Отидете към основна версия

2 245 34

Иран няма да изпраща войници срещу Израел

  • ливан-
  • иран-
  • израел-
  • хамас-
  • хизбула

През последните дни Израел нанесе няколко удара срещу групировки, считани за съюзнически и подкрепяни от Иран

Снимка: БГНЕС/ EPA

Иран няма да изпраща свои войници в Ливан и ивицата Газа, за да се противопостави на заклетия си враг Израел, който атакува групировки, които Техеран подкрепя в региона, казаха днес ирански дипломати, цитирани от Франс прес, предаде БТА.

„Правителствата на Ливан и Палестина имат капацитета и силата да се противопоставят на агресията на ционисткия режим и няма нужда да се разполагат спомагателни или доброволчески ирански сили“, посочи говорителят на Министерството на външните работи Насър Канани на седмичната си пресконференция.

През последните дни Израел нанесе няколко удара срещу групировки, считани за съюзнически и подкрепяни от Иран, включително мощната „Хизбула“ в Ливан и бунтовниците хуси в Йемен. Лидерът на „Хизбула“ Хасан Насралла беше убит в петък при израелски удар по южните предградия на Бейрут - крепост на шиитското движение, въоръжено и финансирано от Ислямска република Иран.

„Не сме получавали никакви искания и знаем, че те не се нуждаят от помощта на нашите експедиционни сили“, добави Канани. При удара срещу лидера на „Хизбула“ в неговата крепост в южните предградия на Бейрут в петък беше убит и бригаден генерал Абас Нилфорушан, заместник-началник на операциите на Революционната гвардия - идеологическата армия на Ислямската република.

„Ционисткият узурпаторски режим няма да остане без порицание и наказание за престъпленията, които е извършил срещу иранския народ, силите на съпротивата (проиранските групи в региона) и иранските граждани и войници“, обеща Канани.

В понеделник иранският президент Масуд Пезешкиан посети щаба на „Хизбула“ в Техеран, „за да отдаде почит“ на Хасан Насралла, стана ясно от изявление, публикувано на правителствения уебсайт. Върховният водач на Ислямската република Али Хаменей е заявил, че загубата на Насралла „няма да бъде напразна“, а първият вицепрезидент Мохамад Реза Ареф е предупредил, че тя ще доведе до „унищожаването“ на Израел.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 14 гласа.

Свързани новини