18 Септември, 2024 12:48 1 288 4

Историческа суша в Амазония понижава нивата на река Амазонка до минимум

  • амазонка-
  • суша-
  • ниво на реката

Сушата засяга плавателни маршрути и екосистеми, засилвайки последиците от климатичните промени

Историческа суша в Амазония понижава нивата на река Амазонка до минимум   - 1
Снимка: БГНЕС

Най-голямата суша в историята на Амазония понижи нивата на водата в река Амазонка до исторически минимум. В някои райони речни корита, които преди са били плавателни, са пресъхнали, съобщава Ройтерс, цитирано от БТА.

Солимоеш – един от основните притоци на могъщата река Амазонка, която извира от перуанските Анди – падна до най-ниското си ниво в историята в Табатинга, бразилски град на границата с Колумбия. Надолу по течението Солимоеш е напълно пресъхнал.

Близкото езеро Тефе, където над 200 сладководни делфина умряха по време на сушата миналата година, също е пресъхнало.

"Намираме се в критична година“, казва представителят на Грийнпийс, Ромуло Батиста.

Съобщава се, че за втора поредна година критична суша унищожава голяма част от растителността на Бразилия и води до горски пожари в Южна Америка.

"Изменението на климата вече не е проблем за бъдещето, след 10 или 20 години. То е тук и с много по-голяма сила, отколкото очаквахме", добави Батиста.

По-рано, заради сушата, на повърхността на Дунав започнаха да се появяват кораби от Втората световна война. Близо до сръбския град Прахово бяха открити кораби, част от Черноморския флот на нацистка Германия. Някои от тях все още имат кули, командни мостове, счупени мачти и усукани корпуси.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Промяната

    8 3 Отговор
    За това пък при Арабите изниква вода от пустинята.

    Където е било суша - ще има вода.
    Където е имало вода - ще има суша.
  • 2 чукча писател

    4 2 Отговор
    И там много ВЕЦ-ове явно... Да не помисли някой, че глобалното затопляне има нещо общо? Неее....
  • 3 Гласувам Не подкрепям никого

    17 0 Отговор
    А защо не извадите справка колко гори са изсечени в Бразилия през последните 20 годи?! Къде за развитие на промишлеността, а в по-голямата част за отглеждане и прозводство на телешко месо, площите с изсечени екваториални гори там са огомни. Няма как това да не окаже влияние на климата.
  • 4 вулкани и пожари обезлесяват

    2 0 Отговор
    жегата изпарява . там дъждовния сезон в джунглата е 6 м , а после не вали 6 .
Новини по държави: