Отидете към основна версия

1 026 3

Отстраниха премиера на Тунис

  • тунис-
  • президент-
  • премиер

Часове преди да бъде освободен от президента, Ахмед Хашани заяви, че правителството е отбелязало напредък по редица въпроси

Тунизийският президент Каис Сайед отстрани от длъжност премиера Ахмед Хашани и на негово място назначи министър на социалните въпроси Камел Мадури, заяви късно вчера тунизийското президентство, цитирано от Ройтерс и БТА.

Хашани бе назначен за премиер през август миналата година. Няколко часа преди да бъде отстранен, Хашани каза във видео обръщение, че правителството е отбелязало напредък по редица въпроси, като например гарантирането на продоволствената и енергийната сигурност на Тунис, въпреки глобалните предизвикателства.

Премиерът бе отстранен на фона на народното недоволство във връзка със систематичното спиране на водата и електричеството в много части на Тунис. Въпреки че според правителството Тунис страда от продължителна суша, която е наложила въвеждането на квотна система при водното разпределение, Сайед смята, че спиранията на водата са част от заговор преди президентските избори. Според държавния глава в язовирите има достатъчно вода.

Земеделският министър заяви, че нивото на водата в язовирите е изключително ниско и че те са пълни само на 25% от капацитета си.

Сайед обяви кандидатурата си за президентските избори през октомври въпреки критиките от опозицията и правозащитни организации, че ограничава правата на останалите кандидатите и ги сплашва, за да си гарантира втори президентски мандат.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини