Отидете към основна версия

1 278 2

Екстремни метеорологични условия в Румъния: Евакуирани хиляди граждани

  • румъния-
  • метеорологични условия-
  • евакуация-
  • граждани

Превантивни мерки срещу наводнения и лошо време

Снимкa: БГНЕС

Общо 6,014 души са били евакуирани през изминалото денонощие от 28 населени места в окръзите Арджеш, Брашов, Галац и Васлуй в Румъния поради лошото време и риска от наводнения, съобщават от Главния инспекторат за извънредни ситуации на страната. Властите предприеха тези мерки като превенция след трагичния инцидент преди две седмици в източния окръг Галац, когато придошли води отнеха живота на седем души, цитирано от БТА.

Морският и речният трафик е временно спрян, а маневрите във всички пристанища в окръзите Констанца и Тулча са преустановени поради неблагоприятните метеорологични условия, включително силни пориви на вятъра.

През последните 24 часа лошото време е нанесло значителни щети в 116 населени места в 29 окръга на Румъния, където дървета и стълбове, повалени от вятъра, са повредили автомобили и сгради.

"В този момент ситуацията е под контрол," увери ръководителят на Главния инспекторат за извънредни ситуации Раед Арафат, цитиран от Диджи24.

В 25 населени места в Галац учебните занятия за днес са отменени.

Жълт код за проливни дъждове е в сила за регионите Молдова, Добруджа, централна и източна Мунтения, където се очакват силни пориви на вятъра със скорости от 70 до 90 км/ч. В Източните и Южните Карпати дъждът ще премине в сняг.

Оранжев код за наводнения важи за шест окръга на Румъния: Харгита, Муреш, Ковасна, Нямц, Бакъу и Вранча.

Този уикенд Румъния бе засегната от две припокриващи се екстремни явления. Циклонът "Ашли" премина през страната от запад на изток, като пикът на явлението беше достигнат вчера вечерта в Букурещ и в южните окръзи. В същото време нивото на река Дунав се повиши значително.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: