Отидете към основна версия

3 321 56

Ако Лукашенко влезе във война срещу Украйна, може да бъде свален от власт

  • беларус-
  • александър лукашенко-
  • лукашенко-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • минск-
  • isw

Диктаторът едва ли ще рискува да започне война срещу Украйна, защото режимът му може да падне при такъв сценарий

Снимка: БГНЕС/ EPA

Александър Лукашенко е малко вероятно да влезе във война срещу Украйна, но може, за да угоди на Путин, да разсее и разтегне украинските войски. Това се посочва в нов доклад на Института за изследване на войната (ISW).

„Натрупването на беларуски войски по украинската граница има за цел да отвлече вниманието и да разтегне украинските сили по по-широка фронтова линия“, казват анализаторите. Беларуският диктатор обаче се страхува за режима си и е малко вероятно да влезе във войната срещу Украйна, защото може да бъде свален от власт.

Американските анализатори добавиха, че според тях е малко вероятно беларуските войски да нахлуят в Украйна. „Едно беларуско нахлуване в Украйна или дори беларуско военно участие във войната би влошило способността на Лукашенко да защитава своя режим, правейки го много малко вероятно. Една война с Украйна ще отслаби режима му или рязко може да увеличи вътрешното беларуско недоволство“, се казва в анализа.

Президентските избори в Беларус трябва да се проведат през февруари 2025 г. и Лукашенко иска да запази контрола върху обществените настроения, както и влияние върху военните, за да потуши евентуални протести, свързани с изборите.

Украйна обвини съседен Беларус, близък съюзник на Владимир Путин, че струпва войски по общата им граница и предупреди Минск да не предприема "неприятелски действия". Украинското Министерство на външните работи съобщи, че струпването на войски се извършва в Гомелска област "под прикритието на маневри". "Предупреждаваме беларуските власти да не извършат трагична грешка под натиска на Москва, призоваваме въоръжените сили да спрат неприятелските си действия и да се изтеглят от границата на Украйна", се казва в изявлението на министерството в Киев.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 34 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: