Отидете към основна версия

3 237 87

Иронията в руските заплахи за световна война

  • euvsdisinfo-
  • русия-
  • ес-
  • украйна-
  • трета световна война-
  • война-
  • жозеп борел-
  • руска пропаганда-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • ирония

Именно държавата, която започна най-големия въоръжен конфликт в Европа след Втората световна война, предупреждава за започване на трета такава

Снимка: EUvsDisinfo

EUvsDisinfo: Безсмислен залп от кремълски дезинформационни отпадъци (оригинално заглавие: The Kremlin’s futile disinfo trash catapult)

Неспиращата завоевателна война на Русия в Украйна беше първата точка в дневния ред на срещите на външните и военните министри на ЕС в Брюксел на 29 и 30 август. Като техен домакин, върховният представител на Съюза за външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел направи ключови изказвания преди и след срещите, с които изясни това, което е било дискутирано.

Обсъжданията на срещите и изявленията на Борел провокираха контролираните от Кремъл и от руската държава медии да разпространят вече утвърдени анти-ЕС наративи, насочени най-вече срещу самия Борел. Този ход за пореден път илюстрира как в Русия се дирижира отразяването на новините и как се използват техники за дезинформация, антиевропейски наративи и послания в полза на подкрепата за руската агресия срещу Украйна.

Нека, образно казано, си запушим носовете и извадим малко нечистотии от руската дезинформационна екосистема.

Иронията в заплахите за трета световна война

Когато има официални обсъждания на европейската помощ за Украйна, обичайната реакция в Кремъл е да отвръща с неприкрити заплахи за ескалация и отмъщение. РИА Новости, местен източник на дезинформация, който се представя за легитимна новинарска агенция, публикува колонка със заглавие „Борел води Европа към война с Русия“. Статията е преведена на немски, на гръцки и на други езици и е разпространена в дезинформационните мрежи.

Междувременно ръководителят на комисията по международни въпроси в руската Дума Леонид Слуцки заяви, че Борел рискува да подпали трета световна война. А в своята прословута неделна вечерна програма телевизионният пропагандист Соловьов каза, че Борел е обявил война и че Русия може ответно да се прицели в „Брюксел, Берлин, Мадрид и всички европейски столици“, в които се обучават украински войници.

Кремъл обича да изказва предупреждения за „трета световна война“, а платените му пропагандисти обичат да говорят за бомбени атаки срещу европейски градове и за ядрената доктрина. Те искат да уплашат хората в Европа и да възпрат техните правителства да подкрепят Украйна срещу руската агресия.

Хора като Слуцки и Соловьов не виждат иронията, че именно държавата, която започна най-големия въоръжен конфликт в Европа след Втората световна война, предупреждава за започване на трета такава. Според техния изкривен мироглед, западните партньори на Украйна сами са си виновни за конфликта, а изказванията на Борел за европейската подкрепа към Украйна са доказателство за желанието на ЕС за ескалация.

Клептократите се притесняват за европейската хазна

Европейският съюз е проект на мира и сред основните му постижения е предотвратяването на войни в Европа. Твърденията, че именно ЕС е войнолюбива организация, която се опитва да ескалира всеки конфликт, са абсурдни – но това не спира Кремъл да опита.

Вярно е, че абсурдността на посланието за „войнствения ЕС“ донякъде се омекотява, когато то се използва в комбинация с друго фалшиво послание: че европейските правителства действат по заповед на САЩ и с това вредят на интересите на собствените си народи.

Тази история се повтаря често. Тя се появи и в реакциите на изказванията на Борел, например в интервю на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков в телевизионно предаване с показателното заглавие – „Москва, Кремъл, Путин“.

Според Песков, правителствата на държавите членки на ЕС подкрепят Украйна в изпълнение на заповеди от Вашингтон. Това вреди на техните собствени интереси и на портфейлите на техните данъкоплатци и ще има неизбежни, дългосрочни последици „през следващото десетилетие“. Жалко, че Песков пропуска да спомене защо клептократи като него са толкова загрижени за европейската хазна. Такива забележки имат за цел да плашат обикновените европейски граждани като ги карат да вярват, че подкрепата на ЕС за Украйна може да навреди на техните финанси.

Злонамерени или невежи

Когато наблюдаваме руската дезинформация, понякога е трудно да разберем кое е резултат от желанието да се злепостави ЕС и кое – от чисто невежество. В едно токшоу Борел и Европейската комисия бяха обвинени, че са организирали неформалните срещи на министрите в области извън тяхната компетентност. Това беше представено като доказателство, че ЕС „търси начин да се превърне в имперска структура с повече власт“. Като върховен представител за външните работи и политиката на сигурност, Борел изпълни своята роля прецизно като домакин на тези срещи.

Такива забележки са част от утвърдения наратив, че ЕС се опитва да отнеме суверенитет от държавите членки. Своеобразен изход от тази лъжлива ситуация беше предложен в споменатата по-горе неделна вечерна програма на Соловьов. Един експерт, често наеман от Кремъл, който се представя за „политически изследовател“ – Хенри Сардарян, каза, че Русия трябва да прекъсне отношенията си с ЕС, да призове „глобалното мнозинство“ да стори същото и да работи за разпадането на Съюза. Москва след това трябвало да поддържа отношения само с европейските национални държави. Такива послания служат за представяне на ЕС като външен враг на руските граждани, за да се оправдае руската агресия.

Злепоставянето на Борел – проява на раздразнение

Наред с атаките срещу ЕС, реакциите от руското ръководство включваха и цял спектър лични нападки срещу върховния представител Борел. Това отново не е случайност, а част от целенасочена дезинформационна тактика за злепоставяне на европейските лидери. Жозеп Борел е предпочитана мишена заради недвусмислената му позиция за руската агресия, и затова реакциите на неговите изявления около срещите на европейските министри не са изненада.

В този случай пропагандистите използваха факта, че мандатът на Борел ще приключи тази есен и заявиха, че той иска да ескалира конфликта като част от своето наследство и да „остане в историята като най-големия русофоб в Европа“, според думите на руския външен министър Сергей Лавров. Лавров каза още, че оценката на Борел, че мирната формула на президента Зеленски е единствено жизнеспособната, била „или дилетантство, или лудост“.

Други коментатори отидоха още по-далеч и заявиха, че Борел е организирал неформалните срещи, за да подготви анексията на Украйна към ЕС. С това той уж бил преодолял както австрийския неутралитет, така и френския национализъм – и всичко това поради „политически комплекс за малоценност“.

Лични нападки като тези показват, че изказванията на Борел са предизвикали раздразнение в Кремъл. Ясно е, че там се притесняват как ще се отрази увеличената европейска подкрепа върху перспективите на руската инвазия.

Не се заблуждавайте!

EUvsDisinfo/ превод: Представителство на Европейската комисия в България

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 73 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: