Отидете към основна версия

1 641 42

МААЕ предупреждава: Намалява водата за охлаждане на АЕЦ "Запорожие"

  • украйна-
  • русия-
  • рафаел гроси-
  • запорожка аец-
  • международна агенция за атомна енергия

Украинските власти неведнъж призоваха руските окупационни сили да предадат управлението на ядрения обект, за да осигурят безопасното опериране със съоръжението

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Нивото на водата в охладителния басейн към АЕЦ "Запорожие" в Енергодар намалява заради горещините. За това предупреждава в своя позиция генералният директор на Международната агенция за ядрена енергия (МААЕ) Рафаел Гроси.

"Нивото на водата в резервоара, използван за охлаждане на централата, продължава да намалява. Ако тази тенденция продължи, скоро ще стане трудно да се изпомпва вода от резервоара."

Според Гроси "наличието на тази вода играе важна роля в осигуряването на ядрената безопасност на централата".

След разрушаването на язовира "Каховка" миналата година от руската армия, окупационната администрация на Запорожката атомна електроцентрала изкопа 11 кладенеца за подпочвена вода, за да осигури около 250 кубични метра охлаждаща вода на час в охладителните резервоари за охлаждане на всичките шест реакторни блока в текущото им състояние на студено спиране. Въпреки това притесненията за сигурността и безопасността на централата остават.

Украинските власти неведнъж призоваха руските окупационни сили да предадат управлението на ядрения обект, за да осигурят безопасното опериране със съоръжението.

Още от 2022 г. продължават усилията на ръководителя на Международната агенция за атомна енергия за обезопасяване на централата, като той периодично призовава Русия и Украйна да създадат "зона за сигурност" около централата.

МААЕ прави периодични проверки, след като все пак международните инспектори бяха допуснати до ядрената централа, окупирана от руската армия още в първата седмица на нахлуването ѝ в Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: