Отидете към основна версия

1 133 16

Германски партии искат разследване на действията на правителството при пандемията от коронавирус

  • германия-
  • разследване-
  • коронавирус

Инициативата е подета от "Алианса на Сара Вагенкнехт" и подкрепена от "Алтернатива за Германия"

Снимка: YouTube

Две германски партии, които получиха силна подкрепа на неотдавнашните парламентарни избори, призоваха за парламентарно разследване на действията на правителството във връзка с пандемията от коронавирус, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че инициативата, която се оглавява от "Алианса на Сара Вагенкнехт" (АСВ), е била подкрепена също и от "Алтернатива за Германия" (АзГ).

Въпреки че по някои въпроси двете партии са на противоположни позиции, по други те се припокриват. Лидерите както на АзГ, така и на АСВ бяха отявлени критици на правителствените забрани и ограничения заради коронавируса в разгара на пандемията.

АзГ призова основния консервативен опозиционен блок ХДС/ХСС да подкрепи тяхното искане за разследване дали мерките на германското правителство срещу пандемията са били пропорционални, включително правилата за маскиране и ваксиниране.

За да бъде създадена разследваща комисия в Бундестага, поне една четвърт от 733-те членове на долната камара на германския парламент трябва да гласуват "за", което означава 184 гласа. АзГ има 77 депутати, а АСВ разполага с едва едва 10, отбелязва ДПА.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 21 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: