Отидете към основна версия

3 497 161

Украйна атакува руски складове за боеприпаси в Краснодарския край и Тверска област

  • русия-
  • украйна-
  • краснодарски край

Съоръжение край Краснодар е една от трите най-големи бази за съхранение на боеприпаси на руската армия

Снимка: YouTube - архив

Украинската армия атакува руски складове за боеприпаси в Краснодарския край и Тверска област, съобщи Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна в публикация във Фейсбук, цитирана от Укринформ и Франс прес, предаде БТА.

"Тази нощ Тихорецкият арсенал в Краснодарския край беше атакуван от украинци. Това съоръжение е една от трите най-големи бази за съхранение на боеприпаси на нашественика и е една от ключовите за логистичната система на руските сили", се казва в съобщението.

Според генщаба на Киев при нападението на територията на склада се е намирала поредната влакова композиция, доставила най-малко 2000 тона боеприпаси, включително такива от Северна Корея. Атакувана е и радиолокационната станция "Подльот", която е част от противовъздушната отбрана на базата.

Военните в Киев добавиха, че Службата за сигурност на Украйна (СБУ) е нанесла удар по 23-ти арсенал на Главно управление "Артилерия" на руското Министерство на отбраната в района на селището Октябърски в Тверска област.

На територията и на двата склада са избухнали пожари и взривове.

"Задачите бяха успешно изпълнени благодарение на съгласуваните действия на Украинските сили за отбрана, по-специално на Силите за безпилотни системи, Силите за специални операции, СБУ и други. Бойната работа за нанасяне на удари по важни военни цели на руските нашественици продължава", посочи генщабът.

Както беше съобщено по-рано, снощи при нападение с дронове в Тихорецки район в Краснодарския край е бил ударен склад за боеприпаси, след което на територията на съоръжението са избухнали пожар и взрив.

В социалните мрежи бяха публикувани кадри, чиято достоверност не може да бъде потвърдена, показващи големи експлозии и огромни облаци черен дим, отбелязва Франс прес.

Регионалните власти в Кранодарския край (в Югозападна Русия) по-рано наредиха евакуация след възникването на пожар, свързан с украински дрон. Тези в Тверска област (в Западна Русия) също казаха, че са били атакувани.

Управата нито на единия, нито на другия руски регион обаче не спомена коя е била мишената на ударите, при които по техни данни няма жертви.

Министърът на гражданската защита и извънредните ситуации на Краснодарския край Сергей Щриков съобщи, че евакуираните жители от селищата в околностите на град Тихорецк ще могат да се завърнат по домовете си най-много до два дни, колкото се очаква да продължат дейностите по разминиране, предаде ТАСС.

"Ще трябва да се почака около ден-два, докато ситуацията не се успокои: там престана да гърми, но трябва да се направи разминиране, за да бъде безопасно", каза той.

Евакуираните жители са общо 1200.

В сряда Украйна пое отговорност за разрушаването на склад за ракети и артилерийски боеприпаси в Торопец, Тверска област. Според Киев там са били съхранявани балистични ракети, управляеми авиобомби и амуниции за артилерия.

Тогава руските власти съобщиха за "пожар", без да споменават за оръжеен склад и наредиха временна частична евакуация на населението в околността, припомня Франс прес.

Изпратени от СБУ дронове са ударили руската военновъздушна база "Шайковка" в западната Калужка област, предаде още Укринформ. Там, според съобщението, са базирани стратегически бомбардировачи Ту-95М, които редовно нанасят удари по Украйна.

Властите обявиха режим на "извънредно положение" в Тихорецк.

Губернаторът на Краснодарския край Вениамин Кондратиев съобщи в социалните мрежи, че "е въведен режим на локално извънредно положение за организиране на помощта за хората и оперативното решаване на всички въпроси, свързани с произшествието".

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 61 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания