Отидете към основна версия

39 021 151

НАТО тласка Зеленски към политическо самоубийство

  • украйна-
  • русия-
  • нато-
  • война-
  • зеленски-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин-
  • путин

Пълната победа на Украйна ще изисква стотици милиарди военна подкрепа - нещо, което нито Вашингтон, нито Европа биха могли да осигурят

Снимка: БГНЕС/ EPA

Високопоставени европейски служители са казали на Украйна, че трябва да гледа реалистично на войната, което на практика означава да забрави за възможността да изтласка руската армия от всички окупирани територии. Това може да се разглежда и като политическо самоубийство за Володимир Зеленски, пише в. The Wall Street Journal, цитиран от агенция УНИАН.

Признанието, че боевете могат да приключат при сценарий, при който Русия владее част от украинската територия, е огромен политически риск за Зеленски, равносилен на политическо самоубийство, смятат политолози. Украинското население е готово да се откаже от собствените си земи при евентуални преговори с руския агресор.

Реалността обаче е тежка за Киев – както каза външният министър на Литва, има упадък в решимостта на Запада да помогне на Украйна да си върне всички територии, включително Крим. Страните от НАТО дори наложиха забрана на ЗСУ да използва западни оръжия в Русия.

Въпреки че изненадващият ход за нахлуване на руска територия в Курск се възприема от украинците като унижение за Путин, на Запад смятат, че това едва ли ще обърне хода на войната.

Някои европейски дипломати казват, че Украйна трябва да бъде по-реалистична по отношение на целите си по време на войната. Това може да помогне на западните служители да обосноват пред избирателите за предоставянето на оръжия и помощ на страната. Твърди се дори, че Украйна е била призована да мисли за "план Б" за това как трябва да изглежда краят на войната.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и британският външен министър Дейвид Лами днес пристигнаха в Киев, за да се срещнат с украински официални лица, за да обсъдят как най-добре да се определи победата на Украйна и каква помощ ще е необходима, за да я постигне. През последните две седмици няколко други високопоставени американски и европейски служители бяха в Киев. Разговорите сочат постоянен източник на напрежение между Киев и Запада: дали желанието да се изгонят руските сили от Украйна отговаря на военната реалност. Високопоставени европейски служители казват, че на Киев е било заявено, че пълната победа на Украйна ще изисква стотици милиарди долари западна подкрепа, нещо, което нито Вашингтон, нито Европа биха могли да осигурят реалистично.

И Русия, и Украйна заявиха, че са готови за прекратяване на огъня или мирни преговори, въпреки че и двете страни изглежда са далеч от подобна среща. Украйна настоя, че руските войски трябва да се изтеглят от Украйна, преди да седнат на масата за преговори. През юни Кремъл поиска Украйна да отстъпи свои територии, както и да се откаже от амбициите си да се присъедини към НАТО.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 148 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: