3 Август, 2024 16:11 2 858 66

Освободените руски затворници: "Режимът на Путин не е Русия"

  • иля яшин-
  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • владимир кара-мурза-
  • андрей пивоваров

Последните дни са били изтощителни за тримата мъже и за другите освободени при размяната затворници

Освободените руски затворници: "Режимът на Путин не е Русия" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Те продължават да вярват, че една свободна Русия е възможна в бъдеще. А също и в края на войната в Украйна. В "Дойче веле" в Бон трима руски опозиционни активисти разказаха за осъществената размяна на затворници.

"Сюрреалистично” - така руският опозиционер Андрей Пивоваров описва всичко, което се случи в последните часове и дни. През юли 2022 г. той беше осъден на четири години затвор в наказателна колония в родната си страна. Обвинението - бил оглавявал "нежелана организация”. Става дума за критичната към Путин "Отворена Русия”. Сега Пивоваров седи в редакцията на "Дойче Веле” в Бон, а до него са двама други руски опозиционери - Иля Яшин и Владимир Кара-Мурза.

"Преди няколко дни бяхме съвсем сами, всеки от нас в малката си килия, а сега се виждаме с толкова много хора”. Близо 100 журналисти и граждани присъстваха на пресконференцията.

Никога да не обръщате гръб на родината си

Последните дни са били изтощителни за тримата мъже и за другите освободени при размяната затворници. В четвъртък вечер те летяха до Анкара, а после пристигнаха на летището Кьолн-Бон. Разбира се, хубаво е да си свободен отново, казва Пивоваров. Неговите мисли обаче все още са в Русия - при всички останали невинни затворници. Опозиционерът се обръща към журналистите с молбата никога да не обръщат гръб на родината си, дори тиранин да я управлява.

"Много хора в Русия са невидими, онези, които мислят по различен начин от Путин. Тази представа, че всички ние седим в една крепост, трябва да изчезне,” каза Пивоваров. И призовава хората в Германия да насочат вниманието си отново към народа на Русия.

"Ще се върна в една свободна Русия”

"Чувствам се сякаш съм във филм вече втори ден. Само преди няколко дни бяхме в изолатори, сега сме на пресконференция на брега на Рейн”, казва Владимир Кара-Мурза, който също беше освободен от руски затвор. Той е политик и журналист, който е преживявал два опита за отравяне и беше осъден на 25 години затвор за критиките си срещу руската агресивна война в Украйна.

Кара-Мурза казва, че всеки един от освободените затворници е бил придружаван от руски таен агент. "Моят придружител ме погледна и ми каза - "Огледай се. Никога повече няма да видиш родината си”. Но аз му казах, че съм сигурен, че ще се върна в Русия - в една свободна Русия”.

"Разбирам колко е трудно да пуснеш убиец на свобода”

Третият освободен затворник - Иля Яшин, благодари на германското правителство. 41-годишният Яшин беше близък на руския опозиционер Борис Немцов, който беше убит през 2015 г., и приятел на Алексей Навални, който почина в руска наказателна колония през февруари. В края на 2022 г. Яшин бе осъден на осем и половина години затвор за критики към руската война срещу Украйна.

Той разказва и за размемените няколко думи с германския канцлер Олаф Шолц на летището. "Обърнах се към него и му казах, че знам колко е трудно да пуснеш на свобода един убиец. В замяна на убиеца получаваш невинни хора, които не са извършили никакво престъпление”. В замяна на общо 16 души, които бяха в руски и беларуски затвори, т.нар. "убиец от Тиргартен” Вадим Красиков беше един от освободените. Той беше осъден на доживотен затвор и излежаваше присъдата си в Германия, след като застреля грузинеца от чечененски произход Зелимхан Хангошвили в Берлин. Сега Путин го прие лично в Москва.

"Пропагандата на Путин е лъжа!”

Яшин каза, че разбира дългото колебание на германците относно тази размяна. "Нищо не е лесно в демокрацията. Лесно е само за диктаторите”. И цитира изречение от еврейския Талмуд, станало известно благодарение на Оскар Шиндлер: "Който спаси един живот, спасява целия свят." Яшин казва още, че престоят в затвора всъщност го е укрепил: "Получих толкова много писма, които укрепиха вярата ми в човечеството. Режимът на Путин не е Русия. Пропагандата на Путин е лъжа!”.

Яшин подчертава, че не е искал да бъде разменен: "Не исках да напускам Русия, защото виждам себе си като руски патриот. Възприемах лишаването си от свобода като борба за моите права в моята страна". Той вижда пристигането си в Германия не като резултат от обмен, а като изгнание. Гласът му секва за момент, преди да каже: "Не мога да го приема: когато някой каже, че не може да напусне страната си, те го хвърлят в затвора."

И разказва за чувствата си след междинното кацане в Турция: "Първото ми желание в Анкара беше да си купя билет и да се върна в Русия." Офицер от руските тайни служби обаче му казал, че ако го направи, дните му ще свършат като тези на Навални. И Навални умира през февруари тази година на 47-годишна възраст в наказателна колония в Арктика. Точните обстоятелства на смъртта му все още не са изяснени.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 76 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гьобелс веле

    52 5 Отговор
    стожера на истината.

    Коментиран от #43

  • 2 Поп Ненчо!

    44 15 Отговор
    Господ да благослови цар Владимир!

    Коментиран от #21

  • 3 Руснаците са страхливци

    22 64 Отговор
    Путин касапина много смел като напада майки с деца,но от години не смее да дойде в Европа или Америка

    Коментиран от #5

  • 4 Сатана Z

    57 17 Отговор
    Щом фашизоидите от DW вият на умряло,значи Владимир Путин им е бръкнал с ГЗ с боксова ръкавица и я е завъртял.
    Кеф.

    Коментиран от #42

  • 5 Българете си бият жените

    7 28 Отговор

    До коментар #3 от "Руснаците са страхливци":

    Щото само за това стават.500 години са ги е—Бали !

    Коментиран от #15

  • 6 ИМПЕРИАЛИСТ

    16 50 Отговор
    Много наивно изказване...След масовите чистки НА МИЛИОНИ РУСНАЦИ по времето на Сталин, е утопия, че ако го няма Путин, Русия може да се развие към добро. Генетичният код на повечето мужици вече е сменен.
    Путин е ЕМАНАЦИЯ на съвременното руско общество...Дори при кратка разходка из Москва, може да установиш ТОТАЛНОТО им ОПРОСТАЧВАНЕ.
  • 7 Факт

    46 9 Отговор
    Всичко е "лъжа", за това руснаците преизбраха Владимир Путин с над 80%.Всички неудачници плюят срещу Родината си.
  • 8 Руски ценности -глад, мизерия, диктатура

    16 42 Отговор
    В русия има необратим процес на деградация и разпад на държавата,Украйна скоро може да граничи с китай

    Коментиран от #12, #35, #44

  • 9 То и режимът на урсулята

    37 8 Отговор
    Не е Европа. Някакви фашаги са взели властта навсякъде и тормозят хората, водят света към унищожение!!!
  • 10 Стоян

    13 28 Отговор
    А тези руснаци ,които убиват,изнасилват и крадят в Украйна от резима на Путин ли са? не, драги опозиционери, вие сте генетично повредена нация, поне 90%.
  • 11 Точен

    28 1 Отговор
    Васил Левски: За предателите има само едно наказание: Смърт, смърт и само смърт. Иза "Наредата..."
  • 12 Само че няма такава страна

    32 11 Отговор

    До коментар #8 от "Руски ценности -глад, мизерия, диктатура":

    Украйна. Това никога не е и било страна.
    В рамките на СССР е било административен окръг, нищо друго.

    Коментиран от #39

  • 13 Вале-каро

    31 3 Отговор
    Толкова ли нямаше граждани на САЩ , Германия и други западни страни та трябваше да бъдат разменени тези руски "опозиционери"? Дали пък не са служители в някои специални служби на Запад.
  • 14 Кремък

    35 7 Отговор
    Даа,
    купиха ви свободата,сега ще си я заработвате с лаене срещу Русия.
  • 15 Рон Джереми

    20 1 Отговор

    До коментар #5 от "Българете си бият жените":

    Това не е вярно! Но простите и комплексирани хора наистина си бият жените и тука няма никакво значение дали са българи или марсианци.
  • 16 Реплика

    31 6 Отговор
    Изказвания на руски дисиденти не ме интересуват,не могат да кажат нещо ново..Защо DW не потърсиха за интервю Едуард Сноудън и Джулиан Асанж ?
  • 17 Ха сега де...

    10 28 Отговор
    Е то само като му чуеш фамилията ти става ясно. Путин > запутанный > путан

    Коментиран от #20

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Асен

    28 7 Отговор
    Стари номера премахнахте коментара ми 18 Защо?? Защото писах ,че целият агресивен свят се бие срещу Русия ,но победата над фашизма ще дойде скоро!!
  • 20 Точен

    18 7 Отговор

    До коментар #17 от "Ха сега де...":

    Невежеството не е аргумент. Путин означава на български Пътев. На старобългарски=старословянски е било П/голяма носовка/т. В руски и сръбски голямата носовка става "у", в български става "ъ", в полски се запазва, в чешки става "у". На изпит в живота за незнание получавате слаб /2/.

    Коментиран от #33, #47

  • 21 И Преди и сега

    9 14 Отговор

    До коментар #2 от "Поп Ненчо!":

    Преди блатните територии ги владееше златната орда сега ги владее Zлата орда
  • 22 Рашка Феодалия

    6 15 Отговор
    Крепостните блатници много държави са асвабадили само своята НЕ
  • 23 Павел

    14 7 Отговор
    Разменени тела на убити войници за месеците Май, Юни, Юли:

    Украйна - Русия : 212 срещу 45
    Украйна - Русия : 254 срещу 32
    Украйна - Русия : 250 срещу 38

    От това може да съдите за съотношението на жертвите на двете воюващи страни!

    Коментиран от #37

  • 24 мдаа

    3 17 Отговор
    Путя си прибра убийците и пусна опозиционерите да не му развалят настроението.
  • 25 Рашка Укромачка

    20 7 Отговор
    Русия е освободила много държави ще ни освободи пак!
    Евроатлантическата педрилия и нейните слуги унищожават България!
    Унищожават енергетика,селско стопанство сега ще спешат хората с малоумни решения в угода на брюкселските зелки!Слава Росиии

    Коментиран от #34

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Атлантическия шейтан

    17 6 Отговор
    Рамо до рамо бойци от всички религии примачкват змията атлантическа в Украйна!
    Сатанистите в Вашингтон скимтят от ужас смели морпехи от Тихоокеанския флот гасят бандите на еднорога командвани от дебилен и алчен клоун полуидиот!Вдв и специалните сили Ахмат пленяват стада бедни и гладни Украйнци не искащи да умрат за дядо Самоходко и Камала Бумбала!Разведки и части на спец наза превземат град след град!Ермак говорителя на ВСУ пищи за незабавен мир!Пощада не трябва да има!
  • 31 Дядя Бидонев

    10 5 Отговор
    Сатанистите и техните слуги глобалисти започнали да плащат на продажни измекяри със български паспорти да агитират за дявола и травестунгели и демони срещу сношения с циганевичи и останки от храна изкарвана от боклучийски камион на Посолството!Какъв позор
  • 32 Въздушно десантна войска

    15 6 Отговор
    Предстои нечуван разгром на полуделите и обладани от мистичния джендъризъм банди бандерлоги!Редовната войска се предава чрез честота 149200 Волга!За бандерлогите няма да има милост!Войната между Бог и дявола ще завърши с победа на Всевишния!Амин
  • 33 ха ха ха...

    7 8 Отговор

    До коментар #20 от "Точен":

    Незнанието не е срамно, срамно е да не искаш да се научиш! Може да си го тълкуваш не Пътев, а Магистралев ако искаш, но тогава какво пречи да е Шляхин?
  • 34 Слаба пРосиа

    5 10 Отговор

    До коментар #25 от "Рашка Укромачка":

    Слаба пРосиа

    🤩🤡
  • 35 "Украйна скоро може да граничи с китай "

    18 4 Отговор

    До коментар #8 от "Руски ценности -глад, мизерия, диктатура":

    Естествено... само като се прилепи към Русия!!!
  • 36 Кубов

    14 6 Отговор
    Русия се изчисти от нечувани отрепки!
    Срещу парче салам гореспоменатите са готови услужливо да предават родината си!
    В България се наблюдава същия феномен!
    Възгрозноватия Кенет Мартин давал останки от тоалетна хартия и помия останала от кървавите пиршества в Посолството на жълтопаветни козяци за да мразят България и Русия да плюят православието !Обещал на наркоманите от Левски София да им докара любовници мъже от Судан понеже били надарени!
  • 37 Дали ще позная?

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "Павел":

    Статистика,гробар или обикновен танатофил?
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Ошашавена Копейка

    6 5 Отговор

    До коментар #12 от "Само че няма такава страна":

    А какво е била " Русия" в рамките на СССР?

    Коментиран от #51

  • 40 ха ха

    13 6 Отговор
    яко плюене , платено от спонсорите на дв , и колкото повече плюят толкова по платени службици ще им намерят , нямат очи да видят уродливата "демокрация" и омразата която пръска срещу всеки в името на болните от алчност
  • 41 Това са патриоти

    3 4 Отговор
    А не олигарфичната с.г.а.н около Адолф
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Само питам

    13 5 Отговор

    До коментар #1 от "гьобелс веле":

    А управлението на дядо, това Анерика ли е?
    Руснаците уважават президента си заради интелекта му, мъдростта му, патриотизма и себеотдаденосста му в служба на руския народ.
    Дай Боже по-скоро мир на всички!
  • 44 ежко

    14 4 Отговор

    До коментар #8 от "Руски ценности -глад, мизерия, диктатура":

    Напротив, държавата там е повече от всякъде!Нали точно затова врещите -че руснаците си имат държава,а ние -територия!
  • 45 БАНко

    14 5 Отговор
    ПОТВЪРЖДАВАНЕ НА НАТОВСКАТА СКАПАНА ПРОПАГАНДА НА ,, ДОЙЧЕ ВЕЛЕ " !!! А ТУК НЕПРЕКЪСНАТО НИ НАБИВАТ ОМРАЗА И ВРАЖДЕБНОСТ !!! ХУБАВОТО Е , ЧЕ НИКОЙ НЕ ВИ ЧЕТЕ !!!
  • 46 Нямам срам

    3 3 Отговор
    Тия са от левия бряг

    Коментиран от #48

  • 47 Виж кво бе

    5 9 Отговор

    До коментар #20 от "Точен":

    Мочен ли си къв си. Много добре знаем кво Означава. Няма нужда да се опитваш да блестиш със знания за (3) ка. Важното е че на путин си му заспива точно българския жаргон с който го подиграваме. Ае керес.!
  • 48 Ами ватенки.

    4 7 Отговор

    До коментар #46 от "Нямам срам":

    Кво да праиш.
  • 49 Браво

    12 4 Отговор
    Бързо са започнали да заработват центовете. Евала.
    А ДВеле е лъжлив боклук.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Статистик

    6 1 Отговор

    До коментар #39 от "Ошашавена Копейка":

    Тогава беше РСФСР. Преведи си го сам.

    Коментиран от #52

  • 52 Ошашавена Копейка

    4 0 Отговор

    До коментар #51 от "Статистик":

    А Украйна беше УССР. Преведи си го сам.
  • 53 Въздушно десантна войска

    4 1 Отговор
    Предстои нечуван разгром на полуделите и обладани от мистичния джендъризъм банди бандерлоги!Редовната войска се предава чрез честота 149200 Волга!За бандерлогите няма да има милост!Войната между Бог и дявола ще завърши с победа на Всевишния!Амин
  • 54 Десантник

    8 1 Отговор
    Членовете на комисията, сред които има представители на разузнаването, специалните служби, дипломацията, както и един пенсиониран генерал, известен с умението си да казва истината за състоянието на фронта, пишат откровено, че във военно отношение САЩ са далеч зад Русия и Китай и тази разлика нараства всяка година: „Американската армия няма способността да възпира врага или да спечели битката.“
  • 55 Гвардеец Август Бабел

    2 1 Отговор
    Членовете на комисията, сред които има представители на разузнаването, специалните служби, дипломацията, както и един пенсиониран генерал, известен с умението си да казва истината за състоянието на фронта, пишат откровено, че във военно отношение САЩ са далеч зад Русия и Китай и тази разлика нараства всяка година: „Американската армия няма способността да възпира врага или да спечели битката.“Членовете на комисията, сред които има представители на разузнаването, специалните служби, дипломацията, както и един пенсиониран генерал, известен с умението си да казва истината за състоянието на фронта, пишат откровено, че във военно отношение САЩ са далеч зад Русия и Китай и тази разлика нараства всяка година: „Американската армия няма способността да възпира врага или да спечели битката.“

    Коментиран от #65, #66

  • 56 Путинофил

    1 6 Отговор
    Кога Русия е била свободна през последните 1000 години, бе?
    Тия не са у ред!
  • 57 Тиери

    6 1 Отговор
    Украйна фалира и няма да връща дълговете си към Пиндосия и нейните европейски васали!
    Това ще е унищожителна вълна която ще помете дебилните евроатлантически медузи!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Беден американски пор

    5 1 Отговор
    Жълтопаветни измети заповядайте не идвайте при нас достатъчно бездомни и мърляви дебили сме тук!
    Стойте си в България там има грижата Кенет Мартин и неговите Козиняви топки!
    Разрешавам ви да ги ближете и да се кланяте до земи
  • 60 Бах

    5 1 Отговор
    Напуснали са Русия като вече свободни , но със обърната резба .
  • 61 Тези всичките са руски шпиони

    2 4 Отговор
    правят се на опозиционери!
  • 62 Търновец

    4 0 Отговор
    Някои критици неевреи посочват расистки елементи в Талмуда: "...неевреи предпочитат кравите на Евреите пред жените си....." А Талмуда е базиран на проповедите на Мозе(с) обаче неговият Генезис на много е заимствуван от митологията на Шумерите, а Бог Яхве на Израелтяните е заимствуван от Абрам от монотеистичния Бог Анунаки на Шумерите. Шумерите са били любознателни и съзидателни, появили са се преди около 15000 години след края на ледниковия период
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 ганев

    4 1 Отговор
    КАКТО...ФАКТИ ПЪРВИ ПРИЗНАХА.....ЕТО ТОВА Е ИЗКРИВЕНАТА БЛАГОДАРНОСТ....ВМЕСТО ДА СИ СЕДНАТ НА ДУПЕТО И ДА ЗАПОЧНАТ ДА РАБОТЯТ....ТЕЕЕЕ
  • 65 Няма страшно,

    1 2 Отговор

    До коментар #55 от "Гвардеец Август Бабел":

    украинците ще ги научат как да спират руснаците, САЩ да дават само оръжие.
  • 66 За 19 дни

    1 1 Отговор

    До коментар #55 от "Гвардеец Август Бабел":

    и 320 жертви се справиха с 2мил. армия на Саддам Хюсеин. Не знаят да се отбраняват защото не им се е налагало.