU) "се разработва непрекъснато под отговорността на Командването на националната отбрана на Бундесвера и постоянно се актуализира“.

Тези думи идват, след като Der Spiegel съобщи миналата седмица, че Берлин се готви за прехвърлянето на около 800 000 войници на НАТО и 200 000 единици оборудване през територията си, ако напрежението с Русия ескалира в пълномащабна война.

"Способността за бързо пренасочване на големи сили на НАТО към източния фланг на Алианса в случай на влошаване на ситуацията със сигурността е централен стълб на конвенционалното възпиране. Важна германска цел е да осигури планираното разполагане и снабдяване на съюзническите и германските сили, особено чрез подкрепа от страната домакин, което е общодържавна задача с Германия като централен възел. Според плановете на НАТО, няколкостотин хиляди войници трябва да бъдат осигурени с постоянна логистика и медицинска помощ“, обясни говорител на командването.

Журналистите на Der Spiegel съобщиха, че плановиците от Германия и НАТО обмислят как да разпределят тази огромна сила по основните транспортни пътища на страната, като се фокусират върху 300-километровата магистрала А2, която минава от западния град Оберхаузен до покрайнините на Берлин в източната част на страната, близо до полските граници. Такъв маршрут и няколко ключови моста по него се очаква да станат основна цел за руски удари в случай на война.

"Планирането взема предвид не само една магистрала като ос на движение в Германия, но и много аутобани и федерални магистрали. Пример за такава ос запад-изток е централната магистрала A2. За тази цел OPLAN DEU определя изискванията за Бундесвера, както и изискванията към други държавни и граждански структури в областта на отбраната, което е национална и обществена задача. От съображения за военна сигурност не можем да навлизаме в подробности и следователно не можем да потвърдим данните, посочени в статията ", подчерта представителят на берлинското командване.

Според него най-вероятно противникът може да предприеме мерки за намеса или забавяне на движението на войските на НАТО.

"Точното идентифициране на рисковете, на които може да бъде изложена съответната инфраструктура, къде и какво трябва да се направи в този случай, е част от нашия постоянен анализ на заплахите и постоянен процес на обмен на мнения с цивилната страна“, увери представителят на командването.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 49 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: