Отидете към основна версия

1 776 60

Иран съобщи, че нападението срещу Израел е приключило

  • израел-
  • иран-
  • хизбула-
  • хамас-
  • ливан-
  • техеран-
  • ракети-
  • тел авив-
  • сащ

Израел поднови бомбардировките си срещу южните предградия на столицата Бейрут

Снимка: БГНЕС/ EPA

Иран заяви, че ракетната атака срещу Израел - най-голямото му военно нападение срещу еврейската държава - е приключила, ако обаче не последва нова провокация на напрежението. Израел и САЩ обещаха да отвърнат на Техеран на фона на засилващите се страхове от по-широка война, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Въпреки призивите за прекратяване на огъня, отправени от ООН, САЩ и Европейския съюз, сраженията между Израел и ливанското шиитско движение "Хизбула" продължават и днес.

Израел поднови бомбардировките си срещу южните предградия на столицата Бейрут, крепост на подкрепяното от Иран въоръжено движение, като нанесе най-малко десетина въздушни удара по цели, които според израелските сили са били свръзани с "Хизбула".

От някои части на предградията се издигаха големи кълба дим. По-рано днес Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) издадоха нови заповеди за евакуация в района, който до голяма степен е почти обезлюден след няколкото дни на тежки въздушни удари.

По-рано днес "Хизбула" съобщи, че рано тази сутрин негови бойци са влезли в сблъсък с израелски сили, проникнали в село Адайсе в Южен Ливан, и са ги принудили да се оттеглят, предаде Ройтерс. Иран определи вчерашното масирано нападение срещу Израел като отбранително и насочено единствено към неговите военни съоръжения. Иранската държавната новинарска агенция ИРНА съобщи, че са били атакувани три израелски военни бази.

Техеран заяви, че нападението му е в отговор на убийства от страна на Израел на лидери на въоръжени проирански групировки и на агресията в Ливан и в ивицата Газа. "Действията ни приключиха, освен ако израелският режим не реши да предизвика по-нататъшни ответни действия. При този сценарий нашият отговор ще бъде по-силен и по-мощен", заяви иранският министър на външните работи Абас Аракчи в публикация рано тази сутрин в платформата "Екс".

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обеща да отвърне на удара. "Иран направи голяма грешка тази вечер и ще си плати за нея", заяви той късно снощи в началото на извънредното заседание на военно-политическият кабинет по сигурността на Израел.

Вашингтон заяви, че ще работи с дългогодишния си съюзник Израел, за да гарантира, че Иран ще понесе "тежки последствия" за вчерашната атака, в която според Израел са били изстреляни над 180 балистични ракети. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е разговарял с израелския си колега Йоав Галант и е заявил, че Вашингтон е "добре подготвен" да защити интересите си в Близкия изток, се казва в изявление на Пентагона.

"Двамата с министъра изразихме взаимна благодарност за координираната защита на Израел срещу близо 200 балистични ракети, изстреляни от Иран, и се ангажирахме да останем в тесен контакт", заяви Остин в отделно изявление в платформата "Екс".

Кораби на Военноморските сили на САЩ изстреляха десетки прехващачи срещу ирански ракети, насочени към територията Израел, съобщи Пентагонът. Великобритания съобщи, че нейните сили са изиграли важна роля "в опитите да се предотврати по-нататъшна ескалация в Близкия изток", без да дава повече подробности. Пентагонът заяви, че въздушните удари, нанесени вчера от Иран, са били около два пъти по-големи от иранското нападение срещу Израел през април.

"Отговорът ще бъде болезнен"

Израел активира вчера системата си за противовъздушната отбрана срещу иранската бомбардировка и повечето ракети бяха свалени "от Израел и отбранителната коалиция, водена от САЩ", заяви говорителят на ЦАХАЛ контраадмирал Даниел Хагари във видеозапис в "Екс" като добави, че "нападението на Иран е сериозна и опасна ескалация".

Вчера иранските сили за първи път използваха хиперзвукови балистични ракети "Фатах" и 90 процента от тях успешно поразиха целите си в Израел, съобщиха от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция (КГИР). В изявление за държавните медии генералният щаб на иранските въоръжени сили заяви, че всеки израелски отговор ще бъде посрещнат с "огромно разрушение" на инфраструктурата на Израел. От щаба също така заявиха, че ще атакуват регионалните активи на всеки израелски съюзник, който се намеси в конфликта.

Опасенията, че Иран и САЩ могат да бъдат въвлечени в регионална война, нараснаха със задълбочаващото се нападение на Израел над Ливан през последните две седмици, включително с началото на сухопътна операция там в понеделник, на фона на продължаващият вече година конфликт в ивицата Газа.

Президентът на САЩ Джо Байдън изрази пълната подкрепа на САЩ за Израел и определи атаката на Иран като "неефективна". Вицепрезидентката Камала Харис, кандидат за президент на Демократическата партия, подкрепи позицията на Байдън и заяви, че Вашингтон няма да се поколебае да защити интересите си срещу Иран. "Ние ще действаме. Иран скоро ще усети последствията от действията си. Отговорът ще бъде болезнен", заяви пред репортери постоянният представител на Израел в ООН Дани Данон.

Белият дом също обеща "тежки последствия" за Иран, като съветникът по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан заяви на брифинг във Вашингтон, че САЩ "ще работят с Израел, за да може това да се случи". Той не уточни какви биха могли да бъдат тези последствия.

Френският президент Еманюел Макрон категорично осъди новите атаки на Иран срещу Израел и добави, че в знак на ангажираност със сигурността на Израел Франция ще мобилизира днес военните си ресурси в Близкия изток. Съветът за сигурност на ООН насрочи за по-късно днес заседание във връзка конфликта в Близкия изток, а Европейският съюз призова за незабавно прекратяване на огъня. Близо 1900 души са били убити и над 9000 ранени в Ливан, почти една година от началото на трансграничния обстрел по израелско-ливанската граница, по-голямата част от които през последните две седмици, сочат данни на ливанското правителство, отбелязва Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.

Свързани новини