Отидете към основна версия

3 097 156

Генерал Павел: Преговори за мир в Украйна без Русия и Китай са абсолютно невъзможни

  • украйна-
  • русия-
  • китай-
  • петр павел-
  • нато-
  • володимир зеленски

На Москва и Пекин трябва да се напомни, че трябва да се спазват правилата, които се споразумяхме след Втората световна война, според които светът работи от 80 години и трябва да продължи да работи, отбеляза чешкият президент

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Мирните преговори за войната в Украйна ще бъдат невъзможни без участието на Русия и Китай, заяви чешкият президент Петр Павел пред ЧТК в интервю, публикувано на 25 юли.

Въпреки че около 100 държави и организации присъстваха на световната мирна среща на Украйна в Швейцария през юни, Москва не беше поканена да вземе участие, а Пекин не прие поканата.

Киев анонсира плановете си да свика втора мирна среща на върха преди края на 2024 г.

"Без Русия и Китай на масата наистина няма да има мирни преговори“, уверен е чешкият държавен глава.

Павел описа мирната среща на върха в Швейцария като "начален старт" за започване на процеса на политически преговори за мир: "Важното е, че процесът е тръгнал“.

Чешкият президент също посочи Китай като "важен глобален играч" икономически, но, по думите му, в момента не е водеща сила "в политиката за насърчаване на мира".

Пекин се позиционира като неутрален във войната между Русия и Украйна, но същевременно задълбочи икономическите връзки с Москва и подкрепи страната срещу западните санкции.

Китай също се превърна в един от водещите руски източници на стоки с двойна употреба, които захранват руската отбранителна индустрия.

На Русия и Китай трябва да се напомни, че "трябва да се спазват правилата, които се споразумяхме след Втората световна война, според които светът работи от 80 години и трябва да продължи да работи", отбеляза Павел.

"Трябва да се опитаме да подобрим тези правила, а не да ги премахнем“, добави той.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба пристигна в Китай на 23 юни и проведе разговор, продължил повече от три часа, с китайския си колега Ван И в Гуанджоу на 24 юни.

Кулеба подчерта след срещата, че Китай остава "непоклатимо" ангажиран с украинския суверенитет и териториална цялост.

Президентът Володимир Зеленски заяви във вечерното си обръщение на 24 юли, че Китай е потвърдил, че няма да предостави на Русия оръжие.

"Китай винаги е бил твърдо ангажиран с насърчаването на политическо решение на кризата", се казва в изявление на китайското външно министерство, публикувано на неговия уебсайт.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 30 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания