9 Септември, 2024 09:27 6 359 45

Наплив по Балканския маршрут на бежанците. Какво се случва?

  • бежанци-
  • дрина-
  • босна и херцеговина-
  • сърбия-
  • балкани-
  • мигранти-
  • балкански маршрут-
  • турция-
  • гърция-
  • каналджии

Река Дрина в граничната зона между Сърбия и Босна е сериозно препятствие за бежанците по Балканския маршрут. Немалко местни печелят добре от миграцията.

Наплив по Балканския маршрут на бежанците. Какво се случва? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В тази си част река Дрина е плитка - на много места край село Козлук в Босна и Херцеговина в момента водата е само до колене. И много от бежанците по тъй наречения Балкански маршрут се възползват от този факт и преминават реката пеш.

Трима мъже излизат от водата с мокри дрехи. "Преплувахме”, казва единият, който се представя като Аман Харуел. Казва, че е на 20 години. "Видяхме, че на отсрещния бряг няма хора и тръгнахме. На някои места реката дори е пресъхнала”.

Тримата са бежанци от Мароко - дошли са през Турция, Гърция, Северна Македония и Сърбия. Доскоро са били в лагер за временно настаняване в Белград. Тук, на границата с Босна и Херцеговина, те са чакали добър момент да пресекат река Дрина. Въпреки че твърдят, че всичко е наред, единият от тях се е наранил, докато е преминавал през реката. Доброволец от Босненския червен кръст превързва крака му.

Екипът от доброволци редовно патрулира по бреговете на Дрина, за да помага на бежанци - с храна и в случай на наранявания. През първите осем месеца на тази година екипът на Червения кръст се е погрижил за 800 бежанци и е раздал близо 3000 порции храна.

Бежанци се давят

Приблизително 100-километровата граница по река Дрина със Сърбия е част от Балканския маршрут на мигрантите. Десетки мигранти влизат нелегално в Босна по този участък всеки ден и почти никой не ги спира. Граничният участък се охранява от недостатъчен брой босненски гранични полицаи. Липсват стотици, а може би и хиляди служители, които да наблюдават целия район. Ситуацията е толкова драматична, че дори на някои гранични пунктове има само един служител на смяна на ден.

Въпреки че "Балканският маршрут” никога не е бил напълно спрян, от известно време той отново е пренаселен, включително по река Дрина. Маршрутът редовно попада в заглавията на международните медии заради трагедии, последната от които се случи преди няколко седмици: На 22 август най-малко десет бежанци се удавиха в река Дрина край сръбското село Любовия, когато претоварена гумена лодка се преобърна.

Каналджиите са проникнали в структурите

Нихад Сулич е забелязал също, че броят на бежанците по Дрина се е увеличил драстично - особено през последните месеци. В допълнение към редовната си работа в източния босненски град Тузла, 34-годишният мъж е активист за правата на човека и помага на блокираните бежанци със стоки от първа необходимост. Сулич е станал известен в Босна с това, че е помогнал за изграждането на гробище за бежанци, които не са оцелели по пътя.

"Когато става въпрос за миграция, Босна отново е в центъра на вниманието", казва Сулич. "Но за разлика от годините на пандемията и непосредствено преди това, сега трафикантите на хора изглеждат напълно интегрирани в структурите." Преди бежанците ходеха на малки групи до приемните центрове или направо в Хърватия, след като пресекат границата. Сега вече почти не ги виждате по улиците, защото всички приемни центрове са пълни. "Всичко изглежда перфектно организирано", казва Нихад.

Катерят се по долната част на мост над Дрина

Мирослав Радишич разказва подобни неща. Той е собственик на хостел само на няколко метра от босненско-сръбския граничен пункт Сепак. Радишич казва, че "бизнесът” с бежанците процъфтява, всичко е свързано в мрежа и всички в района знаят. Таксиметровите шофьори чакат точно до къщата му за гости и договарят цената на по-нататъшното пътуване с пристигащите бежанци. "Не може да се спи", оплаква се Радишич. "Такситата идват през цялото време. Чуват се сирените. Шофьорите се разправят за мигрантите. Понякога пристигат по десет бежанци, а тук чакат двайсет таксиметрови шофьори."

Собственикът на къща за гости стои под мост, който минава над река Дрина и излиза в Сърбия. Обяснява ни, че мигрантите пресичат границата, като се катерят под моста. "Катерят се по стоманените стълбове под моста и се пускат с едно въже от другата страна - то си стои там, никой не го маха. Дори граничната полиция”, казва Радишич. Според него границата може да се контролира само ако се увеличи броят на граничните полицаи.

Засилено наблюдение

На запитване на ДВ граничната полиция на Босна и Херцеговина заявява, че е засилила наблюдението на държавната граница и че са изпратени повече полицаи и специални сили на органите за сигурност. "От началото на годината служителите на гранична полиция са регистрирали 5 477 души, които са преминали или са се опитали да преминат границата нелегално", се казва в изявление на граничната полиция. "Става въпрос предимно за трафиканти на хора, които превеждат хора през Дрина с лични автомобили или с лодки.”

Тримата млади мароканци изглежда са тръгнали за Босна самостоятелно. Във всеки случай те не казват нищо за трафикантите на хора. Казват, че първо искат да продължат към Сараево, а след това да преминат зелената граница с Хърватия. Крайната им цел е Германия. "Не можем да живеем нормално в Мароко", обясняват те причината за бягството си.

Автор: Драган Максимович


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Честит празник Българи!

    34 4 Отговор
    Честит празник Българи!
  • 2 честен ционист

    20 18 Отговор
    Ганчо напълни Европа с Талибани по заръка на Тайпи и Вова
  • 3 Дойчовото Зеле вмирисано

    47 3 Отговор
    да пита Меркелица какво се случва. Да не се прави на дръж ми шапката.
  • 4 Въх

    28 2 Отговор
    На Германия не и достигат милиони работници. Там ще си подберат тия, дето стават за каквато и да е работа и искат да бачкат. Останалите- обратно при нас за им берем гайлето.
  • 5 Сорос

    12 1 Отговор
    Охааааа 😂🤣😍
  • 6 Мигранти трети пол БХК

    17 2 Отговор
    Много еврейско
  • 7 Абдулах Хамид

    11 6 Отговор
    Идвме да ви спасим ! Слава !
  • 8 демократите от сирия

    25 3 Отговор
    да ги насоват към зелиски на фронта директно . сваляха асад . сега в гунките на меркела . а за украйна кой ще ходи . то наште дезертират сами без война , а там си дезертират техните с война . бежанците са обучени дезертьори .
  • 9 ТаУмВзе

    24 4 Отговор
    Във Корана ясно си пише, че бивша Европа няма да бъде превзета от ятаган де. Честит Халифат и тва е!
  • 10 Фен

    23 2 Отговор
    Атлантизмът ще ни почерни, това се случва. Честито да ни е! С избори го постигнахме, не с окупация.

    Коментиран от #15

  • 11 Докато

    26 2 Отговор
    Сорос плаша на Урсула и Шолц да привличат мигранти в Германия, Франция, Англия потоците само ще растат. Гранична полиция и всички други по веригата си лапат своя процент и всичко си върви. Смешковците искат още полицаи -- защо, за да има повече да помагат на каналджиите ли?

    Коментиран от #14, #18

  • 12 Не разбрах

    34 0 Отговор
    в Мароко откога има война, та бягат оттам?
  • 13 Сърбите си отвориха границата

    14 0 Отговор
    и ни ги спускат през оградата да ни правят сечено.
  • 14 Сорос плаща предимно на Орбан

    2 18 Отговор

    До коментар #11 от "Докато":

    Е и?

    Коментиран от #40

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ами

    25 0 Отговор
    от какво бягат тези например тримата от Мароко ,че ги наричате бежанци бе манипуланти? Докато не започнат да рискуват застрелване или затвор, тези кандидат храненици няма да спрат. Няма.
  • 17 Може би

    10 0 Отговор
    Керванът си върви. Кучетата лаят.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Къде

    18 0 Отговор
    Ами да си оправят държавите бре. Чий го дирят на Балканите и в Европа?
  • 20 Бойкот на алчните от О-Л-Х

    18 0 Отговор
    Е как тези тримата са от Мароко, пък идват от Турция, Гърция и т.н.
    Испания им е на един такова разстояние...
  • 21 ЕС сам си е виновен.

    20 0 Отговор
    Кани ги, събира ги по Средиземно море да не се удавят, и не ги пъди когато войните приключат. Нас обаче ни критикува защо не ги хващаме по границата с Турция и част от тях успяват да се доберат до тях. Не ни позволяват да ползваме оръжие за охрана на границата и да ги вкарваме в затвора за 1г по нашия закон за нелегалното ѝ преминаване. Като дойдат в ЕС се отнасят към тях като към дълго очаквани гости - веднага квартира, мед. обслужване, пари всеки месец, а те хукват по кръчми, бардаци, наркотици, искат джамии, халал, закачат жените, убиват, правят атентати, възмущават се от нашия начин на живот, не искат да работят.
  • 22 Това го пиша от 2015г.

    17 0 Отговор
    План за окончателно решение на бежанския проблем: От 500млн. европейци ще се намерят 5млн. за една общоевропейска жандармерия със следните задачи: Концентриране на подходящи места близо до големи летища на пришълци извършили престъпления, без документи, от страни в които няма война или войната е на приключване - това на първо време. 10 броя 747 извършват по един чартърен полет с дестинации Кабул, Техеран, Дамаск, Алжир,Нигерия и др. подобни. 747 побира 660 души - 600 пришълци и 60 полицаи за охрана. По 6000 на ден, за 100 дни 0,6млн. , за година 2млн. и така до окончателно решаване на бежанския проблем. Цената на извозване на 1 пришълец да я сметнем 500евро. - 2млн. по 500евро - 1млрд. годишно. Издръжката на жандармерията е малка защото ще бъдат включени всички настоящи структури - полиция, войска, жандармерия и доброволци от всички страни от ЕС. Какво няма в тоя план - воля! Дори да се дадат по 10000евро на глава за сбогом - това са 200млрд. за 20млн. пришълци. Сумата не е толкова голяма за ЕС и е по-малка от гръцкия дълг. Планът може да се ускори десетократно със 100 бр. 747 или А-380. Алтернативата на този план е гражданска война след 10-15 години.
  • 23 20 метра висока

    17 0 Отговор
    Масивна ограда. Бодлива тел най-отгоре и ток по нея. Втора линия, около 5 метра висока ограда и пак силен ток и по нея. А между двете отгади път, по който военни, граничари патрулират със заредени автомати. Само Германия дава (на вятъра) над 50 милиарда евро, годишно да храни, лекува, учи и интегрира тези, "специалисти"! Е, дори с парите само от една година, тези 50 милиарди евро, ще стигнат за такива надеждни огради и охрана по границите. Ама не, тези си искат унищожението на Европа.

    Коментиран от #25

  • 24 Май си доста проссс

    10 2 Отговор

    До коментар #18 от "Завист!":

    Украинската копейка е монетарна единица в Укра.

    Коментиран от #34

  • 25 Просто трябва

    17 1 Отговор

    До коментар #23 от "20 метра висока":

    да им се спрат помощите и няма да идват. Социалните системи на западните държави са измислени за техните граждани които се нуждаят от време навреме от помощи, но това да дойдеш от някъде и без да си работил да получаваш помощи пожизнено е най-малкото нелогично.

    Коментиран от #33

  • 26 Алексбг

    3 13 Отговор
    Задали са въпросът с бежанците,какво се случва.Ами случва се нова руска хибридна атака.Праблемът, "бежанци",от Близкия изток и Африка е оръжие на Кремъл срещу Европа.За България, щом се спомене, че трябва да влезем и по суша в Шенген..веднага потичат, към нас тълпи от емигранти, за да се осуети приемането ни.Това е регулирана, координирана атака,срещу нас.Подкупите, давани на митничари и гранични полицаи,само улесняват този саботаж.Известно е,че много наши ченгета и известни личности,работят за Русия.Не бива да се изненадваме,а да бъдем бдителни и да пречим на вредните им дела!
  • 27 Някой

    6 4 Отговор
    Абе защо никога не е имало напли,в на бежанци и емигранти към Русия, тези неандерталци да направят опит да влезнат нелегално в Русия и да видят какво ще им се случи !!!?

    Коментиран от #30, #41

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 БгТопИдиот🇧🇬

    5 1 Отговор
    На кадрото бъдещите украинци в остатъка от 404.

    Коментиран от #31, #32

  • 30 Защото се гнусят от

    4 4 Отговор

    До коментар #27 от "Някой":

    радиационни мутанти. И те искат по-цивилизовано място.
    Там им плащат да са студенти в Раша и пак не щат.
  • 31 И един пленник

    3 1 Отговор

    До коментар #29 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    влачат - тебе.
  • 32 А този

    3 1 Отговор

    До коментар #29 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    най-вдясно е руският им освободител-твой първи братовчед.

    Коментиран от #42

  • 33 Копейски надежди

    1 2 Отговор

    До коментар #25 от "Просто трябва":

    Файда йок. И да ги спрат, пак няма да ги дадат на копейките. Ще ги пратят на гладувашите в Африка, не на неработещите мързеливци и шмекери.
  • 34 Копейски фейк

    1 2 Отговор

    До коментар #24 от "Май си доста проссс":

    На монетата им много ясно пише копийка. Няма Е.
    Според путинската ти г.золивница вероятно при нас пише левь или стАтинАчка)).
    Боже, прибери си вересиите!
  • 35 Булба67

    2 1 Отговор
    ИВО Андрич,,Мостът над Дрина" страхотна книга! Някой да я подари на Меркел и цялата европасмина!

    Коментиран от #36, #37

  • 36 Те са я чели,

    2 3 Отговор

    До коментар #35 от "Булба67":

    за разлика от Путин.

    Коментиран от #39

  • 37 Да, страхотна книга.

    2 2 Отговор

    До коментар #35 от "Булба67":

    Жалко, че не си я разбрал.
  • 38 Е, времето на нацизма отмина

    1 6 Отговор

    До коментар #28 от "Роден в НРБ":

    още през миналия век.
    А ти още стреляш насън по индийската рода на Копейкин и Орбан. Горкият!
  • 39 Стършел

    0 1 Отговор

    До коментар #36 от "Те са я чели,":

    КактоДявола ,евангелито!
  • 40 Въпрос

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Сорос плаща предимно на Орбан":

    на тебе, какво точно не ти е наред в главата? Не, че знаеш, ама има лекари за тези неща.
  • 41 Ха ха ха

    8 0 Отговор

    До коментар #27 от "Някой":

    Защото и те и особе но поляци те са сериозни хора и бият и трепане ако не разбираш от дума.Последният път когато масово се опитваха да влязат в Полша от Беларус ,поляците вдигнаха опълчението и ги трепане и заравяха на място в горите.Утилизираха стотина нагли навлека и атаката спря. Германците се опитаха да протестират, но поляците им казаха че Полша не е бостан да го преминава всеки. А ако ги искат, да изпратят или пломбирани вагони или транспортни самолети и да си ги вземат директно от Беларус.
  • 42 БгТопИдиот🇧🇬

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "А този":

    Я бащата на ком 31 и 32.Последният по окаден ..
  • 43 Факт

    8 0 Отговор
    Планът Калерги в действие ! До пълното унищожение на Европа и бялото население !
  • 44 ХмХ

    3 0 Отговор
    На времето ( през социализма) имаше граници и се стреляше до ме... Упс до кокал.Сега джендерска работа в целия ЕС включите и при нас.Ела ще те нахраня, легло ще ти дам и жената също или сакаш дъщерята.
  • 45 Помисли си

    1 0 Отговор
    За да се контролира граница се стреля по нарушаващи границата. В случая в Европа се подава ръка, храна, вода ,бус и топлина. Остават имигрантите сякаш не съществуват, в понататъшния си път към богатите страни с големо помощи и куп облаги.