28 Август, 2024 15:30 3 173 20

Невиждана криза на Балканите! Спадащите води на язовир предвещават воден режим в Атина

  • морнос-
  • гърция-
  • атина-
  • язовир-
  • суша-
  • глобално затопляне

Според метеоролозите причините за намаляването на водните количества в язовир Морнос са сушата, високите температури и меките зими с малко валежи

Невиждана криза на Балканите! Спадащите води на язовир предвещават воден режим в Атина  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Язовирът „Морнос“, който снабдява гръцката столица Атина с прясна вода, се е свил с една четвърт от повърхността си през последните две години, съобщи националната метеорологична служба, цитирана от ДПА, пише БТА.

Според метеоролозите причините за намаляването на водните количества в язовира са сушата, високите температури и меките зими с малко валежи.

Сателитни данни, оповестени от метеорологичната служба, показват, че водната повърхност на язовира се е свила от около 17 квадратни километра до 12 кв. км в рамките на две години. Най-големият спад е станал през последните 12 месеца.

Нивото на водата е толкова ниско, че се виждат къщите на селището Калио, изселено при строежа на язовира през 1979 г. и залято от водите му. Това не се случва за първи път, но тази година водното равнище е особено ниско.

Безводието засяга и други части на Гърция. В Крит нивото на язовир "Апоселемис" спада, много ниско е водното равнище и в язовира "Пиниос" на полуостров Пелопонес. В Северна Гърция калните бани край езерото Пикролимни почти пресъхнаха, а общината на Килкис призова жителите да икономисват водата.

В 14 общини в Гърция е обявено извънредно положение заради безводието. Засегнати са популярни курортни острови като Крит, Сифнос, Лерос и Кефалония.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Уса

    36 2 Отговор
    Тези язовири не са направени,за да бъдат превърнати във вецове,които да вдигат цените натока и живота.Едно време хората са строяли с акъл и патриотизъм а днешните срат на всичко това и като им кажеш отварят една лгбт зурла
  • 2 Веднага

    28 2 Отговор
    Сичкото автомивка що е на питейна вода да се спира! И не ми обяснавайте че са на кладенци щото не са!

    Коментиран от #7

  • 3 дедо..

    29 0 Отговор
    То и тук нещата не са розови,масова сеч,без залесяване..горските яко товарат тировете за гърция с дървен материал,но такава ни е управията..едно време от коми асср-се внасяше чамов матриал,където българи го добиваха..но това беше в миналия век.
  • 4 оня с коня

    5 13 Отговор
    НЕ САМО водата в Гръцките язовири но и нивото на ГРЪЦКОТО МОРЕ спада,след което ще видим дали разни Антибългарчета превъзнасят Гръцкия Плаж и оплюват родното ни черноморие.Не че ще престанат да ходят в Гърция но няма вече да се провикват горделиво "отиваме на море в Гърция",а ще информират близките си "отивами на ГОЛИ Камънаци в Гърция!Междувременно вече НЕ Е актуална последната Гръцка наредба за забрана на внос на Горива които там са НЕСРАВНИМО по-скъпи от българските,а безнеса ще е с внос на ВОДА.И така:Вкарваш една 5-тонна Цистерна с вода в Гърция пред безпомощните погледи на Гръцките митничари,връщаш се опаричен доволно...

    Коментиран от #14, #18

  • 5 Последния Софиянец

    11 5 Отговор
    Някой вярва ли че на тези безводни гръцки острови се е развила цивилизация? Цялата гръцка цивилизация е дошла от бреговете на Черно море което е било езеро преди потопа.

    Коментиран от #10

  • 6 Тъй-тъй

    17 1 Отговор
    Райграса ше си поливате, а....басейните частни ш си пълните...На ви! По 16 пъти ше ми се къпете на ден......Всяко нещо си има начало и край! Животът и той...Водата и тя!

    Коментиран от #8

  • 7 ромче..

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Веднага":

    Моята е до барата..заградил съм един гьол и съм пуснал бибоко и после чрез утайник-водата пак в реката,по надоле има рибарник-ама гледам че рибаро се не оплаква..значи всичко е о.к.
  • 8 смотань бандерець..

    13 3 Отговор

    До коментар #6 от "Тъй-тъй":

    Путинь е виновен..он прай нещо горе у космосо,дека бай дан деменцията-не знае..

    Коментиран от #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 маке..

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Нема таково нещо-нашио цар е ходил чак до александрия..а преди това е кръстил един град в бг-то на баща му-филипополис..та тва земята на елините,траките и пра пра бегетата е наша на макетата.
  • 11 Природата

    8 1 Отговор
    Ще си го върне тъпкано на всички. И без Хън-Мън Извратеняшки свят стана за съжаление
  • 12 кароший руzzкий

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "смотань бандерець..":

    черна торбичка те чака
  • 13 сега е момента

    0 1 Отговор
    Даваме им Струма и Места на концесия и ще има сребърници за избори.
  • 14 Такъв бизнес

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "оня с коня":

    ли смяташ да се възползваш? Учи се да плуваш, гръцките митничари може да те тестват. Да не се върнеш в цистерната?
  • 15 Ей тая географска ширина ще стане

    1 0 Отговор
    Пустиня нз хората как инвестират в жилища и земи при условие че климата вече е изменен,гледайте тоя филм климатичните бежанци

    Коментиран от #16

  • 16 Нямали вода

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Ей тая географска ширина ще стане":

    Няма услония за живот за съжеление и бг е обречена територия
  • 17 Шапокляк

    4 0 Отговор
    Току виж и София да мине отново на воден режим, просто защото толкова излишно раздут град не може да съществува на това място.
  • 18 Бай Иван - Циганина

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "оня с коня":

    На какви наркотици си?!
  • 19 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    5 0 Отговор
    Що гледате Гърция, България не е по-добре! У нас има беззаконие, кражби на вода в промишлени размери, частни ВЕЦове на всеки язовир! Искаме си водата, не ви щем тока! За това си имаме АЕЦ.
  • 20 Иван Иванов Петров

    3 0 Отговор
    Преди известно време забелязах знакови кметове да пътуват често до Гърция и Турция. Каква работа може да има кмет в Гърция и Турция, беше ми интересно и привлече вниманието ми. Общото което се оказа е кризите за вода в съответните общини и внезапното изчезване на водата от техните язовири??? Шах с пешката. Когато свързах А и Б с празните турски и гръцки язовири , изплува огромна далавера за която никой не се досети - кметовете си продадоха частно водата в язовирите им , която изтече безпрепятствено през южните ни граници.
Новини по държави: