Last news in Fakti

10 Март, 2014 12:34 1 466 2

Крим обмисля да приеме рублата

  • крим-
  • украйна

Близо $2 млн. ще струва референдумът от 16 март, на който проруските формации в Крим възлагат надежди да отвори пътя за отделяне от Киев и присъединяване към Русия

Крим обмисля да приеме рублата - 1
Снимка: АП/БТА

Кремъл затягат схватката около Крим след като стана ясно, че властите в автономната република се готвят да приемат руската рубла, съобщават руските медии.

Премиерът на Крим Сергей Аксенов цената на валутната интервенция е да се гарантира безпроблемно функциониране на местната власт и администрацията след провеждането на референдума. От своя страна Русия на няколко пъти даде ясни сигнали, че е готова да осигури целово финансиране от $5 млрд. за ключови инфраструктурни обекти на полуострова.

Премиерът на Крим Сергей Аксенов обяви, че татарите не трябва да се страхуват, защото новата власт търси тяхното сътрудничество и е готова да спазва всички международни спогодби за гарантиране на техните права за изучаването на езика и запазването на обичаите им. Премиерът на Крим обяви, че държавната администрация на полуострова е отворена за татарите. Сергей Аксенов все пак се опита да успокои и украинците, обявявайки че те ще могат да продължат да изучават и да говорят украински език. Все пак той няма да се ползва със статута на руския език и местния кримо-татарски диалект, които ще се ползват за официални в администрацията на автономията.

Близо $2 млн. ще струва референдумът от 16 март, на който проруските формации в Крим възлагат надежди да отвори пътя за отделяне от Киев и присъединяване към Русия.

Премиерът на Крим обеща допитването за бъдещето на полуострова да бъде проведено при пълна прозрачност. Анализатори обаче тревожно припомнят, че през последните дни мисия на ОССЕ не може да посети Крим, защото не е допускана от „обявилите се за местни сили за самоотбрана“ милиции.

Напрежението в Украйна продължи да ескалира след като в неделя вечерта двама души бяха убити в кафене в центъра на Харков. Силите на реда в момента изясняват мотивите за престъплението и са започнали издирване на извършителя.

Междувременно влиятелното германско сп. „Шпигел“ излиза с материал на броя, озаглавен „ Подпалвача. Кой ще спре Путин?“.

В момента ключови военни обекти в Крим се контролират от руската армия.

Очаква се в сряда премиерът на Украйна Арсений Яценюк да бъде приет от американския президент Барак Обама. След срещата се очаква позицията на Белия дом за кризата в Крим да бъде доразвита с предложения за бъдещи действия в отговор на сепаратистките амбиции на региона.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 nakata88bg .

    3 0 Отговор
    да видим какво предлагат едните и другите. Киев - намаляне на пенсии на 50% от април, продължаване с износ на пари от Крим, повишаване на битови разходи, в това число цената на газта - което води до неконкурентноспособност на заводи (които се намират в "про-руска" източна Украйна), завземане на власт не от народни избраници, а от тези, които имат повече биячи (както вече стана в Киев), някой пореден олигарх за губернатор (както стана в другите части на Украйна, където губернаторите бяха сменени от новата "власт").
    А сега какво предлага Русия - свобода на себеопределяне, възможност за повишаване на нивото на живота (веднъж от руските инвестиции, но още повече като спрат да плащат данъци към Киев, а ги използват за Крим), демократични избори, физическа безопасност за ВСИЧКИ, независимо от народност или политически възгледи.
    А сега продължавайте да наричате Путин - "подпалвач", а Русия "агресор"!

    Коментиран от #2

  • 2 galaxy

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "nakata88bg .":

    Запада ще предложи на Украйна мерки за строги ограничения, затягане на коланите, заеми от МВФ и СБ, които, като пари въобще няма да влезнат в Украйна, а каквото остане в страната, то олигарсите лешояди ще го отмъкнат веднага в офшорните си сметки, голяма корупция, подкупно и предателско правителство, което слугува на западните си господари за да може да краде от народа си........ С една дума ДЕМОКРАЦИЯ.
Новини по държави: