25 Септември, 2024 12:53 960 6

Четири държави заплашват талибаните с Международния съд за нарушаване на правата на жените в Афганистан

  • афганистан-
  • правата на жените-
  • международен съд

Германия, Австралия, Канада и Нидерландия осъждат системните нарушения на правата на човека под управлението на талибаните

Четири държави заплашват талибаните с Международния съд за нарушаване на правата на жените в Афганистан - 1

Германия, Австралия, Канада и Нидерландия заплашиха талибаните, че ще сезират Международния съд за нарушаване на правата на жените в Афганистан, предаде ДПА, цитирано от БТА.

Страните официално напомниха на талибаните за задължението им да спазват правата на жените, както е посочено в Конвенцията за премахване на всички форми на дискриминация по отношение на жените. Афганистан е страна по споразумението, уточнява ДПА.

Германският външен министър Аналена Бербок планира да се срещне с колегите си от Австралия и Канада – Пени Уонг и Мелани Жоли, както и с министъра на външните работи на Нидерландия Каспар Велдкамп в рамките на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

В проектодекларация четирите държави осъждат широко разпространените и системни нарушения и злоупотреби с правата на човека в Афганистан при талибанския режим.

„Многократно сме призовавали Афганистан и талибаните, включително в рамките на ООН, да спазват международното право, особено правото в областта на правата на човека, да защитават правата на всички афганистанци и да премахнат всички ограничения на правата на жените и момичетата, включително правото им на образование“, се казва в декларацията.

„Положението обаче не се е подобрило, а напротив – продължава да се влошава. Жените и момичетата в Афганистан не заслужават нищо по-малко от пълноценно упражняване на човешките си права“, добавя тя.

Страните предупреждават, че ако не бъдат направени промени, може да се стигне до арбитраж и сезиране на Международния съд.

По данни на ООН, Афганистан е единствената страна в света, която отказва достъп до образование на жени и момичета над 12-годишна възраст.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФЕЙК

    8 1 Отговор
    Афганистан, Пакистан и Бангла деш Сезират Международния съд в Хага за нарушаване правата на педофилите в Германия, Австралия, Канада и Нидерландия !

    Коментиран от #5

  • 2 дончичо

    4 1 Отговор
    Айде публикувайте ги тия правА дето постоянно цитирате
    Да ги чуем от устетата на Аналана Бърбок,онзи Шолс,Борел Борел,
    Урсулата Линен,
    а бе кой ги назначи тия пак
    На татко им в чока
  • 3 сноу

    6 1 Отговор
    У-уф..цяла нощ съм се тръшкал от мъка ...а като разбрах че талибаняците са си го преметнали в другия шалвар в чест на ненадминатата,високообразавана в батут и най вече високоуважавана отвсякъде барбаронка, вече съм ок..
  • 4 Сандо

    4 1 Отговор
    Ами да отиват в Афганистан и на място да въведат тия толкова скъпи на душите им права.Да,ама там бият наглеците,друго си е с някакъв измислен и ръководен от тях съд.А аз предлагам на същия този съд да осъди лицето,познато в България с позивната "Шиши".
  • 5 Сандо

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "ФЕЙК":

    А също и да осъди тия четири "Свободни,демократични и цивилизовани" държави за нарушаване правата на техни граждани с традиционни ценности!
  • 6 Баце ЕООД

    1 0 Отговор
    Този международно доказан съд ли пак? На религия ли ще ги учим Афганистанците? Толкова ли изперкаха вече на запад??!
Новини по държави: