Отидете към основна версия

1 406 31

Австрийската десница поставя имиграцията в центъра на политическия дебат

  • австрия-
  • десница-
  • имиграция-
  • политически дебат

Победата на крайнодясната Партия на свободата провокира дискусии за бъдещето на имиграционната политика в страната

Снимкa: БГНЕС

Крайнодясната Партия на свободата завоюва първото място на тези избори, в сътрудничество с Австрийската народна партия, и двата политически субекта обещават затягане на законодателството относно убежището и активна борба с незаконната имиграция. Успехът на Крайнодясната Партия на свободата предизвика тревоги за възхода на крайната десница в Европа, след подобни постижения на партии като Алтернатива за Германия и Националния фронт във Франция, предава Ройтерс.

Саима Араб, 20-годишна педикюристка от Афганистан, която пристига в Австрия през 2017 г., изразява своята благодарност за свободата, която е намерила в страната. „Никога не бихме могли да правим това в Афганистан – да излизаме навън, да се събираме на обществени места“, споделя тя. Въпреки това, много австрийци са загрижени за способността на страната да интегрира мигрантите, особено мюсюлманите, което поставя имиграционните въпроси на централно място в дискусиите по време на последните избори.

Професор Валтер Обвексер, съветник по миграционното законодателство, коментира, че независимо от състава на новото правителство, е почти сигурно, че ще бъдат търсени начини за затягане на имиграционните закони.

Броят на хората с чуждестранен произход в Австрия е нараснал с над една трета между 2015 и 2022 г., като в момента около 27% от населението от 9 милиона души са родени в чужбина или имат родители имигранти. Затова притесненията на австрийците относно интеграцията на мигрантите, които не успяват да се приспособят, са нараснали, а това е един от основните фактори, определящи политическите предпочитания. Дори и някои австрийци с мюсюлмански произход споделят тези опасения.

Мехмет Озай, австриец от турски произход и привърженик на Крайнодясната Партия на свободата, смята, че системата е пренаселена и че броят на кандидатите за убежище, които не допринасят за икономиката, е твърде висок.

Кампанията на Крайнодясната Партия на свободата акцентира върху имиграцията, като партията популяризира концепцията за „ремиграция“ – връщането на кандидати за убежище в техните страни на произход в случай, че не успеят да се интегрират успешно. Това обаче поражда тревоги сред критиците, които виждат в тази практика демонизиране на чужденците. Напрежението около този въпрос се усили, след като миналия месец бе арестуван тийнейджър със северномакедонски произход за опит за терористична атака във Виена.

Социалният работник Хеди, който е австриец с афганистански произход, сравнява сегашната риторика срещу мюсюлманите с отношението към евреите във Виена преди Втората световна война. Той изразява загриженост, че Крайнодясната Партия на свободата насърчава ксенофобия, подчертавайки, че партията често свързва бежанците с престъпления.

Въпреки своето минало, свързано с крайнодесни идеологии, Крайнодясната Партия на свободата полага усилия да се дистанцира от нацистките си корени. Лидерът на партията Херберт Кикъл нарече Адолф Хитлер „най-големият масов убиец в човешката история“ по време на телевизионен дебат, остро осъждайки нацисткото наследство.

Алон Ишай, ръководител на Австрийската асоциация на еврейските студенти, споделя, че наблюдава паралели между нарастващата риторика срещу мюсюлманите и началото на антисемитските нагласи през нацистката епоха.

Мехмет Озай, поддръжник на Крайнодясната Партия на свободата, не е съгласен с тези твърдения. Според него, мюсюлманите в Австрия се радват на свобода и не вижда заплаха от нарастваща ксенофобия: „Ако имаше ежедневни нападения, бих разбрал страха. Но това е просто страх, раздухан от опозицията“, казва той.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: