Тема: Украйна

4 Октомври, 2024 21:24 1 805 105

„Украйна кремира войници, за да прикрие търговия с органи“: руските наративи не се променят и не блестят с въображение

  • euvsdisinfo-
  • русия-
  • нато-
  • оон-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин-
  • сергей лавров-
  • путин-
  • руски терористи-
  • руска пропаганда-
  • дезинформация-
  • коледна елха-
  • търговия с органи-
  • кремация

Руските дезинформационни наративи приличат на украса за елха, която година след година се вади от мазето. Те почти никога не се променят, не блестят с въображение и тяхното въздействие се дължи на разпознаваемост и повторяемост.

„Украйна кремира войници, за да прикрие търговия с органи“: руските наративи не се променят и не блестят с въображение - 1
Снимка: EUvsDisinfo

EUvsDisinfo: Кремъл в ООН: дезинформацията като подранила коледна елха (оригинално заглавие: The Kremlin decorates the disinfo-Christmas tree early at the UN)

С речта си по време на седмицата на високо равнище на Общото събрание на ООН, руският външен министър Лавров откри сезона на коледните празници малко преждевременно и поднесе своеобразна дезинформационна украса за елхата под формата на антизападни, антиевропейски и прокремълски послания.

Още новини от Украйна

Началникът на Лавров, Путин, не можа да отиде в Ню Йорк, защото е търсен заради депортиране на украински деца. Изглежда Путин не иска неговият подчинен да го надмине в разпространяването на дезинформация и затова лично добави няколко лъжи и изопачавания към елхата, чиято украса започна Лавров. Ако продължим коледната символика: руските дезинформационни наративи приличат на украса за елха, която година след година се вади от мазето. Те почти никога не се променят, не блестят с въображение и тяхното въздействие се дължи на разпознаваемост и повторяемост. В базата данни с дезинформация на „EUvsDisinfo“ са регистрирани стотици примери, относими към всяко от необузданите твърдения, които Лавров направи в речта си пред ООН.

Старият рефрен „Западът е виновен“ – пак на пълни обороти

Да започнем с обвинението, че всичко лошо е причинено от желанието на „Запада“ да доминира в света. Лавров спомена това почти по всяка тема, по която говореше – Близкия изток, Украйна, реформите на ООН и Съвета за сигурност, индо-тихоокеанския район, руската война срещу Грузия и арменско-азербайджанските отношения. Понятието „Запад“ е мъгляво и това е удобно, ако се опитваш да си създадеш въображаем враг. Кремъл обикновено го използва по адрес на САЩ, Великобритания и ЕС. Руската дезинформация е обсебена от заговори на британците и „англосаксонците“ с цел да упражняват влияние върху световните дела. Терминът „Запад“ е пословично остарял и по-подходящ за времената преди Втората световна война. Даже конспиративната теория, която Лавров използва в подкрепа на тази идея в речта си се отнася до британски документи именно от 1945 г.

Митът за „експанзионизма на НАТО“

Западът е отговорен за всичко и, според речта на Лавров, конкретно за бруталната пълномащабна руска инвазия в Украйна. Първо, според него, Западът е нарушил обещанието да не разширява НАТО. Идеята за „експанзионизма на НАТО“ е друг дезинформационен мит, който Русия постоянно повтаря, за да му придаде достоверност. Всъщност самата идея за „експанзията на НАТО“ е част от дезинформацията. Независимите страни са свободни да упражняват суверенното си право да изработват собствената си външна политика и да организират измеренията на сигурността си както сметнат за добре. Това включва, ако така решат, да кандидатстват за членство в НАТО и да се ангажират с основополагащите принципи на Алианса за демокрация, свобода и върховенство на закона. Няма как някой да е обещавал НАТО да не се разширява, защото не това е начинът, по който НАТО функционира.

Русия като добряк и народен защитник

Второ, Лавров се опита да оправдае бруталната руска инвазия в Украйна като изопачи частта от Устава на ООН, която прокламира задължението да се зачита правото на самоопределение на народите. Тази манипулативна теза гласи, че жителите на временно окупираните украински територии са избрали да станат част от Русия и че украинският народ, и по-специално рускоговорящото население, е трябвало да бъде защитено от украинската агресия. Разбира се самоопределението не е нещо, което държавите могат да избират за териториите на своите съседи. Абсурдно е да чуваме руски политик да прави такова твърдение, при положение, че собственият му политически режим всекидневно изтребва украинци, кримски татари и други общности, дръзнали да упражнят своето право на самоопределение – право, което Кремъл твърди, че цени толкова високо.

Любимо украшение

Връщаме се към онази част от коледната украса, която Путин реши лично да добави към дезинформационната елха на Лавров: става дума за дезинформацията, свързана с временно окупираните украински територии. Путин „поздрави“ жителите им по случай „Деня на повторното обединение с Русия“ и повтори същите лъжи – как ги е спасил от „неонацисткия диктат на Киев, подкрепян от Запада“. С това Путин насочи вниманието върху едно от любимите си украшения на коледната дезинформационна елха: твърдението, че „западните елити“ са подготвяли украинската армия да нападне окупираните от Русия райони в Донбас и Крим, и че това е причината Русия да предприеме инвазията. Лъжата се състои в това: подкрепата сега за украинската самоотбрана се представя като причина за агресията на Русия. Манипулативните твърдения на Путин са също толкова повтарящи се, колкото и останалата част от речта на Лавров в ООН.

Навсякъде саботьори и терористи

Според Лавров саботажът на газопровода „Северен поток“ е заговор на САЩ за подкопаване на конкурентоспособността на ЕС. Всъщност САЩ и ЕС са близки икономически партньори, а разследването за „Северен поток“ все още продължава. Лавров тенденциозно обвини западните страни, че са отговорни за световния тероризъм и че са започнали война със санкции срещу мнозинството от страните по света. Всъщност антитероризмът е област, в която НАТО и Русия преди работеха заедно. Западните санкции целят да попречат на руската военна машина да убива украински цивилни както по време на клането в Буча. И за това зверство Лавров обвини Запада в същата своя реч.

Единственият реален мир е мирът на Путин

Една от основните цели на ООН е да осигури мир в света, но в речта на Лавров нямаше нищо, което да показва, че Русия е заинтересована от прекратяване на военната си агресия срещу Украйна в близко бъдеще. Той отхвърли украинските мирни инициативи като ги нарече „задънена улица“ и повтори лъжата, че мирният план на Путин от юни 2024 г. е реалистичен, докато той всъщност представлява призив за капитулация на Украйна. Кремъл отхвърля усилията на Украйна за справедлив и траен мир и заедно с това сипе подигравки към плана за победа на Зеленски и тенденциозно обвинява Украйна, че се стреми да въвлече НАТО в директна война с Русия.

Императорът няма приятели

Лавров употреби времето си за изказване в ООН да разпространява очевидни лъжи и изопачения, които след това бяха раздухани от про-кремълски медии и дезинформационни канали. Той обаче имаше и друга важна мисия в Ню Йорк: да изгради имидж на Русия, че не се превръща във все по-изолиран аутсайдер на международната сцена. Кремъл обича да се възприема като водещ член на „глобалното мнозинство“ от страни – бивши колонии в Америка, Африка и Азия. Коментарите на Лавров за „неоколониалните практики“ на западните страни вероятно са насочени именно към представителите на тези нации. Истината за изолацията на Русия отново стана очевидна, когато нейните дипломати не успяха да спрат амбициозния план на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, насочен към възраждането на ООН. 143 нации гласуваха за предложението, а Русия и само шест други страни гласуваха против.

Русия – част от стара Европа

Гафът явно беше болезнен за Лавров, който спомена този въпрос в самото началото на речта си. Той беше смутен и от забележката на Гутериш, който напомни на света, че Русия неправомерно се възползва от сегашната конфигурация в Съвета за сигурност на ООН – в него сега има три страни-постоянни членки от Европа и нито една от Африка. Лавров заяви на собствената си пресконференция, че е попитал Гутериш дали „той наистина вярва, че ние сме в същия пакет с Лондон и Париж и той отговори: Е, какво друго да сте?“

Да се поддадеш на собствените си заблуди е едно от нещата, които правят дезинформацията толкова опасна. Целевите групи могат да бъдат или да не бъдат повлияни от дезинформацията. Но тези, които разпространяват лъжите, рано или късно ще започнат да вярват в тях. Последиците могат да бъдат сериозни. Напомняне за това е начинът, по който концепцията за руското „глобално мнозинство“ се счупи на тазгодишното заседание на ООН – счупи се като коледна топка от украсата на дезинформационната елха.

Не се заблуждавайте!

Други теми в тазседмичния преглед от EUvsDisinfo:

Европа не произвежда нищо и е глобален паразит .ЕС е най-голямото икономическо пространство в света, отчита 14% от световната търговия със стоки и е най-големият търговец на промишлени стоки и услуги. ЕС е най-важният търговски партньор за 80 страни и се нарежда на първо място както при входящите, така и при изходящите международни инвестиции. Тези факти не пречат на агентите на про-кремълската дезинформация да разпространяват наративи как европейската икономика била в катастрофално състояние. Те се опитват да дискредитират Съюза пред международната публика и да подкопаят духа в ЕС. Тази теза сега често се върти около зависимостта от руския въглеводород. Иначе руските и съветските пропагандисти използват версии на този класически наратив за „неизбежния срив“ вече повече от век.

Украйна кремира войници, за да прикрие търговия с органи. Украйна остава цел номер едно за руските дезинформационни кампании, които не пропускат нито едно твърдение – дори то да е твърде абсурдно и дълбоко покварено. Тази конкретна история твърди, че Украйна търгува с органите на собствените си загинали войници. Сензационността е ключова тактика на про-кремълската дезинформация. Обвиненията в търговия с органи са били използвани и преди, включително срещу НАТО, Белите каски в Сирия, съпругата на бившия президент на Грузия Михаил Саакашвили и ръководството на Косово. Трансплантациите на органи са невъзможни при военни условия и това безпочвено твърдение просто служи за демонизиране на украинската армия и отвличане на вниманието от руските престъпления.

Жертва на наводнение получи пневмония, защото полското правителство дава приоритет на украинците. В дневния ред на Кремъл осуетяването на подкрепата за Украйна е с висок приоритет. Разпространявайки това послание, пропагандистите с готовност злоупотребяват с местни събития и бедствия. По време на неотдавнашните наводнения в южна Полша, публикация във „Фейсбук“, уж от евакуирана жена, твърдеше, че дъщеря ѝ е получила пневмония, защото са били настанени в студено местно училище, вместо в хотел, защото хотелът бил пълен с украинци. Постът се оказа фалшив, а акаунт със същото име и профилна снимка по-късно пусна публикация, че тази личност нито е била евакуирана, нито има дъщеря. Създаването на фалшиви публикации с използване на екранни снимки от социалните медии е дезинформационна тактика, описана в последните разкрития за руската агенция „Социален дизайн“ (АСД). Полските власти предупредиха за увеличаването на руската и беларуската дезинформация, свързана с наводненията, а това предупреждение също беше използвано като основа за дезинформационни наративи за полската „русофобия“.

EUvsDisinfo/ превод: Представителство на Европейската комисия в България


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    51 54 Отговор
    Гьобелс му е бедна Фантасмагорията за толко Палавата Праведна Пропаганда! ХАХАХХАХ

    Коментиран от #79

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пропагандата

    69 45 Отговор
    Дълга безсмислена пропагандно писание, снимка послание сътворена от някое НПО с комплексирани нежни мъже, кво друго да кажа, не съм чел болните п-олюции на някой психар.
  • 4 На тоз драсканиците...

    62 42 Отговор
    четем на обратно.
    Значи ще излезе вярно. Мдаа
  • 5 Пич

    85 12 Отговор
    Добро утро !!! Украинците търгуваха с човешки органи още преди войната !!! Скоро ще се разкрие истинското им лице !!!
  • 6 пРосията sucks!

    12 59 Отговор
    Точен и безпощаден анализ на отпадните и коварни пропагандни лъжи и измислици. Но никой вече не вярва на изтърканите небивалици на алккашите!!!

    Коментиран от #15, #18, #47

  • 7 ...

    61 5 Отговор
    DW дезинформират повече от етническите роми !!!
  • 8 Доктор Уотсън

    55 6 Отговор
    Че то това от началото си е ясно ,че хохохолите търгуват с органи.Около фронтовата линия е пълно със западноевропейски и американски екипи които събират органи.Даже си имат и определение за случая :орган харвестинг.
  • 9 Добре че отричаш,

    43 3 Отговор
    за да научим истината.
  • 10 ЗиЛЕНСКИ

    40 6 Отговор
    10 % за мен,ей !
  • 11 ЗА РАЗЛИКА ОТ УКРАИНСКИТЕ

    35 4 Отговор
    СТАВАТ ВСЕ ПО ЗАБАВНИ И ПИКАНТНИ
    ПОСЛЕДНИЯТ ХИТ БЕШЕ С УКРАИНСКИТЕ ВОЕННОПЛЕНИЦИ ДЕТО СИ ПРАВЕЛИ ХОРЦЕ В МАЗЕТО ЩОТ ТАКА ГИ КАРАЛИ РУСНАЦИТЕ
  • 12 Вашето Мнение

    53 6 Отговор
    Тук е момента да отбележим, че за осем години нато обучи и въоражи най-силната си армия в лицето на украинската с единствената цел да разгроми Русия. Резултата е повече от плачевен за нато и освен търговията с оргари олена зеленска продава украински деца на англосаксонски педофили и по този начин компенсира до известна степен колосалните загуби на англосаксонския свят.
  • 13 Град Козлодуй

    12 3 Отговор
    БЕЗУМИЕ
  • 14 Сатана Z

    56 5 Отговор
    Е па то има филм заснет от Канадци в една кладница за хора,където чуждестранни хирурзи изрязваха резервни части от телата на полуживи или упоени млади украински мъже.
    Щом Джамбаза пише опорката,значи нещата са замирисали и Русия ще изкара на по-късен етап и доказателствата.

    Коментиран от #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Град Козлодуй

    5 22 Отговор

    До коментар #14 от "Сатана Z":

    Филмите не са Реалност колега
  • 17 Ционист

    7 37 Отговор

    До коментар #2 от "Забелязал":

    Примерно, че са онищожили иранските фанатици 20 самолета F-35,имало е загинали ,и разрушения на всс база . Е,тази сутрин в руската база Хмейним-Сирия, складове на Хизбулла ги гръмнаха от същата база която са онищожили Иран. Оста на злото, Иран, Русия, Беларус, Северна Корея...

    Коментиран от #22

  • 18 ОПАААА

    40 3 Отговор

    До коментар #6 от "пРосията sucks!":

    ЗНАЧИ Е ВЯРНО
    ЩОМ ДЕНИС КВИЧИ ЗНАЧИ Е ВЯРНООООО

    Коментиран от #34

  • 19 Феникс

    48 4 Отговор
    Наскоро четох че са върнали някакъв наемник в родината му без органи! При запитване на роднините му защо се е случило това, са им отговорили че бил подписал договор за донорство! :) В украйната в момента е раят за сатанистите!

    Коментиран от #24, #44

  • 20 стоян георгиев

    39 3 Отговор
    Щом се е стигнало до тук, че тези да ни обясняват кое какво е, значи е истина!
  • 21 Гост

    37 2 Отговор
    Много дълга и много тъпа статия.....
  • 22 !!!?

    28 2 Отговор

    До коментар #17 от "Ционист":

    Не ти се разбира, допий си ракията и си лягай!

    Коментиран от #40

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Мдаа

    23 4 Отговор

    До коментар #19 от "Феникс":

    И аз го четох. Май колумбиец беше.

    Коментиран от #32

  • 25 Баце ЕООД

    27 3 Отговор
    много реват медиите ... Зеленски има фирма за погребения . ФИРМА е !
  • 26 Хахахаха

    4 25 Отговор
    Украинците могат да ползват руските войници за органи, защо да ползват украинските? Той путлера без това пуска руските да стават на кайма!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Хахааа!

    4 24 Отговор
    Наште копейки повтарят като папагали всички небивалици. Съвсем безкритично. За двайс рубли написаха, че руснак е кацнал на Слънцето.))))
  • 30 ДЖAМБАЗ HЮЗ ОТНОВО ВЕСЕЛИ!

    32 1 Отговор
    Тези дни по колумбийските медии имаше предаване в което се обяснява следната случка - тялото на колумбийски наемник, участвал във военните действия на страната на ВСУ и загинал, беше доставено в родината му без вътрешни органи. В отговор на запитването от роднини беше получен отговор, че такова „дарение“ е една от разпоредбите на договора.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Баце ЕООД

    26 2 Отговор
    Истерични са. Русия печели!

    Коментиран от #38

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Бай той Толстой

    16 0 Отговор
    За пари бедните са готови на всичко!
  • 37 Софиянец

    20 2 Отговор
    Дайте по един мозък на родните жълтопаветници 😂

    Коментиран от #63

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Симпатизант

    28 2 Отговор
    Напълно съм убеден, че това е вярно. Онези които са майстори на лъжите, демагогията и двуличието са укро-хунтата и атлантистите. Доказано многократно!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Култура Миянко

    15 1 Отговор
    Че те американците независими журналисти от подкаста Ридактид на няколко пъти са правили предавания по въпроса.Кое е неясното,гледайте и се образовайте.

    Коментиран от #46

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 !!!?

    12 1 Отговор

    До коментар #38 от "Със сигурност печели":

    Като гледаме как си се вкиснал, не ти е много смешно, на зелето хич 😁
  • 44 Мда

    3 13 Отговор

    До коментар #19 от "Феникс":

    Пък аз четох, че една птица изгоряла и после възкръснала от пепелта, със всичките си органи барабар.

    Коментиран от #51

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 дфгхйкохуйк

    18 18 Отговор

    До коментар #6 от "пРосията sucks!":

    Някой да те кара да вярваш? Руснаците са съобщили едни БЕЗСПОРНИ ФАКТИ, някой си там ги оспорва... И какво прави човек с поне 3 мозъчни клетки- проверява доколкото може кое твърдение е по-вероятно да бъде вярно... Ей ти жокери, данните са извадени от свободно достъпната ОФИЦИАЛНА СТАТИСТИКА на ивропъ:

    Преди войната у ивропътъ се чакаше за трансплантация:
    - на бъбрек повече от 2 години
    - на черен дроб над година (там често се практикува от жив донор-роднина)
    - на сърце над 4 години

    В момента у ивропътъ за трансплантация:
    - на бъбрек почти не се чака (1-2 месеца)
    - за черен дроб също рядко се чака над 2 месеца
    - за сърце се чака под 6 месеца

    Това всичко разбира се важи за хората с пари които си купуват органите, а преди войната и парите не помагаха и се чакаше дълго... Като събереш 2 и 2 някак излиза силно вероятно руснаците да казват истината...

    Коментиран от #59, #96

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Пала Марко

    5 2 Отговор

    До коментар #40 от "Ционист":

    А прясно сирене ЕКО хапваш ли?В Сащ го наричат органик,мога да ти предложа.Е не е много ,само за вкусване е .

    Коментиран от #61, #64, #72

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 ........

    14 2 Отговор
    Като е така както твърдите защо украинки протестираха как са им върнали мъжете?Грях ви е на душата направо...

    Коментиран от #69

  • 56 Гошо

    12 2 Отговор
    Така е....руснаците са кръволоци, а укрите същински ангели небесни....Ако не вервате питайте оня, ръководитела им с автомонтьорската фланелка!

    Коментиран от #62

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Рашистан

    3 12 Отговор
    няма равна в изчислянето на глупотевини.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Ами

    8 1 Отговор

    До коментар #51 от "Пък аз четох, че":

    Ще те даряваме теб на чеченците ,че са им свършили козичките и натьофските "инструктори".

    Коментиран от #66, #73

  • 61 Ционист

    2 8 Отговор

    До коментар #50 от "Пала Марко":

    Не,ти папкаш моцарела от кюлотите на майка ти.

    Коментиран от #67

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Ха Ха

    1 5 Отговор

    До коментар #37 от "Софиянец":

    Как ще давате нещо, което нямате.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Хе хе

    2 8 Отговор
    Е блатните не-андерталци ли да доминират хе хе хе.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Пала Марко

    6 1 Отговор

    До коментар #61 от "Ционист":

    Майка ми кюлоти няма,маа на голо да не и се спарва котето,ама ти не каза сиренце искаш ?Кашерно е специално за ционисти,баш как си требе.

    Коментиран от #76

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Къде протестираха?

    1 6 Отговор

    До коментар #55 от "........":

    В руските новини или в мозъка ти? По какео се сети, че са украинки, а не ИИ?
  • 70 защо

    4 1 Отговор
    Марее Маре,
    Гледай колегата ти какво прави.
    Изоставаш днес, изоставааш!
  • 71 Пала Марко

    4 2 Отговор
    Па ако искаш и мъжко мляко моа тее черпя.

    Коментиран от #74

  • 72 Ционист

    3 5 Отговор

    До коментар #50 от "Пала Марко":

    С този малкият писюн, къде си тръгнал. Стой си в къщата си на село, и чакай тьотка Митрофанова да ти даде заработените ти рубли.
  • 73 Не, благодаря!

    1 1 Отговор

    До коментар #60 от "Ами":

    Досега са ползвали теб, да си продължават. Поне им знаеш вкусовете.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Ами

    5 1 Отговор

    До коментар #66 от "Е, знам че го казваш от личен опит, ама":

    Па кажи една блага дума на Маман Галя и за мен,па белким пусне някой лефф.
  • 76 Ционист

    1 4 Отговор

    До коментар #67 от "Пала Марко":

    Какво коте, там долу е гора айдушка. Като си събуе кюлотите, и лъхва миризма на сернисто. Чак идва гражданска защита .

    Коментиран от #80

  • 77 Пала Марко

    5 2 Отговор

    До коментар #74 от "Ционист":

    Абе ще се окаже ,че не си никакъв ционист а обикновен троллл ПП-ДБ пееее ∆ аааалл.Жалко ,а можеше да се инджойваш на сирене органик,америнците луди пари ръсят за него.

    Коментиран от #78, #82

  • 78 Ционист

    2 3 Отговор

    До коментар #77 от "Пала Марко":

    Ми каквото искаш си мисли. Не ме интересува.

    Коментиран от #84

  • 79 Омбре

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Гьобелс е аматьор в сравнение с тези.
  • 80 Пала Марко

    4 1 Отговор

    До коментар #76 от "Ционист":

    Ееее па вуна си има ,за проветрение.Да не е като теб пееее∆ аалл епиуиран.И аз съм от тайните ,со брада.Получаваш 1ва награда ..й с брада.

    Коментиран от #85

  • 81 Денисе

    6 0 Отговор
    Никой не може да ни забрани да те обичаме!!!
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Стойко

    4 2 Отговор

    До коментар #45 от "Пeд@ла ме изтpи, затова повтарям":

    Защо те изтри ли? Гледаш ли в момента пред бившия партиен дом Николай Тихомиров Бареков който интервюира съпругата на арестувания с белязани пари 6 мандата депутат от партията на Доган Джейлан Ахмедов. Съпругата му Биршан Ахмедова 2-ри ден провежда гладна стачка пред партийния дом за да пуснат мъжа й. Значи ще грабят и после гладни стачки за свобода. Барека каза че Пеевски имал бухалки медии и прокуратура и КПКОНПИ а срещу него били само сайта факти.бг и неговия бинюз.бг. И предупреди че когато Пеевски започне смазването им първите които ще бъдат приключени са модератори и редактори които са налагали цензура. Винаги собствениците на медии си изтривали ръцете с подчинените си когато стане горещо. Делян Славчев Пеевски им имал данните и на техните близки. Факти получавал финансиране и от Доган и от руското посолство и сега разбра защо са те изтрили?

    Коментиран от #88

  • 84 Пала Марко

    5 2 Отговор

    До коментар #78 от "Ционист":

    Чао ПП -ДБ пееее∆ ааалчее,прекалено време ти отделих,а също с трите си четири отговора -4 × 20ст ,80 ст изкара на мой гръб.Кажи ся едно биг Тенкю.

    Коментиран от #86

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Ционист

    1 2 Отговор

    До коментар #84 от "Пала Марко":

    Кус Амак, лех таздаин бат зона..Лайла Тов

    Коментиран от #89

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Пала Марко

    6 3 Отговор

    До коментар #86 от "Ционист":

    Хасс Мукар и буенас ночес Чикита ,ПП -ДБ пееее∆ ааааллл!

    Коментиран от #92

  • 90 Путин голям вождъ

    2 2 Отговор
    Просияните са лидер на всички туземци които ходят по нужда в гората
  • 91 що ли

    6 1 Отговор
    са се хвърли да пишат, като няма кой да ги чете!
    Тия в ЕС толкова се провалиха в напъните си да славят украйната, че никой вече не им ще мнението. Все повече европейци не търпят украинците и не вярват, че правителствата им имат адекватна политика в този конфликт. Цялата машина на пропагандата също се проваля с лансирането на откровенни смешки. Само вижте какво се случва на изборите в различните държави - навсякъде печелят онези, които не искат да се продължава със сляпото поддържане на украйната (само защото САЩ така е казал) и които искат да се възстановят нормалните търговски отношения с Русия. Да не би да е случайно!
    Европееца се устеи, че властта го лъже и искат от нас да плащаме чужда война
  • 92 Ционист

    0 3 Отговор

    До коментар #89 от "Пала Марко":

    Всички сте такива уреди
  • 93 Отстрани

    4 2 Отговор
    Вчера показваха майка на колумбийски наемник от украинската наемническа армия, която се жалваше, че трупът на сина ѝ са го върнали без вътрешни органи.

    Интересно защо ме изтриват, може би защото факти не обича фактите.
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Артилерист

    7 2 Отговор
    Не чета пасквилите на този автор, но част от заглавието ми дава повод да припомня за информация, че още с началото на конфликта, зад войските на укронацистите на фронта е действала стройна система от "медицински" касапи и въздушни транспортни средства, която е транспортирала човешки органи до всички западни страни, начело със САЩ, участващи във войната срещу Русия. Имаше потресаващи примери...
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌

    4 0 Отговор
    Манипулации

    Коментиран от #99

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Иоб

    0 1 Отговор
    Демократичния свят трябва да отреже интернет жицата на рашия и после всичко ще е много по нормално. Но демократите спят за съжаление,или ги е страх от Зукърбърг и Мъск. Рашистите са "силни" в пропаганда и дезинформация,реал са гола вода
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.