25 Септември, 2024 16:52 2 064 31

Напът ли е Европа да се сбогува с правото на свободно пътуване

  • шенген-
  • граници-
  • европейски съюз-
  • мигранти

На 16 септември най-многолюдната европейска страна възстанови граничния контрол по всички свои граници, първоначално за период от шест месеца, но вероятно и за по-дълго

Напът ли е Европа да се сбогува с правото на свободно пътуване - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

От началото на миналата седмица, Шенгенското пространство има рана в сърцето си, която е с формата на Германия, пише онлайн изданието на "Економист". На 16 септември най-многолюдната европейска страна възстанови граничния контрол по всички свои граници, първоначално за период от шест месеца, но вероятно и за по-дълго. За тези хора в Европа, които се стремят към все по-тесен съюз, това вдигане на оградите в страна, която се намира в центъра на континента, е лошо предзнаменование за едно от най-значимите постижения на ЕС - свободата на движението, отбелязва изданието.

Новите мерки са поредният удар срещу система, която може би няма да издържи още много, коментира "Економист". Подобно на други големи европейски проекти, като еврото или единния пазар, Шенгенското пространство изисква всяко национално правителство да вярва, че останалите страни от съюза ще спазват правилата. Все по-често това не е така. Това важи с особена сила, когато става въпрос за миграцията, която тревожи избирателите (а оттам и политиците) от Атина до Дъблин. Германия въведе отново ограниченията не защото се притеснява да посреща датчани или французи. По-скоро тя е загубила вяра в това, че съседните ѝ страни пазят собствените си граници и смята, че те са прекалено склонни да пропускат мигранти от по-далечни страни, които след това се отправят към Германия.

Продължаващият приток на мигранти в Европа, който властите изглежда са безсилни да спрат, представлява благодатна почва за крайнодесните политици, които засилват реториката си както срещу мигрантите, така и срещу ЕС. Германските мерки по отношение на Шенгенското пространство идват на фона на рязкото увеличаване на подкрепата за "Алтернатива за Германия" - ксенофобска партия, която се представи добре на неотдавнашните местни избори в някои отделни провинции.

На теория Германия може да приложи вече съществуващите предпазни мерки, предвидени в споразумението за Шенгенското пространство. Нелегалните мигранти, за които се установи, че са преминали през вътрешни европейски граници, могат да бъдат върнати обратно в първата страна от ЕС, в която са стъпили, която трябва или да им предостави убежище, или да ги изпрати обратно в мястото им на произход. На практика обаче системата не работи. Страните, които трябва да приемат обратно мигрантите, като Италия, Гърция и Унгария, казват, че не могат да се справят с огромния миграционен натиск. Укрепването на общоевропейските гранични сили "Фронтекс", от 2016 г. досега е довело само до незначителна промяна. Широкообхватният "пакт за миграцията", договорен миналата година, има за цел да подобри обстановката, например чрез изграждане на съоръжения по границите на ЕС за бърза обработка на незаконно пристигащите (и по този начин изпращане на много от тях у дома, преди да могат да продължат към места като Германия). До пълното му прилагане обаче остават поне две години, а парламентарните избори в Германия са през следващата година.

Така се стигна до германското решение за въвеждане на граничен контрол, което разочарова мнозина европейски министри на вътрешните работи. То е в разрез с духа на споразумението за Шенгенското пространство и дори с някои от неговите формални правила. Теоретично прекратяването на преминаването на границите без проверки е разрешено само за срок до шест месеца. На практика обаче някои страни, като Франция и Дания, години наред прилагат тези "временни" ограничения. Мнозина наблюдатели се опасяват, че Германия ще направи същото. Органите на ЕС в Брюксел би трябвало да протестират, но мълчаливо позволяват на страните да възобновяват контрола с надеждата да запазят цялостната система.

Един от резултатите от германското решение обаче почти сигурно ще бъде верижна реакция в целия блок, коментира сп. "Форин Полиси". Точно от това се опасява Валтер Търнауски, експерт по миграцията в датския немскоезичен вестник "Нордшлезвигер" (Nordschleswiger). "Официално обявеният германски граничен контрол също е временен, но в крайна сметка той означава край на свободното пътуване в ЕС", казва той. "Оттук нататък правителствата ще твърдят: "Ето, Германия също контролира границите си", така че те ще направят същото", добавя Търнауски.

Полша все пак разкритикува решението заради перспективата от образуване на задръствания по границите, които ще възпрепятстват търговския и частния транспорт, посочва "Форин Полиси". Полският премиер Доналд Туск заяви, че германският ход представлява "фактическо спиране на Шенгенското споразумение в голям мащаб".

Други европейски страни обаче не просто възнамеряват да последват примера на Германия, а дори искат да стигнат по-далеч, отбелязва "Юроактив". Новата програма на нидерландското правителство на премиера Дик Схоф отразява твърдата антимиграционна предизборна позиция на основните партии, като очертава цялостен план за радикална реформа на системата за предоставяне на убежище в Нидерландия и настоява страната да получи позволение да не прилага миграционните политики на ЕС.

Програмата повтаря твърдата позиция по отношение на миграцията, която доминираше в предизборната реторика, и очертава широк пакет от мерки, насочени към радикално реформиране на системата за предоставяне на убежище, посочвайки "натиска върху жилищното настаняване, здравеопазването и образованието" като заплаха за социалното сближаване и сигурността.

Ключов елемент от стратегията е насочен към действия на европейско равнище, включително реформи в нормативната уредба и международните договори, тъй като правителството планира да отнесе въпроса до Брюксел "възможно най-скоро", за да постигне "възможност да не прилага европейските разпоредби в областта на убежището и миграцията".

Освен Германия и други членове на Шенгенското пространство в момента осъществяват контрол на някои от своите граници, посочва "Гардиън". Австрия например се позовава на заплахи за сигурността, свързани с Украйна, както и на натиск от страна на лица, искащи предоставяне на убежище, за да проверява пътниците, пристигащи от Словакия, Чехия, Словения и Унгария.

Дания, позовавайки се на терористични заплахи, свързани с войната в ивицата Газа, както и на риск от руски шпионаж, също извършва проверки на сухопътния и морския транспорт от Германия, а Франция проверява пристигащите от Шенгенската зона на основание повишена терористична заплаха.

Италия, Норвегия, Швеция, Словения и Финландия също извършват гранични проверки, като се позовават на терористична дейност, войните в Украйна и Близкия изток, дейността на руското разузнаване, увеличените миграционни потоци и организираната престъпност на Балканите.

Въпреки че имиграционните политики и последващите процедури за предоставяне на убежище, например, се управляват от страните членки на ЕС на национално ниво, свободното движение в Европа е лесна мишена за политиците и посланието "Ще върнем контрола върху границите!" е ефективен предизборен лозунг, коментира "Гардиън".

Изданието цитира Алберто Алемано, професор по европейско право в Парижкото висше търговско училище, според когото установяването на граничен контрол в Германия "представлява явно и непропорционално нарушение на принципа на свободно движение в рамките на Шенгенското пространство".

Гералд Кнаус, председател на мозъчния тръст "Европейска инициатива за стабилност", също така поставя под въпрос ефикасността на мярката. "Установяването на ефективен контрол по вътрешните граници би означавало край на Шенген", смята той.

Ефективният граничен контрол би изисквал постоянна охрана на границите от федерална служба, както и изграждане на "огради около Германия“ и освен това тези мерки "ще се провалят, ако съседите не са заинтересовани да участват", обяснява Кнаус.

След като по-рано тази година ЕС най-после успя да постигне споразумение за дълго обсъждана реформа на законите за предоставяне на убежище и миграцията, европейското единство може да бъде подложено на сериозно изпитание, ако Германия поиска от съседите си да приемат обратно голям брой хора. Австрия вече заяви, че ще откаже да приеме обратно мигранти, на които е предоставено убежище на германската граница. На фона на това напрежение само времето ще покаже дали германската мярка наистина ще бъде временна или Европа е напът да се сбогува с правото на свободно пътуване, заключава "Гардиън".


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Драгомир Шишев

    44 6 Отговор
    Удрайте кепенците всичко свърши!
  • 2 И много

    39 2 Отговор
    правилно !
  • 3 честен ционист

    15 16 Отговор
    Само в едната посока. Всеки ще може свободно да пътува към България, особено тия де са влезли незаконно първо там.
  • 4 хххх

    7 6 Отговор
    НЕ! Не е на път...
  • 5 ТаУмВзе

    44 4 Отговор
    Бивша Европа стана африкански Халифат, тия чак са се Усетиха де! ХАХАХХАХ
  • 6 Ломския

    12 7 Отговор
    НАПЪТ да ви имам правописа

    Коментиран от #11, #22

  • 7 Последния Софиянец

    40 3 Отговор
    Шенген умре

    Коментиран от #14

  • 8 Пустиняци

    21 2 Отговор
    Воеводо, е па оти ручааме жабетата?
  • 9 ЕСССР

    35 4 Отговор
    Тамън, ще влезем в Шенген и те, ще го отменят! Е така се баламосват баламyрници и се водят на хомот! Да живей хитрата другарка Урзула, да живей ЕСССР!
  • 10 Мнение

    24 1 Отговор
    Граничният контрол е временно за сега, за 6 месеца, но може и да отпадне Шенген.
  • 11 Владко М

    9 2 Отговор

    До коментар #6 от "Ломския":

    Когато думата „напът“ е наречие, трябва да се пише слято!

    Коментиран от #31

  • 12 АБВ

    6 0 Отговор
    А дано аман от паплъч
  • 13 Мдааа

    28 3 Отговор
    Баба Меркел ни докара до това дередже. А всичко е толкова просто. ЕС си затрваря границите за мигранти. Границата е неприкосновена. Стреляш и това е!

    Коментиран от #23

  • 14 хххх

    4 19 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    "Умре" заради невзрачното русофилско правителство Главчев, който върна дерогация за руски петрол и саботира всячески България да влезе в Шенген.

    Коментиран от #17, #25

  • 15 Някой

    18 3 Отговор
    На нас ни е все тая - никога не сме пътували без граници.
    С 7 не е нормално това, защото всякакви незаконни елементи се възползват. Мигранти=терористи. Никой не би се съгласил да даде живота си в замяна на илюзорна свобода на пътуване.
    Абе, ЕС-то се разпада! Браво!
  • 16 А дано ама на дали

    13 1 Отговор
    Чудесната Новина еко се сбъдне ще е топа на топа :)
  • 17 Чичо Митко

    16 1 Отговор

    До коментар #14 от "хххх":

    Сега, като дойде Шиши моментално влизаме в Шенген и комай освен нас други там няма да има.
  • 18 Софиянец

    18 2 Отговор
    Хихихи, мед ми капе от сърцето 😂 , съпунения академик толкова се гърчеше за тоя шенген
  • 19 Уса

    8 0 Отговор
    ЕС е на командно дишане
  • 20 нострадамус: свободата на движението

    5 0 Отговор
    на пришълците на орди с шериа както османците са завзели половин европа през средните векове благодарение на меки брюкселски зелки. Жалко за следващите поколения европейци
  • 21 Весел Патиланчо

    4 0 Отговор
    Плюл съм ви на европата. Ние се изселихме в Африка и ни е много гот. Вие там у цивилизацията го духайте, както каза един от ППто.
  • 22 Име

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ломския":

    Коригирайте се!
  • 23 хммм

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Мдааа":

    Под баба Меркел визираш Олаф Шолц, ли ?
  • 24 Гръч

    5 0 Отговор
    Бог ги наказва понеже цял живот живееха на гърба на българите и румънците.Сега е ред на ограбващите българското злато дано сезадават
  • 25 Ти си

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "хххх":

    Колега , ти прочете ли статията въобще да знаеш за какво става дума ? Какъв Главчев каква дерогация те гони ?
    Ей това лудите неграмотници нямате спирачки и почивен ден ......
  • 26 Госъ

    4 0 Отговор
    Смях в залата тия дето ги поканиха сега ревът от тях и искат да си затворят границите… Какво очаквахте от тях да ви работят за без пари? Да не ви пипат хлебните ? Да не крадат? Не тия не стават да са читави…
  • 27 мдааа

    3 0 Отговор
    Първо изхвърлете всички африканци и азиатци и после затваряйте.
  • 28 Анонимен

    1 0 Отговор
    Халт.От тук започва Германия.Късно е чадо,мандалото хлопна.
  • 29 Няма драма

    3 0 Отговор
    Какво сте си вторачили в този Шенген, сякаш ще свърши светът, ако не ни приемат в него. Гледайте да не се въведат отново изходните и входни визи при пътувания в чужбина, както беше преди влизането ни в ЕС. Глезотийките да пътуваш из Европа, все едно отиваш до родното си село, при баба си, са напът да приключат.
  • 30 Киро П@рапета

    0 0 Отговор
    Принципно нищо ново под слънцето . Всяко начало си има и край , жалко че ние даже не можахме да се включим в "началото" и ще му видим само края .
  • 31 редник

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Владко М":

    Нима?
    Да си припомним Пеньо Пенев:

    Ще има пак звезди…

    и кучета… ще има,

    виещи към тях… като преди.

    Но нека вярата не оскъднява!

    Яснее този мирен ден отвъд.

    На път!

    Човекът е човек тогава,

    когато е на път!