Отидете към основна версия

4 944 35

След убийството на трите деца: безредици във Великобритания

  • великобритания-
  • киър стармър-
  • протест-
  • мигранти-
  • бежанци-
  • убийство-
  • деца-
  • безредици

Премиерът заплаши с юридически последствия

Снимка: БГНЕС/ EPA

На фона на протестите на дяснорадикални групировки във Великобритания, прераснали в безредици, в страната са арестувани над 150 души. Изблици на насилие бяха регистрирани през уикенда в Ливърпул, Манчестър, Мидълзбро, Бристъл и Белфаст. Безредиците във Великобритания продължават вече пети ден.

Нападения срещу бежански общежития

В град Родъръм протестиращи с маски разбиха прозорците на хотел, защото смятали, че там са настанени кандидати за убежище. Нападение срещу хотел, използван като общежитие за кандидати за убежище, бе извършено и в Тамуерт, близо до Бирмингам.

В Мидълсбро в протестите участваха стотици, някои от които атакуваха полицаите с тухли, буркани и саксии. В Олдершот, на югозапад от Лондон, се проведе мирна демонстрация против кандидатите за убежище с участието на няколко десетки души.

Премиерът заплаши с юридически последствия

Британският премиер Киър Стармър нарече проявите, разтърсили страната, "дяснорадикално хулиганство" и заплаши участниците в тях с юридически последствия. Той обеща на полицията пълна подкрепа от страна на правителството за противодействие на "екстремистите, опитващи се да разпалят омраза". За днес Стармър е свикал спешна среща на полицейските началници, предаде Ройтерс.

Избухналите безредици са най-масовите в страната за последните повече от десет години. Техен повод стана престъплението, извършено от 17-годишен младеж от мигрантски произход. На 29-и юли в курортния град Саутпорт той нападна с нож училище по танци за подрастващи. В резултат от атаката бяха убити три момичета на шест, седем и девет години, още осем деца бяха ранени, като пет от тях са в тежко състояние. В болница със сериозни наранявания са и двама възрастни, впуснали се да помагат на децата. Нападателят е арестуван и му е предявено обвинение.

Ролята на фалшивите новини

Междувременно фалшиви новини в интернет за идентичността на младия мъж възбудиха гнева на поддръжниците на крайнодесни идеологии. Както пише АРД - съществуват слухове, съгласно които предполагаемият извършител е мюсюлманин и кандидат за убежище. Докато по данни на полицията той е роден в Уелс, неговите родители са от Руанда. Сведения за неговата религиозна принадлежност засега няма, но медиите пишат, че бил от християнско семейство.

Германската обществено-правна медия посочва, че заподозрените под 18 години във Великобритания принципно не се назовават поименно. Но в този случай съдията изненадващо е разпоредил заподозряният да бъде идентифициран, за да се противодейства на разпространяването на фалшиви информации. Въпреки това безредиците не секват.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 21 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: