25 Юли, 2024 22:10 4 708 90

Заплатите в Германия се повишиха: кой колко получава

  • германия-
  • работна ръка-
  • икономика-
  • инфлация-
  • заплата-
  • олаф шолц

В сравнение с европейските стандарти заплатите в Германия са високи, като в западната част на страната по правило се плаща повече, отколкото на изток, а жените все още получават по-малко от мъжете

Заплатите в Германия се повишиха: кой колко получава - 1
Снимка: Shutterstock

Колко получават в Германия хората с висше и средно образование, кои професии са най-добре платени, в кои градове заплащането е най-високо и какви са заплатите на неквалифицирания персонал? Ето актуалните числа:

В сравнение с европейските стандарти заплатите в Германия са високи, като в западната част на страната по правило се плаща повече, отколкото на изток, а жените все още получават по-малко от мъжете. Тези добре известни факти се потвърждават от актуалната статистика, от която става ясно и на какви доходи могат да разчитат през 2024 година хората от различните професии в различните региони на страната. Статистиката бе публикувана от Федералната агенция по труда.

Средното възнаграждение в Германия: 3796 евро на месец

От данните на агенцията става ясно, че в края на миналата година медианната брутна работна заплата в Германия е била 3796 евро месечно. За една година тя се е увеличила с 4,1 процента или със 150 евро. Експертите обясняват този ръст със сключените нови тарифни договори в редица отрасли в резултат от споразуменията за заплатите между работодателите и синдикатите. Медианната заплата е показател точно по средата: едната половина получава повече, а другата - по-малко, като в статистиката са взети предвид само работещите на пълно работно време.

От данните на Федералната агенция по труда става ясно още, че разликите в заплащането на мъжете и жените са се запазили - 3930 евро срещу 3563 евро, откъдето следва, че разликата по полов признак възлиза на 367 евро (с 2 евро повече, отколкото в предходната година). Като цяло обаче различията намаляват - с около 17 процента за последните няколко години.

Най-високите заплати са в Хамбург

Данните показват, че от регионална гледна точка най-високите заплати са в град Хамбург, който е със статут на федерална провинция. Градът е с голяма и широко диверсифицирана икономика: най-голямото морско пристанище в страната, предприятия от сферата на самолетостроенето, машиностроенето и фармацевтичната промишленост, медицински услуги, търговия, туризъм, медиен бизнес. Там средното възнаграждение е 4304 евро.

Сред провинциите с най-високи доходи са още Баден-Вюртемберг, Хесен, Берлин и Бавария. С изключение на столицата Берлин, всички останали се намират в западната част на страната. В Бавария, където според едно скорошно изследване са и няколко от най-комфортните и перспективни германски градове, средната заплата възлиза на 3498 евро.

А от петте провинции с най-ниски заплати всички се намират в източната част на страната: Саксония, Бранденбург, Саксония-Анхалт, Тюрингия и Мекленбург-Предна Померания, която е в дъното на списъка с 3098 евро.

Агенцията по труда е установила и възрастови различия. Те се дължат най-вече на обстоятелството, че отражение дава и стажът. Трудещите се под 25 години получат средно 2897 евро, тези между 25 и 55 години - 3860 евро, а в категорията над 55 години медианната заплата нараства до 3954 евро.

Как влияе образованието

Както сочат актуалните данни, хората с висше образование получават средно 5688 евро, а тези, които имат професионална квалификация - 3658 евро. Същевременно работниците, които нямат завършено професионално образование, взимат средно 2831 евро или два пъти по-малко от хората с висше образование. Тоест, дори и за нискоквалифициран труд в Германия се плащат сравнително прилични пари.

Що се отнася до тези, които се грижат за възрастни хора - отново без специално образование, в този сектор средната заплата е 2906 евро, като и тук има разлики между мъжете и жените: 2934 срещу 2896 евро. Разлики има и в различните провинции - трудът на грижещите се за възрастни се цени най-много в Северен Рейн-Вестфалия, където в градове като Есен, Кьолн и Дюселдорф се плащат над 3000 евро. Квалифицираните гледачи получават с 1000 евро повече - средно 3901 на месец.

Колко получават лекари, учители, шофьори

Ето и още няколко примера за нивата на заплатите в Германия. Медианното брутно заплащане на лекарите е 6785 евро, а при хирурзите - над 7100. Медицинските сестри с професионална квалификация, но без специализация взимат 4056 евро, а сестрите в операционна зала - 4519.

Системните администратори получават средно 5124 евро, а в Мюнхен например IT-консултантите печелят средно 6762 евро.

Служителките в детските градини без професионална квалификация взимат по 3040 евро, а учителките в основното училище - 4724, като в този сектор жените получават повече от мъжете. Подобна е ситуацията и в гимназиите - 5540 евро за учителките и 5515 евро за учителите.

Заплатите на продавачките и продавачите са приблизително наполовина - 2728 евро, а шофьорите на камиони получават средно 2930 евро. В градове като Мюнхен и Франкфурт на Майн те взимат доста повече - над 3500 евро.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пха ха ха ха

    19 6 Отговор
    За вурстове ще стига
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Да бе

    48 14 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Леле, какви глупости си изпляскал. България давала ток на украйна, а Германия го плащала. Ние - българите плащаме всичко - за укр бежанците, за джепането, за тока и пр. Става дума за милиарди...

    Коментиран от #17, #90

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Копейки,

    21 22 Отговор
    Колко е средната заплата в "четвъртата" икономика?

    Коментиран от #19, #23

  • 6 Факт

    37 14 Отговор
    Германия краде от цяла Европа и изсипва там.Ако не си гермянец по никакъв начин не можеш да прогресираш.Тая планета е безсмислена.

    Коментиран от #9, #86, #87, #89

  • 7 Смех в блатото

    18 27 Отговор
    Ужас. Загнилия Запад загива. :))))

    А и Мерцедеси и Аудита карат. Няма за тех Москвичи и Лада :)))

    Коментиран от #51

  • 8 зоро

    45 10 Отговор
    Ето че някъде по света е дошъл социализма ! Цените са като при нас , дори и по ниски .Заплатите са цитирани в статията .Нямам какво повече да кажа след 34 години демокрация при нас .

    Коментиран от #13, #18

  • 9 Смех в блатото

    15 9 Отговор

    До коментар #6 от "Факт":

    "Ако не си гермянец по никакъв начин не можеш да прогресираш."

    Абе до днес сутринта се присмивахте, че чернокожия полугерманец полугамбиец бил знаменосец на олимпийския отбор на Германия, пък сега "ако не си германец нямало как да просперираш" :))))

    Коментиран от #14

  • 10 Тия в Германия

    11 8 Отговор
    Не умираха ли.......
  • 11 БгТопИдиот🇧🇬

    11 4 Отговор
    Ислямски германистан на финал.

    Като спрат новонапечатките френдовете у Фраксфуртя Немция и киречо !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Българин

    21 5 Отговор

    До коментар #8 от "зоро":

    "след 34 години демокрация"

    Самите руски петоколонници си казват, че по-голямата част от водещите български политици прдставящи се за демократи са пребяодисани комунистически партийци и ДСари, а и фактите и действията им го потвърждават.

    Тъй че не е било "демокрация", а ДеСекрация (от имитация на демокрация от Държавна сигурност)..

    Демокрация има от 34 години в държави като Румъния и виждаме къде са.
  • 14 Факт

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "Смех в блатото":

    Е да де и црънен да си ако си германец иначе ако си от Нигерия не става.

    Коментиран от #28

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Българин в Германия

    27 4 Отговор
    Заплатите се увеличили с 150е ,пишете че живота поскъпна с 730 е.Или това бе е важно ?
  • 17 Пич

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "Да бе":

    Само ще ти кажа , че си удивително праззз до степен , да не може да резбереш какво си прочел !!! Ако имаш и някакво образование - смех !!!
  • 18 Анонимен

    22 2 Отговор

    До коментар #8 от "зоро":

    Заплатите са бруто не чисто по карта на банкомат..Разликата е поне 1000 евро....питал съм приятел в Германия да отида да работя и той ми каза че ще взимам около 4 хиляди лева чисто...то в България взимам сега около 2,5 хиляди и ако работя допълнително още поне 700-800 лв та заслужава ли си да ходя по Германия
  • 19 Хахаха

    9 13 Отговор

    До коментар #5 от "Копейки,":

    Ела да видиш колко е 1 кг месо и сравни с България и тогава питай глупости .Пилешкото кг е в лв 1.80 .Колко е в България ?

    Коментиран от #25, #39

  • 20 Факт

    12 4 Отговор
    Така е в ЕС. Гермабия богатее докато в БГ няма тротоари и плочки.
  • 21 Сократ

    12 6 Отговор
    За сведение нямаше обединение на германиите. Имаше арогантно поглъщане на източна Германия от западната. Бившето ГДР продължава да са хора втора ръка. Заплатите им са по-ниски от тези в Западна. Да не коментираме че Западна Германия наложи ужасни рестрикции към източното население, което продължава и до днес

    Коментиран от #82

  • 22 Пиночет

    10 18 Отговор
    Путин смята руснаците за добитък!

    Коментиран от #24

  • 23 Сократ

    16 4 Отговор

    До коментар #5 от "Копейки,":

    Не гледай колко хартийки на края на месеца ще получиш, а какво можеш да си позволиш с тях. На това му се вика покупателна способност.
  • 24 Сократ

    2 6 Отговор

    До коментар #22 от "Пиночет":

    А теб за какво те смятат? Гледай си гьола и не квакай много, че щъркела дебне.
  • 25 Ха ха

    10 5 Отговор

    До коментар #19 от "Хахаха":

    Бухахахахахаха .Погледнах .И пилешките крака да по-скъпи.
  • 26 А в русията,вземат

    6 14 Отговор
    средно по 30-40 хиляди на месец,ама забравих в евро ли беше,в рубли ли или в рупии ....Не мога да се сетя,затова ще проверя в "Правда",там винаги казват и доказват с/чрез"Факти"истината и само истината,както и в Московския гасударсвен суд,
  • 27 Ха ха

    16 4 Отговор
    Тъмнозелените "инженери", "доктори" и разни други, дошли по покана на бабата отдавна потопиха Германистан! Това там не е онова което беше!Навсякъде смърди на дюнери и се чува само виенето на мюезина пък вие дрънкайте за брутните им заплати!

    Коментиран от #30, #48

  • 28 Смех в блатото

    6 3 Отговор

    До коментар #14 от "Факт":

    Да беше отворил поне сайта на германския национален отбор за Олимпиадата, да видиш какви смехории пишете :)))
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Смех в блатото

    6 4 Отговор

    До коментар #27 от "Ха ха":

    Що уе, в "чистата" от чужденци България не мирише ли на дюнери :))))
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 хххх

    12 4 Отговор
    Повишили се нъцки... Германия е пред рецесия!

    Коментиран от #37

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Реалист

    14 4 Отговор

    До коментар #34 от "хххх":

    Германия е в рецесия не е в пред!
  • 38 Реалист

    4 3 Отговор

    До коментар #36 от "Имат,имат.":

    В нужник на двора си роден кво се оплакваш.
  • 39 Мне

    6 8 Отговор

    До коментар #19 от "Хахаха":

    ".Пилешкото кг е в лв 1.80 "

    Бутчетата в пятирочка са около 220 рубли за кило. Това е много далече от 1.80 лева, другарю.

    А Пятирочка е магазин за бедни, в общи линии.

    Коментиран от #72

  • 40 Стенли

    13 4 Отговор
    Бе то германци има ли още
  • 41 ха ха хааа

    7 11 Отговор
    Тука е момента , да помоля колхознята , да спре да коментира поне за миг .. не за Миг 31 ..🤭😁🤫
  • 42 Така Така

    1 3 Отговор

    До коментар #15 от "Фрайбург":

    Космпнафт ли работиш или лекар?
  • 43 Гошо

    4 5 Отговор

    До коментар #29 от "Бесен-_ Язовец":

    Голям професор си ве , ганяк
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Някой

    10 3 Отговор

    До коментар #29 от "Бесен-_ Язовец":

    Моите данъци са 42%,максималния осигурителен праг е 4840€,едноспално жилище в добър квартал на Берлин /уж по-сигурен/е 1200-1400€,месечна карта за транспорт/зона AB/гони 100€.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 ХИХИХИ

    7 1 Отговор

    До коментар #27 от "Ха ха":

    АБЕ ХЪРБЕЛ МИНАВАЛ ЛИ СИ ПО ВИТОШКА БИЛ ЛИ СИ В ЧАЛГАДЖИЙНИЦА .Е НЯМА ТАКАВА СМРЪДНЯ
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Някой

    7 3 Отговор

    До коментар #7 от "Смех в блатото":

    Били ли сте да там,за да видите какви коли и модели от коя година карта?Дори и колелетата им масово са стари.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 ТВОЙТА МАЙКА СЪЩО

    3 1 Отговор

    До коментар #29 от "Бесен-_ Язовец":

    БЕ ТЕ И МОЙТЕ ТОЛКОЗ АМА ЖИВЕЯ В КОЧИНА !!!!!!!!!!!!!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Факт

    14 5 Отговор
    Немците се увеличават заплатите в България на много места дори няма канализация.Изтичането на финансите в посока Германия доведе до пълен колапс на другите държави в ЕС. Оскотяванетоми обедняването на другите нации в ЕС е чудовищно.

    Коментиран от #60

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 гражданин

    8 2 Отговор
    бягството в Германия вървеше в 90-те години, до към средата на 2000-те години, когато разликите в доходите, дори за обикновенни работници, бяха драстични, да си ИТ или нещо подобно, и да се хвалиш със заплата от 5000 евро нето в Германия, е смешно, толкова пари дават на начинаещ в тази област, с нулев опит, в англосаксонските държави, а и еврото отслабна спрямо долара, не съм чул данъците да са ги намалили немците, пак са си 40 и 45 процента
  • 59 Факт

    7 4 Отговор

    До коментар #55 от "до ВАСАЛИТЕ путински":

    васал р на майкъти путинкъта

    Коментиран от #63

  • 60 ТОВА Е ФАКТ

    4 3 Отговор

    До коментар #56 от "Факт":

    ЕДНО СИ БАБА ЗНАЕ И НЕГО СИ ГО БАЕ.ХА ХА
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 ЗИГМУНД ФРОЙД

    2 3 Отговор

    До коментар #59 от "Факт":

    ВЪЙ ВЪЙ ВЪЙ ДОКТОР ТИ ТРЯБВА ИЛИ ЧИТАВА ДОБРА ЖЕНА. МНОГО СИ САМОТНИЧЪК.
  • 64 мхм

    10 5 Отговор
    Дори Франция е в тотален колапс бедност и мизерия парите са у Немция.За БъГу да не говорим ище панелките са на мода Дружба Младост и тн източна кошина. Но се радваме на немският грабед пардон заплати.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 БЪЛГАРИ ЮНАЦИ

    4 4 Отговор
    ЕГАТИ КИСЕЛОТО ГРОЗДЕ.
  • 67 Мухахах

    2 4 Отговор
    Се русия на коли евро се равнява средната заплата ? хахахаха:)
  • 68 охо

    5 7 Отговор
    В Русия заплатите са малки, но можеш да обичаш Путин колкото си искаш.
  • 69 редник

    3 3 Отговор
    / ...в гимназиите - 5540 евро за учителките и 5515 евро за учителите./

    Дали ще ги стигнем, когато приемем €врото?...
  • 70 редник

    8 1 Отговор
    / ...Заплатите на продавачките и продавачите са приблизително наполовина - 2728 евро./

    В "Лидл" обещават 1800 лв, което е по-малко от 1000€ - въпросът е защо държавата и профсъюзите допускат такова ограбване на труда - та ако заплатите станат поне 1500€ - държавата ще получи по-голям данък и от заплатите, и от ДДС, ще нараснат осигуровките за здраве и пенсия...

    Коментиран от #77

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Кресна

    10 6 Отговор

    До коментар #39 от "Мне":

    Кг пилешко в Русия е 1.90 в евро .Колко е в България ? Между 7 и 10 лв е кг .Къде е по евтино ? Загрижили Русия ...

    Коментиран от #73, #74

  • 73 ха ха

    5 6 Отговор

    До коментар #72 от "Кресна":

    В Русия пилешкото не е в долари и второ е над 8 лева, а в Москва към 14. Гледаш данни от 2020та
  • 74 не знаеш мерките

    2 3 Отговор

    До коментар #72 от "Кресна":

    1.90 долара на паунд. На килограм са 520 рубли в Санк Петербург.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 за средното

    4 2 Отговор
    ме боли шмайзера..кажете колко е минималната заплата там
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Пълни глупости

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "Сократ":

    пишеш. Никакви ограничения срещу никой. Просто ГДР е индустриална а ФРГ беше страна на услугите и така е и до днес. Услугите са с по-висока добавена стойност, затова в западната част стандартът и до днес е по-висок. Сравни един миньор с един програмист

    Коментиран от #83, #84, #88

  • 83 Мерцедесите и Баварците

    4 1 Отговор

    До коментар #82 от "Пълни глупости":

    В ГДР ли ги правеха.....
  • 84 Чичо

    3 2 Отговор

    До коментар #82 от "Пълни глупости":

    Абе така е ,но услугите вдигат инфлацията.Немската инфлация е добре скрита .
  • 85 Чичо Дончо

    7 2 Отговор
    Една подробност.Тези пари ги вземат немците ,хора не преминали през тяхната образователна система взимат половината.В Хамбург 1000 евро е месечният наем на жилище.
  • 86 Сск

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Факт":

    Ти явно , никъде не можеш да просперираш. Затова продължавай да утешаваш себе си и останалите неудачници!
  • 87 Луфтвафе

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "Факт":

    Иди живей в рашистан, копейка!
  • 88 Експерт

    0 0 Отговор

    До коментар #82 от "Пълни глупости":

    Каква индустрия имаше в ГДР, като концерните Сименс, BSF, Хелм, Круп и Тисен, Даймлер, БМВ, Опел, Фолксваген, Порше, Ауди и още стотици водещи компании бяха във ФРГ. Затова до днес в Западните провинции, заплатите са с 15-30% по-високи!!!
  • 89 Дедо Пене

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Факт":

    Какво краде от теб ГФР, като е най-големият донор в ЕС, а България е една от най-облагодетелствените държави и само заради алчните си политици с фалшиво его, губи милиарди евро годишно!!!
  • 90 Дон Отворко

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Да бе":

    Джепането го продаваш драги, а парите идват от САЩ и ЕС/малък процент-0.2% от РБ/. България е продала оръжие и боеприпаси средно за 5,6млрд.лв. годишно от 2022г досега!!! Подарихме старите полицейски БТР за нищо неставащи!!! Имигрантите-украинци трябва да бъдат накарани да работят след 3тия месец пребиваване.
Новини по държави: