10 Септември, 2024 20:15 7 629 111

Германия: Проблемни мигранти ли са българите в Офенбах

  • бежанци-
  • офенбах-
  • германия-
  • мигранти-
  • българи-
  • роми-
  • социални помощи

Обикновено възрастните говорят турски, а най-малките, които попадат в детска градина или училище в Офенбах, вече говорят главно на немски

Германия: Проблемни мигранти ли са българите в Офенбах - 1
Снимка: Shutterstock

Едно малко българско градче се е заселило в германския град Офенбах: близо 6000 български граждани живеят там, което е около 4% от населението на града. Българите са на второ място сред чужденците, получаващи социални помощи. Общинските и социалните служби, бюрата по труда, здравните и образователни структури в града, както и хуманитарните организации по германски добросъвестно се опитват трайно да помагат на тези хора, но комуникацията невинаги работи, а културните и манталитетни различия явно често водят в задънена улица.

По покана на Бюрото по труда MainArbeit и на проекта CRIS (с подкрепата на ЕС), в рамките на един информационен разговор, посветен на България, се опитахме да прехвърлим повече мостове, пък били те и само мостчета, между изброените служби и мигрантите от България. Според германските участници тези близо 6000 души в мнозинството си говорят турски и вероятно са от ромски произход.

Идват съвършено неподготвени за това, което ги очаква

Защо тези хора идват в Германия? – още в самото начало изникна този на пръв поглед прост въпрос. Дали защото се стремят към по-добър живот, към по-високи доходи, към по-добро образование за децата си – или пък бягат от социална и етническа сегрегация, ако не и от расизъм в родината си? Отговорът навярно съдържа по малко от всичко това, но тези мигранти в общия случай пристигат съвършено неподготвени, не знаят немски, не владеят германските кодове на общуване, нормите и ценностите, а доста често са принудени да живеят и в ужасни условия, както обобщи организаторката на семинара.

Хората от Офенбах, които по служба или като доброволци взаимодействат с мигрантите от България, говорят за многобройни практически проблеми от всекидневието: колко трудно е да се прецени дали степента на образование, получено в България, отговаря на германските критерии. В каква непроницаемост са обвити йерархиите и отношенията вътре в големите фамилии на мигрантите: кой точно взима решенията, каква е ролята на „патриарха“, защо младите момичета слушат баба и дядо при взимането на съдбовни решения.

Проблемите с младите жени

В тази връзка става дума и за проектите в Офенбах, насочени най-вече към млади жени. Това са редовни консултации, на които се явява цялото семейство, а домакините от общинските служби обясняват какво е мястото на жените в германското общество, какви перспективи и шансове в живота имат те в тази страна. „Момичетата имат възможността да ходят на училище, да се образоват, да усвояват професия – това за тях е по-добра перспектива от ранната бременност“, обобщава организаторката на семинара.

Една нейна колежка разказва за 13-годишно момиче, което вече е родило първото си бебе – и за опитите си да установи контакт, да разбере мотивацията на тази невръстна майка: „Как тези млади момичета биват ограмотявани в България? Каква е житейската им концепция? И какво можем да направим ние, за да им помогнем?“ – такива въпроси си задава не само тази участничка, но и други жени и мъже сред десетките служители и доброволци, взели участие в семинара.

Проблеми в комуникацията и вътре в семействата

В работата си с мигрантските семейства от България те са установили още нещо многозначително. Обикновено, разказва един от участниците в семинара, възрастните говорят турски, по-големите деца, които са родени и евентуално са ходили на училище в България, общуват помежду си на български, а най-малките, които попадат в детска градина или училище в Офенбах, вече говорят главно немски – и в семействата възниква сериозен комуникационен проблем.

Оказва се още, че мигрантите от по-новите вълни често пъти биват посрещани на нож от по-старите пришълци – навярно поради ревност към получаваните и очаквани социални помощи. Една от участничките картинно описва някои битови недоразумения: мигрантите от България и Румъния не схващали концепцията за сметоразделянето, а в същото време нивото на шум в тяхното всекидневие било доста по-високо от обичайното за Германия.

Не искат да учат и да работят

Две от участничките в информационния разговор говорят с критично неразбиране за нагласата на доста от младите мъже в тези общности. Повечето млади мъже казват: „Нее, не искам да уча, искам да имам семейство“.

„Не искат и да работят“, казва едната. „Точно така е“, допълва другата участничка. И продължава: „Ние питаме тези млади мъже какво искат да работят, а повечето казват, че искат да спечелят много пари. Обаче те в мнозинството си нямат образование, някои дори са неграмотни. Когато им се предлага работно място, те или изобщо не отиват на интервюто или пък казват, че тази работа не им харесва. Обикновено казват: „Искам да печеля много пари и да изляза в пенсия на 40 години“, това е съобщението. Съжалявам - казвам им - но в Германия трябва първо да работите и да плащате пенсионни вноски, за да излезете в пенсия евентуално на 65 години.

В рамките на информационното мероприятие си говорим за още цял ред явления и проблеми, свързани с българските мигранти в Офенбах. Става дума за това, че те са продукт на една „култура на приблизителността“, за разлика от германската „култура на точността“. Че по инстинкт не се доверяват на държавни институции и комунални служби, а разчитат главно на вътрешносемейната солидарност. Че отношението им към договорите, дисциплината, реда и организацията се различава от това на германците. Към края на семинара един от участниците припомня известния факт, че тези мигранти обикновено се заселват на „верижен“ принцип: един повлича крак към някой германски град, после постепенно започват да пристигат роднини и приятели. Но най-напред идват главно мъже, семействата се присъединяват после. Разбира се, става дума и за печално известните схеми с щедрите германски детски надбавки, които „заминават“ за България.

Има и висококвалифицирани

Като коментар към информацията, че близо 3 милиона българи са потърсили късмет и по-добър живот зад граница един от участниците пита: „Добре де, но къде емигрират по-добре образованите българи? Очевидно не в Германия…“. Най-вероятно този събеседник в информационния разговор е бил подведен от личната си оптика и от личния си опит. И се налага да му се обясни, че сред тези над 400 000 българи, които живеят в Германия, има всякакви хора: както хигиенистки и работници в месокомбинатите, така и хиляди инженери, лекарки и лекари, както строители и хамали, така и известни театрали, музиканти и писатели.

А идеята на организаторите на срещата в Офенбах не на последно място е именно тази: да се намали броят на неквалифицираните и ниско платените, на живеещите от социални помощи – и да се множат българите в града, които работят и плащат вноските си, за да дочакат един ден мечтаното пенсиониране.

Авторът Александър Андреев беше гост-участник в споменатия информационен разговор за България и подготви тази публикация със съгласието на организаторите и участниците.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Меркел ги покани

    91 2 Отговор
    Всички в Германия!
  • 3 Последния Софиянец

    69 4 Отговор
    И тях ли ще ни връщат оковани със самолети извън разписанието?
  • 4 Сатана Z

    75 5 Отговор
    В Офенбах няма ДПС,нали?Ако имаше тогава щеше да е проблем за местните
  • 5 мюмюнбах

    70 3 Отговор
    всичкото хасмукарчи в дойчистан
  • 6 Какъв

    81 2 Отговор
    проблем може да бъде тази неграмотна , необразована и без никаква професия , ценност , легнала им на плещите ? Та това е богатство !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Делю Хайдутин

    102 2 Отговор
    Тия на снимката забулените не са българи!
  • 10 Еее що така

    127 1 Отговор
    Нали ни сочиха, че не можем да ги интегрираме, да ги интегрират германците.

    Коментиран от #69

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ОфффффЕнБах

    99 3 Отговор
    Кауза пердута!
    Те и български не знаят.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Налудник

    117 1 Отговор
    Че то тук аз българи не виждам да са описани. Да не са имали предвид цигани с българско гражданство?
  • 15 Али с коза

    89 1 Отговор
    Т.е. вие не можете да се справите с индианци от Европа?
    Какво правим тогава с тези от Азия и Африка?
    Гола вода сте.
  • 16 Буха ха

    79 1 Отговор
    Нали щяхте да се справите!
  • 17 Да ви е. А

    79 0 Отговор
    Не са българи а Ци...и
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 404

    49 1 Отговор
    тия с тия забрадки ме съмнява да са българки......ко става ве ква е тая неграмотност....потресен съм !

    Коментиран от #71

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Хи хи хи

    50 3 Отговор
    Давайте им помощи бе фрицове !!!! След десет години сирийЙците ще се размножат като скакалци и ще опоскат родината ви както направиха и със България !!!!!
  • 30 404

    21 6 Отговор

    До коментар #26 от "Всъщност циганите са в тук":

    всъщност , някой е спал и е напълно неграмотен! ма съ пъне кът муха на л-но!

    Коментиран от #43

  • 31 404

    9 5 Отговор

    До коментар #18 от "Гражданин":

    всъщност И ТИ си спал напълно неграмотен! ма съ пънеш кът муха на л-но!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Бла-бла

    11 2 Отговор

    До коментар #22 от "АУУУУУ":

    Ще, ще...
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Елементарна провокация

    25 2 Отговор
    Снимката е от спирка халтештеле на ес бана/s Bahn и няма нищо общо с пасквила
  • 37 Цензура

    51 2 Отговор
    Фактът,че медиите си позволяват да трият коментарите показва, че в България няма свобода на словото.
  • 38 Без коментар

    25 1 Отговор

    До коментар #27 от "Елементарна провокация":

    Най-вероятно за 25 години, нещата доста са се променили.
  • 39 Обикновеният бял германец

    52 2 Отговор
    Не прави разлика между българин и циганин. В началото като казвах, че съм българин ме гледаха учудено. Викаха ми не може да си българин, светлокож, зеленоок, русоляв....изобщо не приличаш на българин
  • 40 Костя

    21 8 Отговор
    Всички мои съпъртийци от Максуда са вече там ,ще трябва да отварям секция там
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 404

    16 1 Отговор
    алоу тва да си гледал някой друг коментар и някой друг изкълчен филм от новите, не ви прави компетентни по исторически въпроси, платени мижатурки!
  • 43 Ми не се пълни бе

    10 0 Отговор

    До коментар #30 от "404":

    Отлитай, те ла...ната няма да свършат 🤣🤣🤣
  • 44 Ко речи?

    29 0 Отговор
    6000 добитъка? Ако са умни, кмет ще си изберат ама не са.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Ха ха ха ха

    42 2 Отговор
    Сигурно денонощно въртят кючеци и се зариват в боклуци. Няма такъв смях просто
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Споко, бе пич

    9 0 Отговор

    До коментар #22 от "АУУУУУ":

    Лягай да спиш, късно е. И утре е ден за фантазии.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Смятай

    31 1 Отговор
    След две петилетки ще се казва Циганбах и мешерето ще решава коя немка е най-достойна за Алито. Хи хи хи хи
  • 52 Юруш

    26 3 Отговор
    Да пуснем автобусна линия до там и след година ще са 60 000 чаавета. Ние печелим пичове
  • 53 Този Исай Стоянов

    5 3 Отговор
    Да не е роднина на великият български поет Младен Исаев? Приличат си доста...
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Али лоза

    15 5 Отговор
    Винаги съм се чудил....тези дето се турчеят....нямат ли телевизори?
    Има турски сериали....тези не виждат ли че нямат никаква прилика с героите от тези сериали?
    Ако ги питаш защо се коли овен на курбан байрам...също никой не може да ти отговори.
    Не знам какви са...но определено не са български цигани.
    Циганите си имат цигански език....и са по християни от нас.

    Коментиран от #87

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Име

    7 4 Отговор
    С какво това помага на България?
  • 59 Мерт Коркмаз

    4 3 Отговор
    Някой може ли да каже какви са разликите между циганина Исай Стоянов и българина Исай Стоянов? Приликите всички ги знаем. Благодаря.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Абе даул

    4 1 Отговор

    До коментар #57 от "404":

    Аз по-добре от тебе знам кое как се пише. Сега ако искаш да ми даваш наклон на юя, моля те прави го не с ръце, а като предварително си измиеш зъбите старателно

    Коментиран от #64, #68

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Маджаров

    20 1 Отговор
    Аз съм в Германия от 2009 година и напоследък германските работодатели не искат да наемат български роми на работа причините са много...

    Коментиран от #111

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Петер Шмайхел

    1 16 Отговор

    До коментар #62 от "Оги":

    Добре де, обясни ми на мен като на германец каква е разликата. Както две племена от двата бряга на Амазонка прекрасно се разпознават кой от кое племе е, но на мен ми се виждат като еднояйчни близнаци, то така и българите сте ми еднакви като шишета шнапс, въпреки, че самите се делите на цигойнери и нецигойнери.

    Коментиран от #78

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Хей

    18 0 Отговор

    До коментар #10 от "Еее що така":

    Чудесно е да ни покажат на практика таз интеграция на калайджийте....
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Хей

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "404":

    От шнапс 2 не виждат. Ти искаш актуална снимка ...
  • 72 Ми не

    7 0 Отговор

    До коментар #68 от "404":

    Не му е харесало ти как свириш....а уж духовите музикални инструменти са ви в сиганската кръв 😂😂😂
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Хей

    4 0 Отговор

    До коментар #70 от "незнам":

    Ако си заченат на Е79 не се знае...
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Да умреш от смях

    9 1 Отговор
    Защо когато някой българин направи нещо недобро веднага наскачат двама трима комплексари и започват да обясняват как не били точно българи, а някакви си други.
  • 78 бастуна

    7 1 Отговор

    До коментар #66 от "Петер Шмайхел":

    ти да не си от марс или и ти имаш комплекс , че си българче, я кво хубаво пишеш на български!
  • 79 АУДИ

    18 0 Отговор
    Ми 90%от циганите от Попово и околностите са точно в този град и повече не искат да работят а тези високо образовани за който говорят не са цигани на 90% та както в България не искат да учат и работят така и там!
  • 80 Реалист

    5 0 Отговор

    До коментар #45 от "404":

    Виж сега,постовете на такива като тебе,издават само ...Животински Страх:),така че карайте по кротко дори западняци са ми споделяли колко сте наплашени,а това не е добра тактика😂

    Коментиран от #82, #83

  • 81 Овратен

    12 0 Отговор
    Споко, след няколко години ще станат Горди немци ! Честито на град Офенбах !
  • 82 404

    1 0 Отговор

    До коментар #80 от "Реалист":

    явно си се засегнал, ма вземи кажи кво те гложди и от какво ме е страх и кой ме е наплашил и от какво, че нещо май си избиваш комплексите! я и какви са тия като мен нещо централното ти пали ли или си мислиш че съм ванга?
  • 83 404

    0 0 Отговор

    До коментар #80 от "Реалист":

    самият факт че не пишеш с един ник е показателен, сполай ти и не се навирай там където не можеш и няма да ти се получи....пробва се, спри се вече не ти се разбира нито смисалът нито за какво и зашо, просто си набиваш комплексите и туй то, ако нямаш нещо смислено да кажеш с аргументи , ще бъдеш забит там където ти е мястото!
  • 84 циганска трагедия

    10 4 Отговор
    Комунистите "приобщаваха" тази общност като ги обсипваше с привилегии. Тази политика се засили особено много през 1990 те когато комунистите се опасяваха от народен съд и ги стимулираха за да пачалят избори. Помним сблъсъците с Българите в Столипиново и други места.
    Постепенно тези общности намериха пътя към Германия и не само. И сега тези които ни даваха акъл ще страдат.
  • 85 Луд

    11 0 Отговор
    Ама те и на луната да идат пак са си същите . От 20 поколения живеят в България и пак не говорят Български те немки не Знаели .Тове е все едно да поканиш огромен метеорит на земята. Последствията са ясни но не и простите гермаци .
  • 86 Стенли

    14 0 Отговор
    Какви българи са това като едвам говорят български
  • 87 Стенли

    12 0 Отговор

    До коментар #55 от "Али лоза":

    А не има и цигани дето се турчеят но някои го правят и за пари
  • 88 Перо

    17 0 Отговор
    Каква интеграция при циганите, те не подлежат на такава! По-сигурно е германските социални власти да проговорят на цигански, отколкото циганите на немски!
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Хахаха

    13 0 Отговор
    Да ви е честита новата придобивка ха ха ха
  • 91 Яяяя

    11 0 Отговор
    Дръжте ги там, че ако се завърнат тия българи с България е свършено. Нали ЕС ги научи да живеят само на социални помощи. Ние бачкаме а те ни се присмиват и пълнят количките в супермаркетите. Българските пенсионери с един намален хляб и кисело мляко се чудят що за държава сме. А и толкова мигранти си докара тоя ЕС, че скоро няма да има кой да работи.
  • 92 безпартиен

    11 0 Отговор
    Истинската Германия с истинските германци свършиха на 9 май 1945 г.! Оправете си заглавието!Все пак има разлика между БЪЛГАРИ и БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ!!!Много трудно ще намерите БЪЛГАРКА на 13 години да е майка!Това е особеност на един друг етнос различен от български и турски, които също са БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ!! Нека сега германците да се опитат да ги интегрират,че Османската империя и България до сега не успяха!
  • 93 Цвингер

    8 0 Отговор
    Хай сега ги интегрирайте и моделирайте.И е хубаво,че само паспортите им са български.
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Стгт

    4 1 Отговор
    НА САПУУН
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Гошо

    3 0 Отговор
    Дано Европа ни вземе всички мaнгacapи
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 ЦИГАНИТЕ ГОВОРЯТ НА ЦИГАНСКИ

    2 0 Отговор
    НО ЗА ГЕРМАНСКИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ТОЙ Е НЕРАЗЛИЧИМ ОТ ТУРСКИЯ , ЗАЩОТО СА ПРОСТИ ШВАЙНИ !
  • 102 Ди дииии

    1 0 Отговор
    Как може да пишат българи ,слепи ли са тези немци да видят ,че са чисти менгета . И как ще ги интегрират като те нямат грам мозък.
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 куку

    4 0 Отговор
    за жалост все повече цигани се връщат в БГ...останали неразбрани от германските власти..ако още от самото начало германия ги посрещала не с цветя и бисквити, а с лопати и бетонобъркачка, тогава милиони имигранти щяха да помислят дали да идват в дойчланд..Меркел,кво става, свършиха лакомства..не стигат парите..? Нали каза че ще се справите,колкото и да дойдат..милиони ,милиарди ще дойдат..Европа ще стане черен континет..Сорос осигурява трафик,логистика..
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Петър Тончев

    3 0 Отговор
    Германците не са подготвени, за паразитиращи те ромски общности, без значение на какъв език говорят. Немската мечта на тантето роби от всички страни да работят за благосъстоянието на немските бюргери, които да си седят в топлите офиси и да са само в сферата на услугите, катастрофира тежко в лицето на роми и бежанци. Комунизмът с желязна ръка ги дисциплинира в голяма степен, бяха образовани що-годе, имаха и някаква професия. Сега.......
    Тази тенденция да не се работи, я наблюдавам лично в младото поколение на Германия, всъщност е тенденция в целия ЕС. Само в провинция Баден-Вюртемберг има над 200 000 незаети работни места. Те само за чужденци ли са предназначени?
  • 107 касапина

    2 0 Отговор
    Не бъркайте Българите с циганите
  • 108 касапина

    2 0 Отговор
    Не бъркайте Българите с циганите
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 знааещия

    1 0 Отговор
    пуипчив , бооклуук , триеиш твоята миамаа....трийййщ, пеедиераст гросзен
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: