Тема: Украйна

11 Септември, 2024 12:04 3 082 29

Румъния обсъжда промени, които да позволят сваляне на руски дронове

  • румъния-
  • нато-
  • украйна-
  • русия-
  • дрон-
  • дронове-
  • война-
  • букурещ

Един от пропуските в сегашното законодателство е, че армията може да открие огън срещу подозрителен самолет, след като е опитала да влезе в комуникация с пилота. Дроновете обаче нямат пилоти.

Румъния обсъжда промени, които да позволят сваляне на руски дронове - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Комисията по отбрана на румънския Сенат ще обсъди на заседание днес с представители на Министерството на националната отбрана промени в законодателството, които да позволят на румънската армия да сваля дронове, които влизат без разрешение във въздушното пространство на Румъния, съобщава информационният сайт Зиаре, като се позовава на парламентарни източници, предаде БТА.

Румъния, която е член на НАТО, има 650 км обща граница с Украйна. На румънска територия вече няколко пъти падаха останки от руски дронове след атаки по пристанищна и гражданска инфраструктура от украинската страна на река Дунав.

Още новини от Украйна

Фрагменти от дрон бяха открити в понеделник близо до село Периправа в източния румънски окръг Тулча. В неделя жителите на окръзите Тулча и Констанца получиха предупреждения чрез системата Ро-Алърт, а Министерството на отбраната изпрати два изтребителя F-16 да наблюдават въздушното пространство.

Сенатор Николета Паулюк, която ръководи комисията по отбрана в Сената, съобщи, че е поканила днес в 12:00 ч. представители на Министерството на националната отбрана, за да обсъдят промени в законодателството по отношение на реакцията при проникване на вражески дронове и при неразрешени навлизания в румънското въздушно пространство.

Председателят на Сената и бивш румънски премиер Николае Чука заяви в понеделник, че Румъния трябва да договори с Украйна протокол, който да позволява задействане на системите за противовъздушна отбрана (ПВО) в случаите, когато руски дронове навлизат в румънското въздушно пространство.

Един от пропуските в сегашното законодателство е, че армията може да открие огън срещу подозрителен самолет, след като е опитала да влезе в комуникация с пилота. Дроновете обаче нямат пилоти, отбелязва информационният сайт Зиаре.

Премиерът Марчел Чолаку увери днес, че ако бъде идентифициран дрон, който е изпратен да порази цел на територията на Румъния, той ще бъде свален незабавно, предаде Аджерпрес. Чолаку бе запитан дали в момента Румъния разполага с необходимото законодателство, за да може да сваля дронове, които проникват на румънска територия.

Премиерът отговори, че този въпрос отваря цяла дискусия за различните ситуации – дали дронът се намира на територията на Румъния или на Украйна, дали е насочен към цели на територията на Румъния и пр. Той увери обаче, че „ако някакъв дрон влезе на територията на Румъния, идентифициран е и е изпратен да порази цел на територията на Румъния, ще бъде свален незабавно".


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    33 7 Отговор
    Власите се давят на края на Дунава.
  • 2 Прави са хората...!

    23 3 Отговор
    И как Пена от нашият блок го обсъждаше същото,вчера на пейката,с комшийката...
  • 3 Путин смешния

    8 33 Отговор
    Путлер - смешен и страхлив милиционер АХАХАХА

    Коментиран от #5

  • 4 Последния Софиянец

    24 5 Отговор
    Бандеровците се хвалят с ново страшно оръжие.Върху дрон монтирали автомат Калашников.Това не е майтап
  • 5 АХАХАХАХХА ХАХАХХА 🤣😂🤣😂🤣🤣

    6 29 Отговор

    До коментар #3 от "Путин смешния":

    Превърна Русия в послмешище, щял да чака Тръмп да вземе властта надявайки се че Теъмп можел да заповяда на Украйна да си изтегли войските от Курск, Русия.

    Коментиран от #9

  • 6 Мамалигите ще изядат боят пак

    27 6 Отговор
    Тези не се научиха от историята и все правят грешки!

    Коментиран от #11

  • 7 Айдар атеш марийка-мризливка джамбаз

    14 4 Отговор
    гледайте телеграм каналите Мертвые укропы 18+ изнанка, zачистка, кот бармалей, енот херсон, глазамиЧеловека,бобр и др. и вижте как урките стават на парчета
  • 8 Правоверен Евроатлантик

    29 3 Отговор
    Румънците съвсем са си събули гащите, ако направят такава глупост да се намесят пряко във войната. Сега все още НАТО се прави, че не участва директно, макар на всички да е ясно, че не е така. Съответно първите руски ракети ще поразят румънски военни цели и тогава ще лъсне, че член 5 е силно пожелателен. Ако някой чака САЩ и Турция да обявят война на Русия, няма да стане. А другите натовски джуджета са като нашите неможачи - половината с бутафорни армии като нашата и с жени военни министри.

    Коментиран от #10

  • 9 Би ли дал инфо...?!

    6 4 Отговор

    До коментар #5 от "АХАХАХАХХА ХАХАХХА 🤣😂🤣😂🤣🤣":

    Кой е тоя - ...,,Теъмп"...?!?!

    Коментиран от #15

  • 10 Путин

    5 20 Отговор

    До коментар #8 от "Правоверен Евроатлантик":

    Много сме смешни и жалки, бихат ни като брашнян чувал. 1 милион вати жертвах и нищо. А на запад нямат и понятие, че воювам с тях. Живот си живеят хората, спокоен и уреден. У нас - само бомби, дронове, смърт и ужас.

    Коментиран от #13

  • 11 Мамалигарите и те като нас...!

    21 4 Отговор

    До коментар #6 от "Мамалигите ще изядат боят пак":

    Все заставаме от страната на...булката...😨😮‍💨🫢🤐!
  • 12 Дурхан

    16 5 Отговор
    Почна сё ..някой много му се иска война в Европа и си мислят че САЩ ще ги спаси
  • 13 Правоверен Евроатлантик

    20 5 Отговор

    До коментар #10 от "Путин":

    В "райската градина" на Борел е много спокойно. Затова Германия излиза от Шенген за половин година. На тях бомби не им трябват, те се справят чудесно и без тях. А Фоксваген за пръв път ще затваря заводи в Германия, щот всичко там е цветя и рози. В Англия също е съвсем спокойно и цветущо, във Франция всичко е наред. Въобще живот си живеят в "белите" страни...

    Коментиран от #16

  • 14 Сталин

    13 3 Отговор
    Румънските мамалигари ,и те ще бъдат денацификирани скоро
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Путин мозъка

    4 11 Отговор

    До коментар #13 от "Правоверен Евроатлантик":

    В бензиностанцията не затварят заводи, понеже няма такива.

    Коментиран от #19

  • 17 Гай Турий

    15 1 Отговор
    Румънеску си търсят боя с лупа. Още малко и ще им свият сърмите. Файкянистан няма да си мръднат пръста да защитават тия малоумници, които сами се навират в ритниците на руските коне.Който сам се въвлече в конфликта в Укра, това си е негов личен избор. НАТО тук няма работа, освен да гледа отстрани и ругае тия наивници. България въобще да не си въобразява, че ще вземе страна в такъв конфликт, избор на букурещките кауни.
  • 18 Някой

    10 1 Отговор
    И къде бяха когато украински дрон, от СССР време тип ракета, но за снимане, падна в ... Хърватия? През колко държави е минала? И да не забравят, че украинците им свали изтребител и хеликоптер. Дотук руснаците може да са убили 0 румънци, освен ако не са били в Украйна, но украинците са убили румънци. Не е точно изказването украинци, а тези при военните им. Обикновеният украинец с нищо не е виновен. Най-много да е гласувал за бандеровци фашисти.
  • 19 Правоверен Евроатлантик

    15 1 Отговор

    До коментар #16 от "Путин мозъка":

    Русия стана пета икономика в света според световната банка. Ма иначе нямат яйца и тостери.
  • 20 Дренка Шекерова

    3 11 Отговор
    Румъния и Молдова трябва да се обединят по примера на източна и западна Германия.
  • 21 Шушумиги

    11 2 Отговор
    И тия мамалигари, и пановете ще усетят дебелия Искендер скоро, а краварите се мислят за недосегаеми, но този път няма да им се размине.

    Коментиран от #23

  • 22 БСП за България и Радев

    2 3 Отговор
    Мамалигарите докоснат ли и един руски дрон, отговорът ще е мигновен и безпощаден пост в Телеграм на Димитър Медведев
  • 23 Путин мозъка

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "Шушумиги":

    Не мога ве, Сорос не дава ХАХАХА
  • 24 плевен

    7 0 Отговор
    Хе, хе! Дроновете нямали пилоти. Точно това им пречело да свалят руските дронове, а не щото няма какво да свалят. Влашка му работа.
    Сега ще ви разкажа една друга история. 1938-ма година. Хитлер се заканва да анексира Судетската област от Чехословакия. Всички отказват да помогнат на чехите. Само Сталин обявява мобилизация и предлага помощ, но няма откъде да мине. Тогава Англия запитва румънците, може ли руската авиация да минава над Румъния. Отговорът е типично румънски: Ако летят над 3 000 метра височина, ще се правим, че не ги виждаме.

    Коментиран от #27

  • 25 Жмръц

    8 0 Отговор
    Домнуле,стойте си на 3адниците,щото ще издрънчите кофата.Вие,дето нямате една спечелна война за жалкото ви съществуване.Лопате менци и ще ви ги напълнят,струва ми се.
  • 26 Румъния

    3 7 Отговор
    Защо ли Румъния е по добре от България? Защото изчистиха държавата от цялата русофилска паплач!
  • 27 От оня свят

    4 1 Отговор

    До коментар #24 от "плевен":

    Сталин иска от Полша да премине през нейна телритория, но поляците по предвидими причини отказват, защото са очаквали да разделят Чехия с Германия, нали все пак затова и викат и хиената на Европа.
    Полша е държава ПОДЛА, и затова не е записана в историята на бъдещето.
  • 28 Те това е то...

    1 2 Отговор
    Румънците взимат мерки, ние спим и все се оправдаваме с липсата на правителство!
  • 29 Онзи

    3 0 Отговор
    Мамалигите да не забравят,че през ВСВ над 250.000 от тяхното ситанско котило си оставиха костите в Русия.Сега има вераятност да увеличат бройката.
Новини по държави: