30 Септември, 2024 18:00 1 153 53

Путин има нужда от почивка във войната, но не и от мир

  • русия-
  • украйна-
  • нато-
  • владимир путин-
  • ингрида шимоните-
  • балтийско море

Едно временно спиране на военните действия ще му позволи да възстанови и укрепи военната си база, което ще му даде по-добра позиция за подновяване на войната

Путин има нужда от почивка във войната, но не и от мир - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Възможно е Владимир Путин да има нужда от почивка във войната, но в никакъв случай от мир. Едно временно спиране на военните действия ще му позволи да възстанови и укрепи военната си база, което ще му даде по-добра позиция за подновяване на войната. Това казва в интервю за френския вестник Le Figaro Ингрида Шимоните, министър-председател на Литва.

LE FIGARO: Навлезе ли войната в Украйна в решителен момент?

ИНГРИДА ШИМОНИТЕ: Трябва да се пазим от твърде много песимизъм, както трябваше да се пазим от прекалено много оптимизъм в началото на войната. Решителността на украинците е все същата. Но тяхната победа ще зависи от това как ще им помогнем. Русия обаче е страна, която функционира различно от нашите демокрации. Владимир Путин може да окаже всякакъв натиск върху своя народ. Може да инвестира колкото си иска във военната сфера в ущърб на руснаците. В демократичните държави не е така. Но ще позволят ли икономическите проблеми на Русия да продължи да съществува толкова дълго, колкото иска? Не го вярвам.

LE FIGARO: Някои смятат, че са открили в последните речи на Владимир Путин сигнали за желание за умиротворяване. Споделяте ли това мнение?

И. ШИМОНИТЕ: Възможно е Владимир Путин да има нужда от почивка във войната, но в никакъв случай от мир, освен разбира се ако Украйна не капитулира, което не е позицията нито на украинците, нито на Запада. Едно прекъсване може би ще му позволи да получи облекчаване на санкциите и да възстанови и укрепи военната си база. За по-добро подновяване на войната след това.

LE FIGARO: Има ли Владимир Путин червени линии и кои са те?

И. ШИМОНИТЕ: Преди всичко темата за червените линии на Путин е голям блъф. Путин заплашва Запада с ескалация, включително ядрена ескалация, защото знае, че на Запад населението не иска война и това е съвсем нормално. Следователно той се опитва да манипулира западното обществено мнение, така че то да окаже натиск върху своите правителства да ограничат помощта си за Украйна.

Това е тактика, използвана редовно от терористите. Но не трябва да треперим пред заплахите му. Защото иначе Путин ще продължи да върви напред. Ако не бъде спрян, целият свят ще научи следния урок: в 21 век един лидер може да е достатъчно болен, за да промени границите в Европа насила.

LE FIGARO: Коя от трите балтийски страни е най-уязвима от руската заплаха? Кой може да бъде следващата цел?

И. ШИМОНИТЕ: Това е трудно измеримо, защото Владимир Путин води хибридна война срещу враговете си, като в зависимост от страната използва военна сила, пропаганда, саботаж, манипулация на руските малцинства... Всички светлини светят едновременно. Литва е много уязвима поради географското си положение и дългата си граница с Беларус.

Ако Русия иска да присъедини Калининградския анклав към Беларус, ще мине през нас, през Сувалкския коридор, разположен между Литва и Полша. Но в същото време имаме много по-малко руско малцинство от Естония или Латвия. Не знам коя ще е следващата мишена, но това, което знам е, че Русия не се е отказала от изграждането на буферна зона около себе си, на територията на съседите си, за да я защити от въображаем нападател.

LE FIGARO: Между Камала Харис и Доналд Тръмп, кой според Вас е най-добрият или най-лошият кандидат?

И. ШИМОНИТЕ: Много ще зависи от екипите около тях. Споделяхме определени визии на Доналд Тръмп по време на първия му мандат. Особено когато той осъди факта, че Европа твърде дълго се е задоволявала с американските гаранции за сигурност. Брутално е, но справедливо. Европейският съюз трябва абсолютно да поеме защитата си в свои ръце и да изгради отбранителна индустрия.

Що се отнася до обещанието му да сключи сделка с Путин, то няма шанс да успее, освен ако не приеме капитулация на Украйна, което би било кошмар за всички. Също така е необходимо, независимо дали с Камала Харис или с Доналд Тръмп, Съединените щати да се съгласят да разглеждат Европа като важна част от геополитиката. Иначе ще е поредният подарък за Владимир Путин.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    22 11 Отговор
    Ама той нали почива в гробищата?Нали умря от рак?Два пъти.
  • 2 Пич

    23 13 Отговор
    Дрън дрън ярина !!! Путин вече спечели войната !!! Статията е за паветниците , правилно са били преценени !!!

    Коментиран от #17

  • 3 Отец Дионисий

    19 13 Отговор
    Путин е единственият защитник на православието и нормалността срещу сатанинските секти отвъд океана!
  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    12 24 Отговор
    Няма да му даде този шанс,Ротшилд.Ще има фалит на русия и хиперинфлация веднага след края на войната,путин вероятно много скоро ще отиде в спомена,а просията отива на РОене!

    Коментиран от #20

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ЕВРОНЮЗ

    15 10 Отговор
    😂 😂 😂 😂 Член пети от устава на НАТО....... Ако страна членка на алианса бъде нападната получава колективна защита от членовете на алианса....... Член първи на Владимир Владимирович Путин .. Ако страна членка на НАТО нападне Русия, всички са колективно отговорни и ядат голямата тояга. 💣 💣💣💣💣
  • 7 Много

    20 8 Отговор
    Постна военна пропаганда и пещерна омраза към руснаците. Очакваме нещо по-просветено и изискано. Разказът за кръвожадният владетел на империята (на злото) е твърде инфантилен дори за вкуса на средностатистическия футболен лумпен.
  • 8 шаа

    7 4 Отговор
    всичко е възможно според мисирковата логика. на подобни материали да се обръща внимание като към фонов шум в онлайн ефира.
  • 9 Всичко е по план

    10 8 Отговор
    Руските танкове се опитаха да контраатакуват украинските части в Курска област, насочени към село Плехово. Атаката обаче се провали: руската колона заседна в противотанкови ровове и бетонни прегради, издигнати от самите руснаци преди украинската офанзива. Видео

    Възползвайки се от създалата се ситуация, 129-та бригада на териториалната отбрана на Украйна изстреля дронове, унищожи десетки единици техника и ликвидира жива сила. Защитните структури, създадени от руснаците, играха срещу тях, забавиха офанзивата и позволиха на украинците ефективно да отблъснат атаката

    Коментиран от #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Последния Софиянец

    9 9 Отговор

    До коментар #9 от "Всичко е по план":

    Щом като са ги правили руснаците тези прегради би трябвало да ги има в картите на всички командири.Нещо не се връзва.
  • 13 Последния Софиянец

    8 5 Отговор
    Няма за кога почивка, от втарая остана само леш и скрап, само от загрузка с 200 разбират алкохолните клошари.

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Последния Софиянец

    1 3 Отговор

    До коментар #13 от "Последния Софиянец":

    Прав си чадо, до един ще заровя копейките и благарите в тинята, без опелото.
  • 16 ЕВРОНЮЗ

    5 5 Отговор
    Зеленски унищожава терористите, а дед кабаев се крие под мшндера в калния бункер и иска мир.
  • 17 Хахахаха

    8 9 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Кое по-точно спечели путлера? Путлера само загуби от тази война и само един сляп путинофил не вижда това! Вече ще има и база на НАТО само на 300 километра от Санкт Петербург! Това ли спечели? Дали (ако) тези територии станат руски, си заслужават загубите? Не мисля.

    Коментиран от #27

  • 18 анонимин

    5 6 Отговор
    Тая изобщо си няма представа за какво говори!То бива прости хора,но чак пък толкова!!!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 дедо..

    3 3 Отговор

    До коментар #4 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Всички дълбоковиждащи са..булгурьистанскьи делиорманци.они само видать одьжата кога ги вика да го слушкать как поьоть.
  • 21 Kaлпазанин

    2 3 Отговор
    Той взима пример от франсетв и англосаксии ,де са стъпили и рибите почват да се бият .
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 нннн

    6 5 Отговор
    Глупости. Зеленски иска почивка, а не Путин.

    Коментиран от #28

  • 24 ежко

    7 5 Отговор
    Да бе:)Украйна е в нокдаун., Русия ще почива, когато рефера започне броенето.
  • 25 В света

    7 0 Отговор
    има нужда от разум , не от войни, защото накрая ще платим всички цената на глупостта
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 хихихи..

    7 4 Отговор

    До коментар #17 от "Хахахаха":

    Брикс вече имат база в кьонигсберг-целият е.с..е в шах и мат,тва са три империи срещу мижавото старо континетче.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 хихихи..

    10 4 Отговор

    До коментар #26 от "Хахаха":

    И австрия отсвирка зеления.
  • 30 запасняк

    8 4 Отговор
    СТИГА НЕИСТИНИ....ЛОШОТО Е, ЧЕ СМЕ ПАК НА СТРАНАТА НА ГУБЕЩИТЕ....
  • 31 ТаУмВзе

    8 3 Отговор
    Не е ясно, Колко требва да се напъне Единствената мозъчна клетка Под Наем, за да избаца такъв Пасквил! ХАХАХАХХ Щом мрънкят на умрело, значи Всичко е Точно!
  • 32 Китин от Китен

    3 1 Отговор
    Поредният тънък познавач на Путин, знае за него повече, отколкото знаят ЦРУ, МИ-3,14, Мосад и врачката от Столипиново, взети заедно😉
  • 33 хихихи

    7 2 Отговор

    До коментар #28 от "Ами да":

    А до като зеления беше на турне в краварско..скоропостижно скончался 72 всу бригаде в угледаре.
  • 34 Чичака

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "Русия е един огромен kлoZeт":

    Парите на целия свят отиват в една посока... И няма връщане от там.
  • 35 Карл три

    7 2 Отговор
    Остават 6 часа, докато укрите бъдат окончателно прогонени от Курска област!

    Коментиран от #43

  • 36 Пенчо

    5 5 Отговор
    Защо Запад толкова се плаши, ако
    Украйна капитулира? Защото всъщност
    НАТО и още 20 държавви се сражават
    срещу Русия и тя не била много силна
    армия?! Много се съмнявам, когато
    Треперете сега, а когато изплъзне
    ядрената гъба ще бъде много късно.
    Западът това ли иска?!
    отношението е 58:5!!!
  • 37 Това, от което има нужда

    1 0 Отговор
    аз няма да го кажа, щот ще ме изтрият тутакси .
  • 38 ПОРЕДНОТО БЪЛНУВАНЕ

    5 7 Отговор
    НА ЕВРОАСПИРИН
    РЕШИМОСТА НА УКРАИНЦИТЕ
    КАКВА РЕШИМОСТ БЕ
    НА КОИ
    НА ТИЯ ДЕТ СЕ ПРЕДАВАТ НА ТУМБИ ЛИ ИЛИ ТЕЯ ДЕТ ГИ ЛОВЯТ ПО УЛИЦИТЕ
    ИЛИ ТЕЯ ДЕТ РАЗУМНО ИЗБЯГАХА ОТ СКАПАНАТА СИ ДЪРЖАВА
    НА КОИ ЩЕ ПОМАГАШ
    АМИ ПОМАГАЙ ПЛАТИ НА ЖЕНИТЕ И ДЕЦАТА НА ЗАГИНАЛИТЕ
    ДАЙ ПАРИ ЗА ПЕНСИИ
    ДАЙ ТОК
    АААААА НЯМА ИМА ЗА ДЖЕПАНЕ ДО ПОСЛЕДНИЯТ ЗОМБИРАН УКРОМИСИР
    АМА ГЛУПАВ НАРОД ДЕТО ЦИЦАШЕ И ИСКАШЕ ДА ПРОДЪЛЖАВА ДА ЦИЦА НА ГЪРБА НА РУСИЯ СТОГА ДО ТУК ДО ПЪЛНИ ГРОБИЩА

    Коментиран от #53

  • 39 Войната е начин на живот

    2 5 Отговор
    на маскаля, защото той друго не може! Трябва да се поддържа самочувствието на народонаселението по някакъв начин!
  • 40 az #СВО

    6 4 Отговор
    Западът пак приписва собствените си мечти на другата страна - на руснаците!

    Честит празник!
    Днес се навършват две години от присъединяването на ДНР, ЛНР, Херсонска и Запотожка области към РФ.

    Гледайте големия празничен концерт от Червения площад по случай годишнината по руския първи канал в момента!

    Коментиран от #42

  • 41 Така де

    1 2 Отговор
    Просто възрастта му пречи да мисли толкова динамично, според развитието на нещата и това води до не най доброто решение в много от случаите. Войната обаче няма скорост, а още по малко задна, но за сметка на това всяка грешка се заплащат скъпо. Колкото по дълго воюваш, толкова повече грешиш, а това за него не е опция. Не, че е опция и да обмисляш дълго, а накрая да се окаже най неудачното, като например "Киёв за три дня"
  • 42 Варненец

    2 6 Отговор

    До коментар #40 от "az #СВО":

    Нито една от тези области не е превзета нацяло, какво се радваш, кАпейко?
  • 43 Варненец

    3 3 Отговор

    До коментар #35 от "Карл три":

    Това го слушаме от 3 месеца. А всъщност днес поредния щурм на рушките, се е разбил в собствените си заграждения.🤣
  • 44 Щом соросоидите квичат на

    4 1 Отговор
    умряло, значи всичко се движи в правилно направление.🙂
  • 45 При вовчанск

    3 3 Отговор
    Путинистите пак са гризнали дръвцето
  • 46 Статистик

    1 0 Отговор
    Това все едно Корнелия или Тошко да дават акъл и насоки в Бг- разрешено им е да се изкажат но никой не ги взема несериозно.
  • 47 Ти да видиш

    1 0 Отговор
    Путин така ви е сгънал, че няма нужда от никаква почивка, той буквално си почива, наблюдавайки вие евроатлантиците как се гърчите!
  • 48 Българин

    2 1 Отговор
    Много знаете от какво има нужда Путин.И той иска мир,а не война.Но Украйна иска явно да воюва до последния украинец.

    Коментиран от #49

  • 49 Путин искал Мир

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "Българин":

    Я бягай у Лево
    Бре Соловьовче ?
  • 50 мхаа

    1 1 Отговор
    Никаква почивка. Ушанки и ватенки трябва да хвърчат навсякъде.
  • 51 1 Октомври

    1 1 Отговор
    Дойде

    Заповедта на Епилирания Ботокс
    Да се Превземе Курск
    Май не върви
    По Плану .

    Утре Чакаме да се появи и да
    Каже :
    1 Октомври 2025 имах предвид.
  • 52 Сатана Z

    0 1 Отговор
    В навечерието на СВО Владимир Путин намекна в речта си,че следващите 10 години Русия ще се бори за мир в Украйна.
  • 53 Да де

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "ПОРЕДНОТО БЪЛНУВАНЕ":

    Понеже няма
    Решимост Украйна,

    От Киев за З Дня

    Гледаме 3 Години
    Путински Резил.