21 Септември, 2024 05:47 2 155 3

В атмосферата над Стария континент възникнала рядко срещана блокираща ситуация

  • наводнения-
  • дъждове-
  • атмосфера-
  • климат

Представителят на Института за изследване на климата, атмосферата и водите към БАН Емил Гачев обясни причините за наводненията в Европа

В атмосферата над Стария континент възникнала рядко срещана блокираща ситуация - 1
Снимка: YouTube

Причината за наводненията в Европа е огромното количество валежи, които паднаха в продължение на няколко дни. В атмосферата възникна една рядко срещана блокираща ситуация, която направи така, че този циклон вместо да продължи на изток, направи завой - първо на изток, после на север и накрая на северозапад, и се върна там, където се беше формирал. Блокира го една област на високо атмосферно налягане, която се простира върху Азия и Източна Европа. Такива области се формират, но сега е необичайно изразена. Една от причините за това е високата температура на Северния ледовит океан.

Това каза проф. Емил Гачев от Института за изследване на климата, атмосферата и водите към БАН пред NOVA NEWS.

„Върху този океан заради изпаренията се формират циклони, а сушата започва полека да изстива и е хладна на фона на топлите морета. Въздухът над хладната суша изстива и се повишава налягането. Получава се похлупак, който блокира пътя на движение на циклоните”, обясни още професорът. Гачев каза, че на този етап няма риск от подобни климатични явления в България.

Експертът коментира и безводието в страната. Той каза, че периодът на суша през лятото е бил дълъг, за което не сме били подготвени. „Подготовката е следната – в края на май държавата трябва да направи сметка колко вода има. Трябва да има гарантиран запас в края на пролетта, за да сме сигурни, че при такъв сух епизод няма да останем без вода. А сега на много места язовирите не бяха подготвени”, посочи експертът. Гачев каза, че трябва да се полагат системни грижи за водните басейни.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    0 1 Отговор
    О,мен като опънат на дувара Стамат магарето, Иван нереса, Данчо пръча, Стоян големия папур и Амет чобанина .ИЗПадАм в екстаз.
  • 2 Криматично оръжие

    0 1 Отговор
    Редуват суша и наводнения и гледат сеир.
  • 3 плюс минус

    1 0 Отговор
    Пристигна месец септемвРи с буквата Р и стана хладно.
    След горещите летни месеци пренастройвам климатиците и чакам пролетта.
    Та какво е то глобалното затопляне?
    През милионите предишни години майката-земя е имала различни климатични промени.