Отидете към основна версия

4 825 57

ISW: Кремъл рязко оряза правата на "новите руснаци"

  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • кремъл

Съветът на Руската федерация прие и редица законопроекти, които засилват контрола на руското правителство върху руското информационно пространство и допълнително ограничават правата на мигрантите

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кремъл рязко оряза правата на "новите руснаци" за женитба, да купуват имот, да имат банкови сметки и да шофират.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Съветът на Руската федерация прие и редица законопроекти, които засилват контрола на руското правителство върху руското информационно пространство и допълнително ограничават правата на мигрантите в Русия.

На 2 август Съветът на федерацията одобри серия от законопроекти, включително такива, които задължават собствениците на социални медийни канали с над 10 000 абонати да предоставят лична информация на руския федерален цензор Роскомнадзор; ограничават броя на SIM картите, които чужденците могат да закупят; позволяват на руското правителство да прекрати натурализираното гражданство на мигранти, които не се регистрират незабавно за военна служба; и допълнително ограничават правата на мигрантите да откриват банкови сметки, да управляват автомобили, да сключват брак и да купуват собственост в Русия.

ISW вече оцени, че тези предложени законопроекти имат за цел да подпомогнат усилията на Кремъл да се справи с поведението в руското информационно пространство и в мигрантските общности, което Кремъл счита за нежелателно.

Делегация от служители на Кремъл посети окупираните Запорожка и Херсонска област на 2 август, за да подчертае усилията на Русия за интегриране на окупирана Украйна в Руската федерация.

Командващият на украинските съвместни сили и na Хортицката група сили бригаден генерал Андрий Хнатов подчерта, че Русия полага усилия да принуди Украйна да ангажира наличната си жива сила в текущи отбранителни операции, за да предотврати натрупването на украински ресурси за бъдещи контраофанзивни операции.

Това се посочва в анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Руското военно командване вероятно разглежда запазването на инициативата на целия театър на военните действия като стратегически императив и ще продължи да полага усилия за поддържане на сегашния темп на руската офанзива в Украйна, за да ограничи способността на Украйна да изземе инициативата в отделни сектори на фронтовата линия.

Командирът на руските въздушно-десантни войски (ВДВ) и групировката "Днепър" генерал-полковник Михаил Теплински се обърна към силите на ВДВ в статия и записан видеозапис по повод 94-годишнината от формирането на ВДВ на 2 август, като се опита да изтъкне представянето на ВДВ в Украйна като елитна професионална сила, въпреки факта, че елементи на ВДВ се сражават в Украйна основно като пехота.

На 2 август руските власти арестуваха бившия заместник-командир на 144-а мотострелкова дивизия полковник Дмитрий Пешков. Той е обвинен, че е отклонявал и спекулирал с хранителните доставки за своето поделение, сражаващо се в Украйна.

Наскоро руските сили напреднаха край Торецк, Авдеевка и град Донецк.

Съветът на федерацията на Русия прие актуализиран вариант на поправка, която позволи на командирите да наказват подчинените си за "груби дисциплинарни нарушения", включително използване на лични електронни устройства, в зоните на фронтовата линия след значителен отзвук от страна на руските военни блогъри.

След ревизията все пак командирите не могат да наказват военнослужещи за използване на лични устройства за изпълнение на бойни операции, като например използване на лични телефони или таблети за управление на разузнавателни или ударни дронове. Остава разрешението за наказване на войниците, ако те не изпълнят бойна задача.

Руските военни блогъри широко критикуваха първоначалния вариант на поправката за това, че не отговаря на действителността и не отразява зависимостта на руските сили от лични устройства за командване и управление и операции с дронове, което накара руската Държавна дума да преразгледа поправката.

Остава неясно дали руското военно командване ще може или ще иска да наложи наказание за използването на лични устройства за небойни цели в Украйна, а руските военни вероятно ще срещнат изключителни трудности да премахнат зависимостта си от несигурни лични устройства за много фронтови задачи.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 28 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: