30 Септември, 2024 08:58 1 286 30

Австрийската десница поставя имиграцията в центъра на политическия дебат

  • австрия-
  • десница-
  • имиграция-
  • политически дебат

Победата на крайнодясната Партия на свободата провокира дискусии за бъдещето на имиграционната политика в страната

Австрийската десница поставя имиграцията в центъра на политическия дебат - 1
Снимкa: БГНЕС

Крайнодясната Партия на свободата завоюва първото място на тези избори, в сътрудничество с Австрийската народна партия, и двата политически субекта обещават затягане на законодателството относно убежището и активна борба с незаконната имиграция. Успехът на Крайнодясната Партия на свободата предизвика тревоги за възхода на крайната десница в Европа, след подобни постижения на партии като Алтернатива за Германия и Националния фронт във Франция, предава Ройтерс.

Саима Араб, 20-годишна педикюристка от Афганистан, която пристига в Австрия през 2017 г., изразява своята благодарност за свободата, която е намерила в страната. „Никога не бихме могли да правим това в Афганистан – да излизаме навън, да се събираме на обществени места“, споделя тя. Въпреки това, много австрийци са загрижени за способността на страната да интегрира мигрантите, особено мюсюлманите, което поставя имиграционните въпроси на централно място в дискусиите по време на последните избори.

Професор Валтер Обвексер, съветник по миграционното законодателство, коментира, че независимо от състава на новото правителство, е почти сигурно, че ще бъдат търсени начини за затягане на имиграционните закони.

Броят на хората с чуждестранен произход в Австрия е нараснал с над една трета между 2015 и 2022 г., като в момента около 27% от населението от 9 милиона души са родени в чужбина или имат родители имигранти. Затова притесненията на австрийците относно интеграцията на мигрантите, които не успяват да се приспособят, са нараснали, а това е един от основните фактори, определящи политическите предпочитания. Дори и някои австрийци с мюсюлмански произход споделят тези опасения.

Мехмет Озай, австриец от турски произход и привърженик на Крайнодясната Партия на свободата, смята, че системата е пренаселена и че броят на кандидатите за убежище, които не допринасят за икономиката, е твърде висок.

Кампанията на Крайнодясната Партия на свободата акцентира върху имиграцията, като партията популяризира концепцията за „ремиграция“ – връщането на кандидати за убежище в техните страни на произход в случай, че не успеят да се интегрират успешно. Това обаче поражда тревоги сред критиците, които виждат в тази практика демонизиране на чужденците. Напрежението около този въпрос се усили, след като миналия месец бе арестуван тийнейджър със северномакедонски произход за опит за терористична атака във Виена.

Социалният работник Хеди, който е австриец с афганистански произход, сравнява сегашната риторика срещу мюсюлманите с отношението към евреите във Виена преди Втората световна война. Той изразява загриженост, че Крайнодясната Партия на свободата насърчава ксенофобия, подчертавайки, че партията често свързва бежанците с престъпления.

Въпреки своето минало, свързано с крайнодесни идеологии, Крайнодясната Партия на свободата полага усилия да се дистанцира от нацистките си корени. Лидерът на партията Херберт Кикъл нарече Адолф Хитлер „най-големият масов убиец в човешката история“ по време на телевизионен дебат, остро осъждайки нацисткото наследство.

Алон Ишай, ръководител на Австрийската асоциация на еврейските студенти, споделя, че наблюдава паралели между нарастващата риторика срещу мюсюлманите и началото на антисемитските нагласи през нацистката епоха.

Мехмет Озай, поддръжник на Крайнодясната Партия на свободата, не е съгласен с тези твърдения. Според него, мюсюлманите в Австрия се радват на свобода и не вижда заплаха от нарастваща ксенофобия: „Ако имаше ежедневни нападения, бих разбрал страха. Но това е просто страх, раздухан от опозицията“, казва той.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    8 20 Отговор
    Последният Софиянец да се зарежда с фалшивият полковник на Терминал 2. Бая работа ги чака по посрещанията.

    Коментиран от #6

  • 2 Абдул от Кабул

    16 12 Отговор
    Австрийските фашаги сега ще сключат сделка с Баце да си ги взима обратно камиларчетата, с които заля половин Европа.
  • 3 Мунчо юмручето

    21 2 Отговор
    Интересно защо никой не иска мусулманете да идват във държавата му никой не ги иска
  • 4 20000 евро на върнат камилар

    28 5 Отговор
    България ще я приемат в Шенген и по суша само и само да могат да я тъпчат с депортирани мигранти от Австрия, както им падне.

    Коментиран от #30

  • 5 Волен Атака

    22 4 Отговор
    За тази бъркотия с мигрантите е виновна само разнебитената ограда на Валери Симеонов.
  • 6 Тебе ще те оправят

    9 8 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Само албанците. Учи албански.
  • 7 Някой

    8 0 Отговор
    Интересно, цитат:
    "тийнейджър със северномакедонски произход за опит за терористична атака във Виена"
    Иначе няма Шенген, няма проблем!
  • 8 Някой

    17 1 Отговор
    В София се виждат все повече араби.
  • 9 Роки

    22 0 Отговор
    Мигрантите са притеснени, че по-трудно ще могат да изнасилват, колят с ножове, грабят и убиват мирните австрийските граждани. Еврокомисията скоро ще изрази безпокойство от създалата се неблагоприятна ситуация за мюсюлманските терористи.
  • 10 Коментара

    24 0 Отговор
    27% чужденци - подменяне на етническия състав на населението с цел разбиване на традиционните ценности и лесен контрол. Когато населението не е хомогенно и не е народ може лесно да се прокарват политики които са в негова вреда понеже няма защитни механизми.
  • 11 Хайде да оставим

    13 1 Отговор
    сравненията между еврейските и мюсюлманските общности в контекст ВСВ.Приликата между двете общности е,че са капсулирани и рядко се смесват с населението на държавата,която обитават.Разликата е ,че еврейската общност ползва специална държавна закрила винагикогато сенамекне за ,,антисемитизъм",докато новопристигналите от мюсюлманската общност ползват социални блага,заработени от данъкоплатците,без да са допринесли с каквото и да е за социалната система в Австрия.Това са привилегии,които са в ущърб на работещия австриец.Който иска да живее в дадена държава трябва да се откаже от привилегии и да спазва законите,нищо повече.
  • 12 БАНко

    21 3 Отговор
    78 % СА ГЛАСУВАЛИ !!! КАКВИ ПОЛИТИЦИ , А БЪЛГАРИНО !!! КАЗАХА ИМ - НЕ НА ВОЙНАТА НА НАТООВЦЕТЕ СРЕЩУ РУСИЯ , НЕ НА ОРЪЖИЕТО ЗА ОСТАТЪЧНА У-КРАЙНА , ИСКАМЕ ЕВТИНО ГАЗ ОТ РУСИЯ , ПРОТИВ БЕЗОБРАЗНАТА ЕМИГРАЦИЯ , ПРЕМАХВАНЕ НА БРЮКСЕЛСКОТО БЕЗУМИЕ , ......... !!! ПОЛИТИЦИ С ПРОБЛЕМИТЕ НА ХОРАТА !!!

    Коментиран от #13

  • 13 Ква русия те гони бе?

    3 16 Отговор

    До коментар #12 от "БАНко":

    твоята русия се разпада.никой не я бръсне за слива.

    Коментиран от #18, #20

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Османлийски българин

    1 6 Отговор
    Слава на Султан Сюлейман.Амин
  • 16 нннн

    13 1 Отговор
    Европа се събуди. Българи, не спете на двете си уши!

    Коментиран от #24

  • 17 Гориил

    7 0 Отговор
    Това доближава Австрия до строг митнически и граничен контрол.Преговорите за откритост ще загубят актуалност и острота.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ха ХаХа

    10 0 Отговор
    Разпада се ЕС и Нато козарски
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ЕС сам си е виновен.

    18 1 Отговор
    Кани ги, събира ги по Средиземно море да не се удавят, и не ги пъди когато войните приключат. Нас обаче ни критикува защо не ги хващаме по границата с Турция и част от тях успяват да се доберат до тях. Не ни позволяват да ползваме оръжие за охрана на границата и да ги вкарваме в затвора за 1г по нашия закон за нелегалното ѝ преминаване. Като дойдат в ЕС се отнасят към тях като към дълго очаквани гости - веднага квартира, мед. обслужване, пари всеки месец, а те хукват по кръчми, бардаци, наркотици, искат джамии, халал, закачат жените, убиват, правят атентати, възмущават се от нашия начин на живот, не искат да работят.
  • 22 Това го пиша от 2015г.

    11 0 Отговор
    План за окончателно решение на бежанския проблем: От 500млн. европейци ще се намерят 5млн. за една общоевропейска жандармерия със следните задачи: Концентриране на подходящи места близо до големи летища на пришълци извършили престъпления, без документи, от страни в които няма война или войната е на приключване - това на първо време. 10 броя 747 извършват по един чартърен полет с дестинации Кабул, Техеран, Дамаск, Алжир,Нигерия и др. подобни. 747 побира 660 души - 600 пришълци и 60 полицаи за охрана. По 6000 на ден, за 100 дни 0,6млн. , за година 2млн. и така до окончателно решаване на бежанския проблем. Цената на извозване на 1 пришълец да я сметнем 500евро. - 2млн. по 500евро - 1млрд. годишно. Издръжката на жандармерията е малка защото ще бъдат включени всички настоящи структури - полиция, войска, жандармерия и доброволци от всички страни от ЕС. Какво няма в тоя план - воля! Дори да се дадат по 10000евро на глава за сбогом - това са 200млрд. за 20млн. пришълци. Сумата не е толкова голяма за ЕС и е по-малка от гръцкия дълг. Планът може да се ускори десетократно със 100 бр. 747 или А-380. Алтернативата на този план е гражданска война след 10-15 години.
  • 23 стратегии

    3 1 Отговор
    Австрийски трик.
    Ще формират кабинет без т. нар. "крайна десница" и ще оправдаят някои недолюбвани мерки от Брюксел с "дясната опасност".
    На Острова пък го изиграха така - непопулярните мерки ги проведе индийски мюсюлманин.
    Всеки се спасява както може.
  • 24 Гориил

    2 6 Отговор

    До коментар #16 от "нннн":

    Надявам се, че победата на десницата в България ще затвори границата за руснаците или ще затрудни максимално получаването на визи.

    Коментиран от #26

  • 25 Възраждане за Австрия

    6 1 Отговор
    Възраждане за България!
    Европа на нациите.
    Смърт на Евроджендърския Халифат ЕС!
  • 26 Жълтопаветен канибал

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Гориил":

    Евроgеите да си извадят мигрантското семе от ушите и да слушат!
    Европа ще бъде силна, просперираща, индустриализирана заедно с Русия, или ще бъде бедна, слаба, унизена като васал на ФAЩ!
    Очевидно е какво трябва да изберем!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 все пак

    2 0 Отговор
    трябва да се прави разлика между мигранти и бежанци. Ако се плащаха социални само на бежанците, то мигрантския натиск нямаше да е толкова голям. Не можеш да сложиш някого на софрата, а после да се чудиш, защо не си тръгва.
    Не мисля, че Крайнодясната Партия на свободата насърчава точно ксенофобия, а по-скоро изразяват усещането на австрийците, че помощи се раздават за щяло и нещяло. Европа се напълни с хрантутници, които мислят, че някой им е длъжен. Щом не могат да се интегрират, значи трябва да си намерят друго по-подходящо място.
    Виж, към бежанците трябва да има по-благосклонно отношение, защото не са напуснали родните места по собствено желание, но и то не може да е безкрайно, т.е. и от тях се очаква да се интегрират или да се върнат.
    В крайна сметка, ключово за всички е интеграцията - който работи и допринася за общото благо е добре дошъл, но ако си мислят, че трябва ние да се нагаждаме към тях - прав им път обратно.
  • 30 Старец

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "20000 евро на върнат камилар":

    И това ще е новото условие за шенген и еврозоната, не че са ни притрябвали
Новини по държави: