Last news in Fakti

7 Март, 2014 10:23 1 320 1

Обама към Путин: Украйна е неделима

  • украйна-
  • киев
Обама към Путин: Украйна е неделима - 1
Снимка: АП/БТА

В близо едночасов телефонен разговор президентът на САЩ Барак Обама отново е призовал руския си колега Владимир Путин да заложи на дипломацията и да изтегли войските си от Украйна, предаде Си Ен Ен.

Обама недвусмислено е повторил позицията си, че действията на Кремъл нарушават териториалният суверенитет на Украйна.

Американският президент отново повтори, че Белият дом смята, че насрочения в Крим референдум е грубо нарушение на международните договори.

Обама е посочил, че за излизане от кризата ще е нужно руските сили да се върнат в базата си в Крим, правителствата на Украйна и Русия да започнат преки преговори и да се изпратят международни наблюдатели, които да проверят, че са защитени правата на етническите руснаци в Украйна.

Путин пък е останал на позицията си, че отношенията между Кремъл и Белият дом не трябва да бъдат засегнати от сегашната криза.

Руският президент отново посочи, че новият кабинет в Киев е дошъл чрез преврат и налага над рускоезичните региони в Украйна противозаконни решения.

Временните власти в Киев поискаха Интерпол да разпространи международна бюлетина за задържане на бившия украински президент Виктор Янукович. Те го обвиняват в "злоупотреба с власт и убийство", съобщи в петък международната полицейска агенция, базирана в Лион, Франция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    1 0 Отговор
    "Мексиканско-американската война е военен конфликт между САЩ и Мексико, започнал през 1846 и завършил през 1848 година. В Мексико я наричат „Северноамериканската интервенция“.

    Войната е разултат от претенциите на Мексико към щата Тексас, след като САЩ присъединяват Тексас. Мексико отказват да признаят този щат и заявяват намерението си да си го върнат обратно, считайки го за своя законна провинция.

    Главните причини за войната са „Тексаската революция“, политическата нестабилност в Мексико и невъзможността на Мексико да управлява своите далечни провинции след мексиканската война за независимост. Населението на Тексас приветства тази война. В Мексико приемат войната като битка за националната гордост.

    Най-важните последствия от войната са, че Мексико отстъпва на САЩ почти половината от територията си и по-точно Горна Калифорния и Ню Мексико, земите на днешните щати - Калифорния, Ню Мексико, Аризона, Невада и Юта. Американските политици провеждат няколко години спор за робовладетелството в новите територии. Накрая решават с „Компромис от 1850 година“, само щатът Калифорния да бъде свободен от робовладелство."цитат от Уикипедия..., а Обама ще върне ли тези "неделими" територии на Мексико...
Новини по държави: