5 Август, 2024 13:04 2 240 27

Британският премиер свика извънредна среща с полицейските началници

  • великобритания-
  • саутпорт-
  • киър стармър-
  • убийство-
  • мигранти-
  • протести

Протестите в страната започнаха миналата седмица, след като три момичета бяха убити при нападение с нож в Саутпорт

Британският премиер свика извънредна среща с полицейските началници - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Британският министър-председател Киър Стармър свика днес спешна среща на полицейските началници, предаде Ройтерс, съобщи БТА. Решението бе взето след дни на антимигрантски протести, при които бяха подпалвани сгради и превозни средства, а на прицел бяха взети хотели, в които са настанени кандидати за убежища.

Протестите в страната започнаха миналата седмица, след като три момичета бяха убити при нападение с нож в Саутпорт, Северозападна Англия. До момента по време на демонстрациите са арестувани 420 души.

От убийствата се възползваха антиимигрантски и антимюсюлмански групи, които разпространиха в интернет фалшива информация, че заподозреният нападател е радикален ислямист, който наскоро е пристигнал във Великобритания, отбелязва Ройтерс. Полицията заяви, че заподозреният е роден във Великобритания и случаят не се разглежда като терористичен акт.

Министърката на вътрешните работи Ивет Купър каза, че протестиращите са се почувствали "окуражени от този момент да разпалват расова омраза", като са хвърляли тухли по полицаи, разграбвали са магазини и са нападали джамии и предприятия, собственост на азиатци.

През уикенда протести бяха организирани в Ливърпул, Бристъл, Тамуърт, Мидълзбро и Белфаст, Северна Ирландия. По време на демонстрациите преобладаваха млади мъже с маски, които скандираха "Спрете лодките", правейки препратка към мигрантите, които през последните години пристигат с малки лодки на южното британско крайбрежие. В Родъръм, Северна Ирландия, протестиращи опитаха да нахлуят в хотел, в който са приютени хора, търсещи убежище.

Полицията обвинява фалшивата информация онлайн

Полицията обвини фалшивата информация онлайн, която известни личности разпространиха онлайн и предизвикаха насилие. Сред тях бе активистът Стивън Яксли-Ленън, който ръководи антиислямска организация. Той бе обвинен от медиите, че разпространява фалшива информация в социалната мрежа "Екс", където има 875 000 последователи.

"Всички ви лъжат", написа Яксли-Ленън, известен с псевдонима си Томи Робинсън. "Опитват да настроят народа срещу мен. Имам нужда от вас, вие сте моят глас", добави той. Собственикът на "Екс" Илон Мъск също допринесе за насилието, отбелязва Ройтерс. В отговор на публикация в социалната мрежа, в която за безредиците във Великобритания се обвиняват масовата миграция и отоврените граници, той написа, че "гражданската война е неизбежна".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 К.О.Т.арАК 🐱

    4 48 Отговор
    арабелите са под закрилата на Кремъл и местните русофили , не ги закачайте

    Коментиран от #10, #27

  • 3 Боруна Лом

    44 2 Отговор
    А НИЕ С ..ЛУКСОЗНИТЕ,,УКРИ КОГА ЩЕ ГИ РАЗКАРАМЕ
  • 4 Малей

    47 0 Отговор
    мигрантските орди как бият и мачкат местното население и полицията!!!!! Ужас, а доста от хорицата стоят залостени в домовете си и не смеят да си покажат носа на вън.

    Коментиран от #8

  • 5 незнайко

    51 0 Отговор
    ( Полицията заяви, че заподозреният е роден във Великобритания и случаят не се разглежда като терористичен акт. )
    Защо полицията не споменава вероизповеданието му ? Той може да е роден там и пак да е радикален ислямист ! ЕВРОПА и АНГЛИЯ трябва да почнат да се защитават от исляма ! Толерантноста трябва да приключи !

    Коментиран от #6, #12

  • 6 Мъск

    51 1 Отговор

    До коментар #5 от "незнайко":

    „Гражданската война във Великобритания е неизбежна“, написа Мъск в социалната мрежа Х.
  • 7 404

    35 0 Отговор
    Плицейските началници първо да арестуват сУнак .Ама смеят ли?
  • 8 Абе тоз редактор много т.п

    12 0 Отговор

    До коментар #4 от "Малей":

    Поправка : НАВЪН
  • 9 Пушилка

    18 2 Отговор
    Англичаните са свикнали. 2010 пак имаше бунтове и вандалщина. Стихия без мисъл, тълпа...Пускат си малко кръв, пускат парата, за да не гръмне тенджерата, и после пак от същото. За тези човеци, които си чакат реда за поредното прочистване.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Някой

    44 0 Отговор
    Ако случайно човек прояви гражданска позиция, която е срещу престъпленията на имигранти и ислямисти, веднага бива окачествен като "крайнодесен", "фашист" и т.н, и получава бой по канчето. Ако обаче такива протести се зародят в Русия, Китай, Иран, Венецуела и т.н., веднага се окачествяват като порив към демокрация, а диктаторския режим ги репресира.
    Къде остана нормалността?
  • 12 Някой

    35 0 Отговор

    До коментар #5 от "незнайко":

    Да не забравяме, че атентатите из Франция преди 10 години, бяха изпълнение все от 2-ро или 3-то поколиение емигранти. Т.е, родени и отраснали във Франция. Което явно не им пречи да се радикализирати да извършват терористични атаки. Такъв е и случая в Англия, ама властта страх я тресе да не се усетят хората (коренното население)...
  • 13 лекувам наркозависимост

    15 3 Отговор
    айде някой от преуспелите българи да мине близо до тия протести и после ако оживее да дойде да казва кооолко е хубаво там
  • 14 Тони

    28 0 Отговор
    Англия и като цяло Великобритания е вече завладяна от ислямските орди . Просто се изпълнява Плана-Калерги .Това е 120 годишен план за смяна на бялата християнска раса на Европа с черно -кафява негроидна ислямска раса .

    Коментиран от #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Така е

    16 1 Отговор

    До коментар #14 от "Тони":

    Потвърждавам го. Великобритания, Франция, Белгия, Швеция, Холандия, Испания и Италия са необратимо загубени. Другите западни, южни държави са 50:50, зависи
  • 17 Диана

    11 1 Отговор
    Не може да се обвиняват инфлуенцъри за ситуацията във Великобритания - всеки е свободен да изкаже мнението си, а това че то не се харесва на някой си е негов проблем, според мен. Хората са напълно прави да протестират срещу тази ситуация в страната - ден след ден се избиват невинни хора заради негодни политици...Защото това не е частен проблем! Не е дори расизъм! Трябва да се прави разлика между едно расистко отношение /при което единствената вина на обекта на нападки е расата му/ и едно адекватно на поведението на човека отношение! Англия отдавна е замазала границите между двете докато вече определено престъпно поведение се крие под предпазен щит на квалификации като расизъм - човекът убил толкова деца, онези виждат само, че той е негър и всяко обвинение и отношение към него минава под параграф "расизъм", което само подхранва злото в цветнокожите с неадекватността си и безсилието си...Нужно е да се възпитава нова култура там на приемане на различията в хората, на разбиране на себе си /действието на инстинкта за самосъхранение/...не трябва хората да се сравняват един с друг / могат да се сравняват постижения, но не и самите хора! - те са несравними, все едно да сравняваш кокошка и гълъб ,например/...Има защо да протестират хората там!
  • 18 Бай Иван - Циганина

    5 0 Отговор
    Последното изречение от статията обобщава всичко...
  • 19 Дякон Унуфрий Араллампиев

    7 0 Отговор
    Великите Географски открития донесоха много вреди за световното развитие Два лева файда Двайсе лева щета И те така те
  • 20 три момичета бяха убити

    7 1 Отговор
    момите и каките дето крякат "нито една повече" що не се включват и те а кочове скачат като петли щом е за пострадали жени

    Коментиран от #22

  • 21 Факт

    5 1 Отговор
    Браво на хората, че се бунтуват ! В противен случай ония пак ще колят и изнасилват безнаказано ! Планът Калерги в действие !
  • 22 Диана

    4 3 Отговор

    До коментар #20 от "три момичета бяха убити":

    Разбира се, че в демонстрациите участват и жени!...Според мен мъжете в случая са по- активни защото те по природа са защитници, пазители на семейството...Но мен в случая ми прави впечатление как се елиминират разликите между различни групи хора, особено тук между расите, където те са очевадни...Разбира се всяка раса има свои общи характеристики като културно наследство, начин на възприятие и реакция, традиционни елементи, обвързани със самата същност на човека, поведенчески елементи и какво ли не още...Така че е абсолютно недопустимо да се приеме за расизъм използването на подобни аргументи - например да наречеш някой расист защото е казал на някой негър, който идва от Африка, че той е африканец...Познавам случай в Англия когато само защото някой споменава на колега-негър думата "Африка" , той е обвинен в расизъм и е уволнен въпреки, че е един от най-добрите в компанията...Това е невероятно, но факт! И не се учудвам, че ЕС се опитва да ни наложи и на нас тази болна стратегия към циганите ни...Излиза че ЕС изгони англичаните, но всъщност живее под техните ценности - едно доказателство за мнението ми, че англичаните все пак са лидери макар че ЕС отказа да им признае това в събитията около Брексит...
  • 23 Мнение

    1 1 Отговор
    Аз търся Европейска Християнска държава, където да живея. Недържа да е само от бели, но да речем 95% бели и 99,99 % християни. ХРИСТИЯНИТЕ няма вече къде да бягат и ходят, нямат вече държава, която да ги защитава.

    Белите са най-преследваната и дискриминирана раса по света.

    Ако си бял и на това отгоре християнин, си многократно повече в неизгодна позиция и преследван и мразен.

    И това го го казвам Аз, бял, женен не за бяла, която НЕ мрази гринговците
  • 24 Мнение

    3 0 Отговор
    До скоро Полша и Унгария уддържаха фронта, но и те поддадоха.

    Черните си имат държави и гонят белите.

    Мусюлманите си имат държави и убиват и преследват християните. Има държави, където е забранено друга религия освен исляма и където населението е 99,99% мюсюлманско и няма църкви.

    Има мюсюлмански държави, но християнски не съществуват. Ватикана е площад не е държава в истинския смисъл на думата.

    Аз търся на световната карта християнска държава с 99, 99% християни и без нито една джамия. Не мога да намеря.

    Коментиран от #25

  • 25 Има има

    0 2 Отговор

    До коментар #24 от "Мнение":

    Северна Корея е чиста от ислям ама няма да тръгнеш за там.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 нпо агент

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "К.О.Т.арАК 🐱":

    Мъск е прав..гражданската война вече е в ход...Ситуацията вече излиза от контрола на властите..Има един изход, всички имигранти обратно в лодки и у дома от Турция,Африка,Азия, добре и българи да се връщат, сега е момента, защото в Англия вече става страшно..и като цяло в Европа същата картина..Гледам тук таме,дори циганите се връщат..няма вече далавера..от социалните помощи, пък има и конкуренция от арабели..
Новини по държави: