Отидете към основна версия

10 484 205

Украински командир: Допуснахме най-голямата грешка

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • олександър букатар-
  • мобилизация-
  • командир-
  • украинска армия-
  • зеленски

В големите градове на Украйна много хора казват "това не е моята война", което показва, че населението не разбира огромната опасност за съществуването на украинската държава

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украински военен командир заяви, че страната му е допуснала най-голямата грешка, пропускайки шанса да се възползва от патриотичния дух сред населението в първите шест месеца на пълномащабната война, предаде агенция УНИАН.

Олександър Букатар от 3-та бригада със специално предназначение „Спартан“ (част от Националната гвардия) призна, че сега много мъже се укриват, защото забравят, че украинската конституция носи и отговорности, не само права.

„Направихме най-голямата грешка - пропуснахме този патриотичен дух, който беше през първите шест месеца. Трябваше да се придържаме към него, да го развием, дори тогава трябваше да го впишем в закон за мобилизацията и тогава всичко щеше да е различно“, заяви Букатар.

Говорейки за големите градове, по-специално Киев и Харков, командирът заяви, че населението там не разбира какво точно се случва на фронтовата линия. Той си спомни по-специално такива фрази като „това не е моята война“ и „не съм учил за това“. Букатар подчерта, че руснаците са подъл враг, който не спира атаките си.

В първите месеци на войната много украинци доброволно се записаха в армията, за да защитят страната си. Сега обаче Киев има голям проблем с мобилизацията, защото част от новомобилизираните не са толкова мотивирани, докато други се опитват да се скрият от закона и задълженията си.

По-рано този месец американският в. WSJ съобщи, че от началото на войната руската армия е убила 80 000 украински войници. По-късно Володимир Зеленски отрече тези цифри и заяви, че изнесената информация е лъжа. Киев, по обясними причини, подобно на Москва, пази в тайна броя на своите жертви във войната (убити и ранени).

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 86 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: