Отидете към основна версия

4 737 113

Първото нахлуване в Руската федерация след Втората световна война

  • украйна-
  • русия-
  • втора световна война-
  • курска област-
  • суджа-
  • владимир путин-
  • инвазия

Този епизод от войната разкри крехкостта на отбраната на руската граница и повдигна морала на украинците

Снимка: БГНЕС/ EPA

Успешното нападение на украинските въоръжени сили в руската Курска област отбеляза първия път от Втората световна война, когато армия на друга държава нахлува в Русия. Bloomberg пише за това, отбелязвайки, че украинската инвазия е изненадала руската армия и е отслабила позицията на Владимир Путин.

Както отбелязва изданието, този епизод разкри крехкостта на отбраната на руската граница и повдигна морала на украинците. Той също така подкопа внимателно изградения от Кремъл образ на Путин като защитник на обикновените руснаци, тъй като войната, която той започна в Украйна, сега все повече се пренася в Русия.

„За Украйна това вероятно ще подкрепи аргументите на Киев, че САЩ и европейските съюзници не трябва да се страхуват от заплахи за ескалация от страна на Кремъл и че на Украйна трябва да бъде позволено да се бори с Путин по всякакъв начин, който сметне за уместно, за да ускори края на войната“, посочва изданието.

Европейският съюз смята, че скорошното украинско нахлуване в граничната руска Курска област е част от "легитимните военни действия на самоотбрана", заяви днес в Брюксел говорител, цитиран от DPA. Говорителят на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел каза, че "Украйна има правото да се защити" срещу Русия, включително и "да удари по врага на негова територия".

Руските сили се сражават вече трети ден с украинските военни части, нахлули през руската граница в Курска област, предаде Ройтерс, като отбеляза, че това е била дръзка атака срещу най-голямата ядрена сила в света, принудила Москва да изпрати подкрепления. Около хиляда украински воннослужещи пресякоха граничната линия в ранните часове на 6 август с танкове и бронирани бойни машини, като бяха прикривани по въздух и земя, съответно от рояци дронове и артилерийски обстрел, припомня Ройтерс, като се позовава на руски представители.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 51 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания