Отидете към основна версия

3 391 214

Решено! Евросъюзът дава на Киев 35 милиарда евро от замразените руски активи

  • русия-
  • европейски съюз-
  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • урсула фон дер лaйен

През юни Групата на седемте, която обединява някои от най-големите икономики в света, се съгласи да отпусне колективен заем от около 50 милиарда долара на Украйна, обезпечени с печалби от замразени руски активи

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейският съюз ще заеме на Украйна до 35 милиарда евро (39 милиарда долара),обезпечени със замразените руски активи, за да помогне за възстановяването на нейната икономика, обяви изпълнителният орган на блока в петък, предава CNN.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви заема в публикация на X като част от посещението си в Киев, като посочи, че това бележи "още един голям принос на ЕС“ за възстановяването на Украйна.

"Безмилостните руски атаки означават, че Украйна се нуждае от продължителна подкрепа от ЕС“, написа тя, добавяйки, че заемът е част от "обещанието на Г-7“.

През юни Групата на седемте, която обединява някои от най-големите икономики в света, се съгласи да отпусне колективен заем от около 50 милиарда долара на Украйна, обезпечени с печалби от замразени руски активи.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 81 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: