20 Август, 2024 08:53 1 327 15

Тайпе показа мускули пред Пекин! Тайванската армия изстреля ракети земя-въздух пред журналисти на тестов полигон

  • тайван-
  • китай-
  • тайвански проток-
  • си дзинпин-
  • уилям лай

Правителството на Тайван отхвърля териториалните претенции на Китай и подчертава, че само народът на острова може да решава бъдещето си

Тайпе показа мускули пред Пекин! Тайванската армия изстреля ракети земя-въздух пред журналисти на тестов полигон - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Тайван показа своята ракетна огнева мощ, съобщава "Ройтерс".

Страната изстреля ракети земя-въздух пред репортери по време на рядко посещение на тестов полигон в отдалечена част от югоизточното крайбрежие на острова.

Демократично управляваният Тайван, който Китай счита за своя територия, се оплака от засилена китайска военна активност. Пекин се стреми да отстоява претенциите си за суверенитет, а Тайпе укрепва способностите си за възпиране.

Ракетите са ключова част от отбранителната стратегия на Тайван. Сред тях има както произведени в САЩ, така и разработени в страната.

При теста, проведен на зазоряване в базата "Джиупенг", бяха изстреляни както произведените в САЩ Patriot, така и произведените в Тайван ракети Sky Bow III, а военен кораб край брега изстреля ракети RIM-66 Standard.

"Всички ракети, които бяха изстреляни днес, плавно постигнаха целта си и доказаха две неща - първото е, че обучението на нашите войници е много стабилно, а другото е, че нашите оръжейни системи са проверени по време на този процес на бойно изстрелване на ракети", заяви говорителят на Министерството на отбраната Сун Ли-фан.

"Като цяло постигнахме целите си", обобщи той.

В "Джиупенг" управляваният от правителството разработчик на оръжия Национален институт за наука и технологии "Чунг-шан" тества нови ракети, като модела с по-голям обсег на Hsiung Feng, който е предназначен за поразяване на цели дълбоко в Китай.

Правителството на Тайван отхвърля териториалните претенции на Китай и подчертава, че само народът на острова може да решава бъдещето си.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Георги

    31 5 Отговор
    и тея ще настъпят мотиката докато защитават чужди интереси

    Коментиран от #3

  • 2 Презвитер Козма

    10 27 Отговор
    Много ясно, че Тайванците няма да се оставят беззащитни, даже според мен китайците ги чакат големи изненади ако решат да нападнат високо-технологичната островна държава. След Русия, Китай ще се разобличи като още един колос на глинени крака.

    Коментиран от #7

  • 3 Пантагрюел

    9 24 Отговор

    До коментар #1 от "Георги":

    Чужди интереси защитават русофилите като теб. Тайванците защитават независимостта и свободата си
  • 4 Лошото е, че в Китай

    9 13 Отговор
    БВП на глава от населението е 12 000$, а в Тайван 38 000$, по-висок от този в Япония(35 000$) и на тайванците хич не им се става китайци. В Тайван няма никакви полезни изкопаеми, той е един гол скалист остров. Единственото което правят са чиповете, но силно зависими технологично от САЩ, Япония и Нидерландия. Тия машини могат лесно да се изнесат или унищожат. Китай ще получи едни 20 мил. китайци от които си има предостатъчно.

    Коментиран от #8

  • 5 Някой

    17 3 Отговор
    А, това си е било ПР акция за пред неговото население. Може би и за пред Хегемона. Да се види, че има кой да се бие за интересите му. Подобно на Украйна.
  • 6 дада

    17 3 Отговор
    Украинците са на привършване и сега трябва да ги почваме тайванците.Все пак военно промишленият комплекс трябва да работи
  • 7 Мухаа ха!

    18 2 Отговор

    До коментар #2 от "Презвитер Козма":

    Спор няма,че са напред в технологиите.Но да демонстрират " мускули" пред НОАК,е просто смешно! Ако се стигне до директен сблъсък,Дракона ще ги размаже за броени дни.Независимо,че са един народ,Дракона няма да ги гали и жали,както постъпва руснака в Незалежная.Население в континентален Китай има в излишък.Ако ситуацията го изисква,буквално ще сринат до основи всичко.Ще го заселят с други,и за месеци ще застроят всичко,без дори да личи,че там се е водила война.Но до там,едва ли ще се стигне,като втори етап.Просто ще наложат тотален контрол по вода и въздух.- блокада на целият Тайван.Хич няма да се съобразяват със фаш и отанчо.

    Коментиран от #13

  • 8 Ретро мутра

    7 9 Отговор

    До коментар #4 от "Лошото е, че в Китай":

    Забравяш изключителното стратегическо положение на Тайван. Ако Китай го завземе, си отваря морския път директно към тихоокеанските бази и бреговете на САЩ. Също така ККП и Си Дзинпин използват Тайван за да отклонят вниманието от вътрешни проблеми, като свиваща се икономика, нарастваща безработица и срив на пазара на недвижимите имоти

    Коментиран от #12

  • 9 Дръндрън синг

    6 1 Отговор
    Да не ги затрупат китайците бе? 😊
  • 10 Боруна Лом

    12 2 Отговор
    И ТЕЗИ ОТЕКОХА КАТО УКРИТЕ! ДА БЛАГОДАРЯТ НА ОБОРА
  • 11 Мускули

    8 1 Отговор
    на джудже пред великан.
  • 12 САЩ и Китай едва ли

    3 10 Отговор

    До коментар #8 от "Ретро мутра":

    ще воюват някога. Двете велики държави са достатъчно далеко една от друга. Китай ще завземе мирно и тихо Сибир подарен му от глупавото кремълско джудже и комбинацията от евтини и безкрайни сибирски суровини, трудолюбивият и многоброен китайски народ, десетките хиляди заводи внесени от ЕС и САЩ ще превърнат Китай в още по-голяма икономическа сила и световна фабрика за всичко. Това е голямата плячка за Китай, а не малкото скалисто островче без никакви суровини. Чиповете които правят са на ишлеме от САЩ, Япония и Нидерландия.

    Коментиран от #14, #15

  • 13 Това, че са

    5 5 Отговор

    До коментар #7 от "Мухаа ха!":

    1,4млрд. няма да им помогне да преплуват 160км. Да не забравяме помощта от САЩ, Япония и Ю. Корея. През 1978г. виетнамското опълчение ги блъска като шкембе в дувар. Виетнамската редовна армия беше тогава в Кампучия. Китайската армия е колос на глинени крака като руската, правена е по неин образ и подобие - тип парадна.
  • 14 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "САЩ и Китай едва ли":

    А числата за 6 от 49?
  • 15 Град Козлодуй

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "САЩ и Китай едва ли":

    Сащ няма как за воюва с Китай. Прав си. След излагацията в Афганистан САЩ ги е страх от директен военен конфликт с когото и да е, но това не им пречи да разпалват войни и друг да мре.