Отидете към основна версия

2 356 70

Украйна: Русия планира удари срещу ядрени обекти преди зимата

  • украйна-
  • русия-
  • ядрени обекти

Киев призова МААЕ за съдействие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Mинистърът на външните работи на Украйна Андрий Сибига заяви днес, че Русия планира да нанесе удари по украински ядрени съоръжения преди началото на зимата, и призова Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и съюзниците на Украйна да създадат постоянни мисии за наблюдение на атомните централи в страната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"По данни на украинското разузнаване Кремъл подготвя удари по критични за украинската ядрена енергетика обекти преди зимата", написа Сибига в "Екс". "По-конкретно, това се отнася за отворени разпределителни устройства в (атомните електроцентрали и) и преносни подстанции, които са от решаващо значение за безопасната експлоатация на ядрената енергия", добави той.

Украинският външен министър не уточни защо Киев смята, че Кремъл подготвя подобни удари.

Москва и МААЕ засега не са отговорили на запитванията на Ройтерс за коментар.

Ръководителят на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски Андрий Ермак от своя страна призова за бърз глобален отговор на предполагаемата заплаха от руски удар срещу ядрен обект.

"Това е подготовка за възможен сценарий на ядрена катастрофа. Русия е терорист", написа Ермак в канала си в "Телеграм".

"Те трябва да бъдат спрени тук и сега. Страните от Запада и Глобалния юг трябва да реагират остро на подготовката за терор", добави Ермак.

Русия води военна кампания с военни удари срещу украинската електрпреносна мрежа от есента на 2022 г., след като нахлу в страната през февруари същата година, отбелязва Ройтерс.

Нападенията повредиха или унищожиха по-голямата част от украинските мощности за производство на топлинна енергия. Понякога биват поразявани и водноелектрически централи, но контролирани от Киев ядрени съоръжения засега не са били вземани на мушка.

Украйна и преди е обвинявала Русия в ядрен шантаж, след като през март 2022 г., в началото на инвазията, руските сили окупираха Запорожката АЕЦ. От своя страна Москва отрича подобни твърдения.

Двете страни неведнъж са си отправяли взаимни обвинения в обстрелване на райони, намиращи се в близост до Запорожката АЕЦ, което на няколко пъти прекъсна електропроводите към най-голямата атомна електроцентрала в Европа, увеличавайки вероятността от прекъсване на електрозахранването, което би могло да доведе до ядрена авария, отбелязва Ройтерс.

Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси е посещавал неведнъж както Украйна, така и Русия, след избухването на войната и е призовавал двете страни да не влизат в сражения в близост до ядрени съоръжения.

"Смятам, че винаги съществува риск, когато има възможност за атака срещу атомна електроцентрала", каза той при посещението си в Киев по-рано този месец.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 32 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: