Тема: Украйна

5 Август, 2024 18:33 3 295 86

Руската армия тръгва в мащабно настъпление? Не и преди есента

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • войници-
  • донецк-
  • донбас

Настъплението е посрещнато с тежки загуби сред личния състав, а през последните месеци Украйна често съобщава, че повече от 1000 бойци на Москва са ранени или убити ежедневно

Руската армия тръгва в мащабно настъпление? Не и преди есента - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия няма да предприеме нова координирана офанзива по цялата фронтова линия в Източна Украйна през това лято. Това твърдят както западни анализатори, така и властите в Киев, пише американското издание Newsweek.

"За повторение на мащабна офанзива по цялата фронтова линия, както през февруари 2022 г., засега не може да става и дума", коментира Андрей Юсов, говорител на Главното разузнавателно Укравление към Министерство на отбраната на Украйна (ГРУ).

Когато Москва започна пълномащабното си нахлуване в Украйна през февруари 2022 г., Кремъл бързо разшири обхвата си от частите на контролираните от сепаратистите Донецка и Луганска област до Северна и Източна Украйна. От 2014 г. насам Москва държи и Крим.

През есента на 2022 г. Украйна си възвърна територии, включително в североизточната част на Харковска област, в светкавична контраофанзива.

Русия обаче бавно, но стабилно завзема територии в Източна Украйна, като през февруари 2024 г. претендира за град Авдеевка, а през следващите месеци се придвижва на запад. Войските на Москва бавно се приближават към стратегическия отбранителен град Покровск, а Украйна постоянно съобщава за ожесточени сблъсъци по този участък от фронтовата линия.

В неделя (4 август) руското министерство на отбраната съобщи, че войските му са превзели Новоселовка Первая - село западно от Авдеевка и югоизточно от Покровск.

В началото на май Русия започна офанзива в Харковска област. Украйна побърза да заяви, че откриването на нов фронт има за цел да премести жизненоважните си ресурси от горещите точки на изток.

В края на юли обаче Институтът за изследване на войната (ISW) заяви, че е "малко вероятно руските сили да проведат нова лятна офанзива поради материални и кадрови ограничения".

В края на месеца Москва напредваше с "локални" усилия в западната част на Донецка област в Украйна, но "вероятно не разполага с по-широки оперативни възможности за провеждане на отделна възстановена настъпателна операция в Донецка област или на друго място на фронта това лято", твърдят анализаторите.

Тази оценка като цяло е правилна, смята Ник Рейнолдс, научен сътрудник по сухопътни военни действия в Кралския институт на обединените служби (RUSI), базиран в Лондон аналитичен център. Но ситуацията е "крехка и за двете страни" и "много непредсказуема", смята той.

Анализатори и официални лица твърдят, че Москва води война на унищожение, надявайки се да унищожи бойците и запасите от оборудване на Киев, преди Кремъл да изчерпи собствените си ресурси.

Макар че западните разузнавателни данни сочат, че Русия получава оръжия от съюзници като Иран, Китай и Северна Корея, Москва бързо постави отбранителната си индустрия под военно положение и разчита на огромни запаси от стара съветска техника.

Настъплението на Русия е посрещнато с тежки загуби сред личния ѝ състав, а през последните месеци Украйна често съобщава, че повече от 1000 бойци на Москва са ранени или убити ежедневно. Киев изчислява, че Русия е в състояние да привлече около 30 000 новобранци към своите сили всеки месец.

Украйна получава значителна помощ от западните си партньори, особено военно оборудване. Но въпреки публичните изявления за ангажиментите на НАТО към Киев, съществуват изострящи се въпроси относно бъдещите доставки на военна помощ, ако Доналд Тръмп спечели изборите в САЩ.

Въпреки това украинският президент Володимир Зеленски потвърди в неделя, че изтребителите F-16 вече са в Украйна. Киев се надява да използва модерните самолети, за да отблъсне усилията на Русия и да укрепи противовъздушната отбрана.

Рейнолдс предполага, че голяма офанзива от страна на Русия ще бъде по-вероятна през следващата година, въпреки че преди това Москва може да се опита да проведе допълнителни операции в по-малък мащаб. Обикновено офанзивите се провеждат през пролетта или лятото, като се избягва дъждовният сезон, който настъпва непосредствено след зимата или в края на есента. Танковете и бронираните превозни средства затъват в пресечен терен.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГМУС 200

    12 39 Отговор
    ГРУЗЗ 200

    Коментиран от #16

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 да де

    68 11 Отговор
    Странна работа тия институти и анализатори всичко знаят какво, кога и как руснаците ще настъпват, а на укрите все не им се получава.

    Коментиран от #29

  • 4 Истината

    50 7 Отговор
    Фокус - Мокус барбарокус , факти без Факти! Що за журналисти се навъдили.... Смях!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Пич

    42 9 Отговор
    Зеленски :
    - И почвам да бегам , бате.....
  • 7 жалко

    55 12 Отговор
    И никой не иска да признае ,че Украйна е в умряла кома !!Зеленски да хвърля пешкира ,защото половината хора ще са избити ,а другата половина ще емигрира !!

    Коментиран от #19, #22

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Не ги мислете

    49 10 Отговор
    Бавно и методично си решават поставените задачи и постигат целите си, като в същото време карат целия колективен запад да вие и да се гърчи, а укрите и за едната и за другата страна са просто средство на хибридна-прокси война. Те са най-прецакани.

    Коментиран от #62

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Вашето мнение

    40 12 Отговор
    След като натю вече е разбито в украйна, Русия ще си вземе своите области. Западната територия ще я оставят на еврожинжъра да си я отглежда и дондурка.

    Коментиран от #65

  • 12 Да бе !

    42 10 Отговор

    До коментар #5 от "Мишел":

    Вече няма живи руснаци , и украинците бягат от призраците на умрелите ! Ама че паветна тъпотия !
  • 13 Мишел

    7 37 Отговор
    НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 05.08.24 - Зеленски поздрави F-16 в Украйна

    05 август 2024, 00:01 часа •
    Украинския президент Володимир Зеленски разгледа новопристигналите Ф-16. Пред пилотите които му отдадоха чест, Зеленски със своя личен полуавтоматичен "Глок" стреля във въздуха за поздрав (Видео). Актуалната обстановка на бойните действия:
    В Херсонска област украинците вече освободиха град Херсон, като руските сили се оттеглиха на изток от Днепър, но вече атакуват по всички направления на фронта - Запорожие, Купянск, Лиман. Авдеевка беше отстъпена на руснаците на 17 февруари, 2024 година. Руснаците отвориха и нов фронт в Харковска област - там главната цел е град Вовчанск (Волчанск), но през юни вече няма руско настъпление в областта, а украинската армия прогони агресорите от крайния квартал на града и бавно започна да си връща загубени позиции и положението за руските сили става в Харковска област все по-тежко. Остава отворен и въпросът със Запорожката АЕЦ.

    Коментиран от #17

  • 14 3 дневНИА

    7 30 Отговор
    да се събират там в маскве русхките о треп ки и д анападат и срътат КРЕМ(,ан,ал,а) а Мужиците на г илотина да се изфукат пред франсетата,, стуга са правели компромиси,, врага е в самата ПРо СИА....она4е са съо4астници и стават на ГРУЗЗ 200
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ааа...

    24 7 Отговор

    До коментар #1 от "ГМУС 200":

    Оня тъпия , който трета година знае и повтаря само една дума !
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Три години

    8 31 Отговор

    До коментар #7 от "жалко":

    го повтаряте, капейки, не се ли уморихте? Не разбрахте ли че колкото и да се самозалъгвате, Украйна никога вече няма да е в сферата на влияние на Русия? Ама вие продължавайте да си вярвате още 3 години ако щете
  • 20 Не е вярно

    6 16 Отговор

    До коментар #5 от "Мишел":

    Не са 1600 на ден а около 1150-1200

    Коментиран от #23

  • 21 ГНУС 200

    11 39 Отговор
    УКРАИНЦИТЕ предупредиха ли ви 4е които влезе и на 1 см в теритириата на УКРАИНЕ става или ГРУЗЗ 200 или на Т ОР... русхки смрадливци УКРАИНЕ никога ниама да иа превземете ако схте на У иЛо 20 клонинга д анаправите.. СЛАВА УКРАИНЕ

    Коментиран от #36, #45

  • 22 Калпазанин

    35 7 Отговор

    До коментар #7 от "жалко":

    Не бре, не разбра по 1000 на ден за две години прави 730 000 жертви от руска страна, ти да видиш, а укрите били безсмъртни продължавам да се чудя тези на кви апчета са тука, и защо нема ток в укрия

    Коментиран от #35

  • 23 Българка.

    32 6 Отговор

    До коментар #20 от "Не е вярно":

    От козяк ни казаха да намалим бройката до 600-800, че ни се смеят вече.
  • 24 Опашка от желаещи

    9 17 Отговор
    Дядо Путен вдигна бонуса за подписване на контракт с армията двойно напоследък..ясно е какво се случва
  • 25 ГНУС 200

    6 18 Отговор
    дедо Путин вдига заплатите на у сха нките ама с. 1 посо4ен з ауКРАИНЕ.. хитро е лукавото хипофизно мидгенце,,, но матриала скоро сха свърсхи и требе да пуска в бои мужиците от обкръгението му.... победителиа е иасен.. ТОВА е само АГОНИА за цело ПРО СИА

    Коментиран от #33

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 404

    12 6 Отговор
    стига сте баламосвали народа, никви масови наступи няма да има .. целта е ВСУ да намаля...и то и така става, на никой не му е изтрябвала тая територия, всичко е за съзнанието на хората!
  • 28 Тик так тик так

    10 16 Отговор
    След опита за контра офанзива миналото лято на Украйна стратегията за войната тотално се смени и сега са на схемата за дълга война..времето работи в полза на украинците

    Коментиран от #30

  • 29 Варненец

    8 17 Отговор

    До коментар #3 от "да де":

    То щото на ушанките им се получи нещо. Смешки.
  • 30 404

    19 11 Отговор

    До коментар #28 от "Тик так тик так":

    напротив , времето работи за Путин! С всеки изминал ден ВСУ, стават все по слаби, а руснаците по силни, реалноста е такава, колкото и да ти се иска да е наобратно!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Отец Дионисий

    9 14 Отговор
    Господ да накаже пияния агресор и продажните копейки с децата им бавноразвиващи и гладни.
  • 33 Хохи

    16 6 Отговор

    До коментар #25 от "ГНУС 200":

    Айде много моля плажуващите бежанци докажете се на фронта. Не мърсете сайта
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Варненец

    5 10 Отговор

    До коментар #22 от "Калпазанин":

    То пък щото във Волгоград има ток или пък в Калининград,там каквото беше, има вода. кАпейките сте смешни.
  • 36 Ааа...

    4 3 Отговор

    До коментар #21 от "ГНУС 200":

    Държиш да покажеш че тъпите са устойчиви такива !
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ТаУмВзе

    5 14 Отговор
    Безогледно жесток терорист без никакво притеснение каза,че няма да има Украйна, това е целта му. Нашите изроди като проф.историчка от СУ дарина григорова каза путин след като приключи с денацификацията на Украйна трябва да дойде да денацифицира България. Такова гнусно национално предателство може да се разреши само в България безнаказано. Това същество учи нашите деца, съвсем ли са обезумяли всички отговорни органи за национална сигурност? Този изрод трябва да бъде изгонена от България и депортирана в москва при любимия и убиец.

    Коментиран от #57

  • 39 Последния Софиянец

    3 13 Отговор
    От втарая остана само леш и скрап.
  • 40 Мишел

    5 14 Отговор
    Що му трябваше на пуcин да започва тази война в Украйна и да хвърля колосални средства на вятъра когато можеше да подобри с тези средства живота на ватите, Но paбcия винаги се изживявала като империя с крепостници и психопата пycин се помисли ,че може да се нарече император петър велики и че в болния си мозък от шизофренията си , може да води реваншистка война с целия цивилизован свят за да покаже надмощие над НАТО, Но реалността и истината е друга и руските градове замръзват, и се обстрелват с ракети, магазините се изпразват, икономиката боксува и черните чували с трупове на руски войници пристигат на конвейер и ватите колкото и да да са лъгани и потискани да живеят в мизерни условия, разбират, че са управлявани от терористичен и фашистки режим,който е отговорен за войната в Украйна, където огромни суми пари са похарчени за една безсмислена война , когато можеше да бъдат инвестирани в подобряването на качеството на живот, на руския народ, а не да живее в бедност и лишения...

    Коментиран от #55

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Абе

    17 3 Отговор
    Мащабно настъпление няма да има. Подобно настъпление предполага големи жертви сред цивилното население, а руснаците не искат това. Темповете на настъпление на руската армия ще останат същите, както до сега, което предполага поне още три зими военни действия.

    Коментиран от #48

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 😂😂😂😂😂😂😂

    2 0 Отговор
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 47 Междувременно

    23 2 Отговор
    Украинската армия се топи. Важни пътни и логистични артерии са под руски контрол. Обективно няма нужда от мащабно настъпление. Натискът ще продължи да бъде бавен, но стабилен.

    Коментиран от #49

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Бай той Толстой

    13 2 Отговор
    Русия няма никакво намерение да предприеме никакви настъпления.Тя просто задушава като питон Украйна и обезоръжава мързеливият и самодоволен ,оял се запад.🤗. Резултат има,както виждате.Малка,кротка осмукана откъм хора и ресурси територия за буфер!!!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Бай той Толстой

    3 2 Отговор

    До коментар #40 от "Мишел":

    Мише,да те любим до изнемога сакаш ли?Може и със,и без ватенка!
  • 56 Христо

    15 1 Отговор
    От Факти ме оставят с впечатление, че украинците нямат никакви загуби, само руснаците!? А украинците явно са безсмъртни, затова техния брой не се променя!!!
  • 57 Бай той Толстой

    6 2 Отговор

    До коментар #38 от "ТаУмВзе":

    Ми нема Украйна,баце!И тебе немада те има!
  • 58 Китин от Китен

    7 3 Отговор

    До коментар #5 от "Мишел":

    Според мен украинците избиват поне 10 000 руснаци дневно. В по-натоварените дни стигат и до 100 000.
    Засега не съобщават за ден, в който са унищожили над 1 000 000, обаче знае ли човек...

    Коментиран от #61

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Ачо

    2 7 Отговор
    Рашките ги копат общо.Не може да им се хване точната бройка.
  • 61 Колкото толкова педиКЮР

    1 9 Отговор

    До коментар #58 от "Китин от Китен":

    ВСУ се справят перфектно.

    Коментиран от #74

  • 62 Ехаааа

    2 4 Отговор

    До коментар #9 от "Не ги мислете":

    Този който не мисли ,приканва и другите да не мислят!Стига с тези уравниловки,комунизма приключи!!
  • 63 Механик

    9 2 Отговор
    Хубаво, ама като ви забахмутят яко и отново, да не ревете, че руснаците не си държат на думата. Щото думите са ваши. И бахмутенето ще е за вас, разбира се.
    п.п.
    Как върви контранаступа? Леопардите и абрамсите вече в Москва ли са?

    Коментиран от #67, #85

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Нашето мнение

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Вашето мнение":

    С въпрос,нещо по различно от глупост можеш ли да напишеш троле нескопосан?
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Клети объркани копейки

    4 9 Отговор

    До коментар #63 от "Механик":

    Леопардите и абрамсите ги пазят за Армата, но вече трета година не ще да палят (много умен танк).
    А за да имаконтранаступ, трябва първо да има наступ от "вторая"
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Вълчо от Мечка

    9 3 Отговор
    До есента украйна може да остане без армия.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Пиночет

    7 6 Отговор
    Пращайте и палячото Путин на фронта, да види как е!
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Рашистите нямат power за настъпление..

    6 10 Отговор
    Украйна им стопява (изпепелява) живата сила и техника денонощно. До 5 пъти повече са жертвите на
    руските фашисти когато атакуват...

    В един момент това ще се усети сериозно и ще се задейства като лавина.
  • 74 Китин от Китен

    5 3 Отговор

    До коментар #61 от "Колкото толкова педиКЮР":

    Абсолютно перфектно се справят, изключително уверено настъпват към Киев!
  • 75 Хаха

    8 2 Отговор
    Същите простотии за руската армия са се разпространявали в цяла Европа. Розовите евро еднорози с телешки възторг са се възхищавали на магическите оръжия на тогавашния ЕСЕС Райх. И накрая същите руснаци стъпиха на територията им и направиха бебета на половината германки. Попиляха ги и си отидоха. Днес е същата тъпа пропаганда. Резултатът е предизвестен.
  • 76 Ами така е

    10 1 Отговор
    Тази война е гражданска за Русия. Бият своите - украинските руснаци. Нормално е да са много внимателни. Иначе ако бяха германки, французи или макаронаджии, градове им щяха да са на кайма, косвените цивилни жертви щяха да са десетки милиони.

    Коментиран от #80

  • 77 Първо трябва да обучат

    2 7 Отговор
    наемниците от Египет и Шри Ланка, после да им ушият ватенки, че есента е студ.
  • 78 ахахахахaaa

    8 1 Отговор
    "а през последните месеци Украйна често съобщава, че повече от 1000 бойци на Москва са ранени или убити ежедневно"

    ама тя Украйна неотдавна убеждаваше населението си че Кримския мост, който руснаците тогава строяха е бил анимация, рендер и Мосфильм. После Путин като подкара Камаз-а по моста и им изби студена пот. Виждам че от тогава не са спрели с легендите. Нито населението им вярва на глупостите им, нито иска да мре за клоуна. Вижте какво става в украинските телеграм канали - поголовна насилствена мобилзация, която прилича повече на лов за хора по улиците. Мобилизират вече пенсионери, инвалиди, психично-болни. Докато в Париж плуват в лaйняната Сена, украинците спретват як триатлон през Тиса с надеждата да избягат от страната и масово се давят в нея.
  • 79 Даскала

    7 1 Отговор
    Преди СВО Украйна имаше официално 1.3 млн армия.Две години по-късно гони дядовци,младежи и жени по улиците да ги праща в окопите.Пита се в задачата,къде е армията и колко са жертвите?

    Коментиран от #83

  • 80 Сократ

    6 1 Отговор

    До коментар #76 от "Ами така е":

    Нямаше. Руснаците така и не се научиха да мразят. Пак ще пипат меко, ще пазят колкото могат населението. Те не са американците, които избиват всичко наред.
  • 81 ГОСТ

    2 0 Отговор
    е добре вярвам ви но с едно на ум.защо евакуирате населението пак като няма изгледи за офанзива.нещо не се връзват нещата .
  • 82 Готов за бой

    0 5 Отговор
    Само путьовците ги е шубе от война 👊
  • 83 Имаш твърде много бръмбари

    0 1 Отговор

    До коментар #79 от "Даскала":

    в кратуната си, като гледам.
  • 84 И кво си

    4 1 Отговор
    върна покрайна?
  • 85 Ихууууууу ганчо

    1 0 Отговор

    До коментар #63 от "Механик":

    Армата още на бутане ли пали?

    Коментиран от #86

  • 86 БгТопИдиот🇧🇬

    0 0 Отговор

    До коментар #85 от "Ихууууууу ганчо":

    МАТУ книжен тайгър .
Новини по държави: