Отидете към основна версия

1 324 1

Обама към Путин: Украйна е неделима

  • украйна-
  • киев
Снимка: АП/БТА

В близо едночасов телефонен разговор президентът на САЩ Барак Обама отново е призовал руския си колега Владимир Путин да заложи на дипломацията и да изтегли войските си от Украйна, предаде Си Ен Ен.

Обама недвусмислено е повторил позицията си, че действията на Кремъл нарушават териториалният суверенитет на Украйна.

Американският президент отново повтори, че Белият дом смята, че насрочения в Крим референдум е грубо нарушение на международните договори.

Обама е посочил, че за излизане от кризата ще е нужно руските сили да се върнат в базата си в Крим, правителствата на Украйна и Русия да започнат преки преговори и да се изпратят международни наблюдатели, които да проверят, че са защитени правата на етническите руснаци в Украйна.

Путин пък е останал на позицията си, че отношенията между Кремъл и Белият дом не трябва да бъдат засегнати от сегашната криза.

Руският президент отново посочи, че новият кабинет в Киев е дошъл чрез преврат и налага над рускоезичните региони в Украйна противозаконни решения.

Временните власти в Киев поискаха Интерпол да разпространи международна бюлетина за задържане на бившия украински президент Виктор Янукович. Те го обвиняват в "злоупотреба с власт и убийство", съобщи в петък международната полицейска агенция, базирана в Лион, Франция.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: