Отидете към основна версия

665 49

САЩ даряват ваксини срещу маймунска шарка на африканските страни

  • сащ-
  • африка-
  • ваксина-
  • маймунска шарка

Президентът Джо Байдън ще обяви помощ за отговора на епидемията по време на Общото събрание на ООН

Снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ, Джо Байдън, ще обяви във вторник даряването на 1 милион дози ваксина срещу маймунска шарка (mpox) и най-малко 500 милиона долара на африканските страни в подкрепа на отговора им на епидемията, според високопоставен служител на администрацията, цитиран от "Ройтерс" и News.bg.

Байдън ще направи съобщението в Ню Йорк, където присъства на Общото събрание на ООН, и ще призове други страни да последват примера, е казал източникът пред "Ройтерс".

През август Световната здравна организация обяви маймунската шарка за глобална извънредна ситуация за общественото здраве за втори път в рамките на две години, след огнище на вирусна инфекция в Демократична република Конго, която се разпространи в съседните страни и извън тях, включително Индия, предизвиквайки тревога.

"Не би било голяма изненада, ако има случай и в Съединените щати", каза служителят, отбелязвайки, че скорошните съкращения на пандемичната подкрепа от Конгреса може да попречат на вътрешния отговор.

"Ние наистина полагаме усилия в момента, за да можем да реагираме ефективно. И мисля, че предвиждането на потенциални допълнителни съкращения в бъдеще ще ни затрудни все повече и повече да имаме стабилен отговор на тези видове огнища."

Маймунската шарка може да се разпространи чрез близък контакт. Обикновено протича леко, но в редки случаи е смъртоносна. Вирусът причинява грипоподобни симптоми и пълни с гной лезии по тялото.

Епидемията в Конго започна с разпространението на ендемичен щам, известен като clade I. Но изглежда, че нов вариант, clade Ib, се разпространява по-лесно чрез рутинен близък контакт, включително сексуален контакт.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 12 гласа.

Свързани новини