Отидете към основна версия

721 5

Премиерът на Бранденбург възнамерява да започне преговори за коалиция

  • германия-
  • преговори-
  • нцлер-
  • канцлер-
  • дитмар войдке

Разговорите ще се водят между Християндемократическия съюз и "Съюз Сара Вагенкнехт - за разум и справедливост"

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Премиерът на Бранденбург Дитмар Войдке (SPD) планира да започне предварителни преговори за съставяне на коалиционно правителство с партиите на Християндемократическия съюз след изборите в неделя за Landtag (регионален парламент). (ХДС) и "Съюз Сара Вагенкнехт - за разум и справедливост" (BSW).

Моята цел е да съставя стабилно правителство, каза Войдке на пресконференция в Берлин. Думите му са цитирани от агенция DPA. В същото време политикът отбеляза, че изявленията на BSW за конфликта в Украйна и разполагането на американски ракети на територията на Германия не са изиграли решаваща роля. Преди това лидерът на BSW Сара Вагенкнехт многократно се обяви против разполагането на американски ракети с голям обсег в Германия, доставката на оръжия за Киев и антируските санкции.

Войдке посочи, че високият резултат на дясната партия „Алтернатива за Германия“ (AfD) - около 29%, е "главоболие", също като се има предвид силата на партията в регионалния парламент. Това остава огромен проблем, казва той. Социалдемократите трябва да постигнат повече, включително по отношение на младото поколение. „За съжаление все още не сме на същото ниво като популистите, що се отнася до социалните мрежи“, заключи той.

Войдке възнамерява да представи предложенията си на ръководството на SPD вечерта на 23 септември. 62-годишният Войдке ръководи региона повече от 10 години.

Социалдемократическата партия на Германия (SPD) на канцлера Олаф Шолц спечели провинциалните избори в Бранденбург, като спечели 30,9% от гласовете. Второ място зае Алтернатива за Германия, като отстъпи на социалдемократите само с 1,7 процентни пункта. За AfD са гласували 29,2% от избирателите. На трета позиция е създаденият по-рано тази година Съюз за разум и справедливост на Сара Вагенкнехт. (BSW). Той получава 13,5% от гласовете. На четвърто място е Християндемократическият съюз (ХДС) с 12,1%. Зелените, членове на управляващата коалиция в Германия, и Свободните демократи (FDP) не преодолеха петпроцентната бариера и не влязоха в държавния парламент.

Сега сме изправени пред трудния процес на формиране на нова регионална коалиция. Всички партии категорично изключиха всяка възможност за сътрудничество на всички нива с AfD. Бранденбургски клон на "Алтернативи за Германия" От средата на юни 2020 г. той е под надзора на отдела за защита на конституцията (контраразузнаване) поради подозрения за „десни екстремистки стремежи“. Местни наблюдатели наричат тревожен сигнал за традиционните партии, че, както показва статистиката, избирателите на възраст от 16 до 24 години са гласували по-активно за AfD, отколкото за други политически сили.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: