Отидете към основна версия

1 336 5

Историческа суша в Амазония понижава нивата на река Амазонка до минимум

  • амазонка-
  • суша-
  • ниво на реката

Сушата засяга плавателни маршрути и екосистеми, засилвайки последиците от климатичните промени

Снимка: БГНЕС

Най-голямата суша в историята на Амазония понижи нивата на водата в река Амазонка до исторически минимум. В някои райони речни корита, които преди са били плавателни, са пресъхнали, съобщава Ройтерс, цитирано от БТА.

Солимоеш – един от основните притоци на могъщата река Амазонка, която извира от перуанските Анди – падна до най-ниското си ниво в историята в Табатинга, бразилски град на границата с Колумбия. Надолу по течението Солимоеш е напълно пресъхнал.

Близкото езеро Тефе, където над 200 сладководни делфина умряха по време на сушата миналата година, също е пресъхнало.

"Намираме се в критична година“, казва представителят на Грийнпийс, Ромуло Батиста.

Съобщава се, че за втора поредна година критична суша унищожава голяма част от растителността на Бразилия и води до горски пожари в Южна Америка.

"Изменението на климата вече не е проблем за бъдещето, след 10 или 20 години. То е тук и с много по-голяма сила, отколкото очаквахме", добави Батиста.

По-рано, заради сушата, на повърхността на Дунав започнаха да се появяват кораби от Втората световна война. Близо до сръбския град Прахово бяха открити кораби, част от Черноморския флот на нацистка Германия. Някои от тях все още имат кули, командни мостове, счупени мачти и усукани корпуси.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: