Отидете към основна версия

1 163 10

Генералният щаб на сръбската армия: Губим поколения млади войници

  • балкани-
  • сърбия-
  • военна служба-
  • белград-
  • косово-
  • армия-
  • милан мойсилович

Сърбия закъснява с въвеждането на задължителна военна служба, обяви Генералният щаб

Снимка: БГНЕС/ EPA

Началникът на Генералния щаб на сръбската армия генерал Милан Мойсилович заяви, че Сърбия закъснява с въвеждането на задължителна военна служба и добави, че е от съществено значение да се изгради отбранителният капацитет на Сърбия, съобщи Танюг, предаде БТА.

„Всеки ден и година, в които чакаме, губим поколения млади войници“, каза Мойсилович. Пред сръбската телевизия РТС той посочи, че в първите 30 дни от планираните 75 дни, колкото трябва да продължи наборната служба, новите войници ще преминат обучение по даден вид стрелба, обучение за лична екипировка, упражнения, свързани със Закона за защита, както и обучение по медицина и първа помощ.

"През втория месец влизаме в определена тактическа подготовка, стрелец ли си, картечар... Включени са допълнителни пехотни стрелби, денем и нощем, докато в последните 15 дни ще работим по внедряването на съдържанието в лагерни и полеви условия“, каза Мойсилович. Той посочи, че обучението ще се провежда в девет учебни центъра в цялата страна, а останалите войници в гарнизоните ще се обучават и тренират в рамките на бригадите и сухопътната войска.

Мойсилович посочи, че първо ще бъдат наети по-млади войници, като се започне от 2006 г. "По-големите ще отидат в тренировъчни центрове и имаме план да работим с тях малко по-кратко от тези 75 дни“, посочи Мойсилович. Имаме идея да предложим на правителството тези, които имат заеми и трябва да започнат военна служба, да получат мораториум върху изплащането им поне за тези два месеца и половина“, каза Мойсилович.

Що се отнася до отказа да се носи оръжие по съвест, Мойсилович отбеляза, че това е конституционна категория и не може да бъде пренебрегната. „В армията има професии и специалности, които не изискват да се обучаваш да държиш пушка. Но тези новобранци също ще бъдат на обучение. Тези, които няма да бъдат обучени да стрелят, ще бъдат на военна служба 155 дни. Няма разлика между религиозни и национални елементи в армията, така че можете да бъдете и пожарникар в армията“, каза Мойсилович.

Говорейки за закупуването на въоръжение за армията, той заяви, че сръбската армия купува според собствените си нужди и не се обръща внимание от коя държава се купува. Той посочи, че местната специализирана индустрия трябва да бъде доминираща в доставките на сръбските въоръжени сили, вместо да има предимство пред чуждестранните производители. „Така си създавате някаква независимост. Ние произвеждаме добри боеприпаси, както и сложни бойни системи. Усвоихме производството на дронове, дронове-убийци“, каза Мойсилович.

Той отбеляза, че поръчката на изтребители "Рафал" е "крачка напред". „С удоволствие мога да кажа, че разполагаме с ескадрила МиГ-29, ескадрила бомбардировъчна авиация, както и с хеликоптери и бойни хеликоптери. Подразделенията за противовъздушна отбрана са оборудвани с ракети със среден обсег, които не сме имали преди, посочи Мойсилович. Той заяви, че сухопътната армия се оборудва интензивно с машини Лазар 3 и Лазар 3М, докато танковете преминават програма за модернизация.

Говорейки за семействата на членове на сръбските въоръжени сили, които са в Ливан в рамките на мандата на ООН, той каза, че в момента ситуацията е под контрол и че няма причина за безпокойство. "Имаме общо 182 души личен състав там, те са буквално между двете враждуващи страни, всеки ден има размяна на артилерийски огън, включително и самолетите на израелската армия над главите на нашите сили. Нашият контингент не е пряко застрашен“, каза Мойсилович.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: