Отидете към основна версия

440 7

Сушата в Бразилия и горещините във Виетнам заплашват с поскъпване на кафето

  • бразилия-
  • виетнам-
  • суша-
  • горещини-
  • кафе-
  • поскъпване

Климатичните промени в основните страни производители застрашават глобалните доставки на кафе и повишават цените на световните пазари

Снимка: БГНЕС

Бразилия, най-големият производител на кафе в света, е изправена пред най-тежката суша от седем десетилетия. Това застрашава още по-голямо поскъпване на кафето, съобщава британският вестник The Independent, цитирано от Фокус.

Сезонът на прибиране на реколтата в Бразилия, който приключва този месец, е малко променен спрямо миналата година и износът се увеличава, но сушата вече оказва влияние върху ситуацията. Според доклад за сезон 2025/2026, публикуван от Центъра за напреднали изследвания в приложната икономика към Училището по агробизнес в Университета на Сао Пауло, се очакват сериозни последици.

Едновременно с това Виетнам, вторият по големина производител на кафе в света, също страда от горещини и суша, които влошават реколтата му. Потенциалният недостиг на доставки и в двете страни вече започва да тласка нагоре глобалните цени на кафето, се отбелязва в доклада.

Пазарът следи отблизо как бразилските насаждения ще се справят с тези неблагоприятни климатични условия. Те могат да доведат до спиране на цъфтежа на растенията или да се развият плодове и зърна с лошо качество, обяснява Фелипе Серигати, който координира магистърската програма по агробизнес във фондация „Гетулио Варгас“.

"Това може да доведе до намаляване на реколтата от кафе. Пазарът е склонен да предвижда подобни движения, и вече сме свидетели на покачване на цените на кафето арабика в Ню Йорк и кафето робуста в Европа," допълва Серигати.

Цените на кафето все още не са достигнали рекордните върхове от края на 70-те години на миналия век, когато силна слана унищожи 70% от кафеените плантации в Бразилия. Въпреки това, през последните години цените се покачват бързо.

През август съставният индикатор за цените на Международната организация за кафе, който обединява цените на няколко вида зелено кафе на зърна, беше средно 2,38 долара за фунт – увеличение от почти 55% спрямо същия месец на миналата година.

Цените на кафето се покачват не само заради увеличеното търсене, особено в Азия, но и поради неблагоприятните климатични условия. Суши и пожари са унищожили една пета от площите за отглеждане на кафе арабика в Бразилия, посочва Били Робъртс, старши икономист за храни и напитки в базираната в Колорадо CoBank.

"Не изглежда, че нещата ще се подобрят в близко бъдеще. Растенията се нуждаят от продължителни валежи, за да се възстановят,“ казва Робъртс.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: