2 Октомври, 2024 11:59 1 634 60

Иран съобщи, че нападението срещу Израел е приключило

  • израел-
  • иран-
  • хизбула-
  • хамас-
  • ливан-
  • техеран-
  • ракети-
  • тел авив-
  • сащ

Израел поднови бомбардировките си срещу южните предградия на столицата Бейрут

Иран съобщи, че нападението срещу Израел е приключило - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Иран заяви, че ракетната атака срещу Израел - най-голямото му военно нападение срещу еврейската държава - е приключила, ако обаче не последва нова провокация на напрежението. Израел и САЩ обещаха да отвърнат на Техеран на фона на засилващите се страхове от по-широка война, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Въпреки призивите за прекратяване на огъня, отправени от ООН, САЩ и Европейския съюз, сраженията между Израел и ливанското шиитско движение "Хизбула" продължават и днес.

Израел поднови бомбардировките си срещу южните предградия на столицата Бейрут, крепост на подкрепяното от Иран въоръжено движение, като нанесе най-малко десетина въздушни удара по цели, които според израелските сили са били свръзани с "Хизбула".

От някои части на предградията се издигаха големи кълба дим. По-рано днес Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) издадоха нови заповеди за евакуация в района, който до голяма степен е почти обезлюден след няколкото дни на тежки въздушни удари.

По-рано днес "Хизбула" съобщи, че рано тази сутрин негови бойци са влезли в сблъсък с израелски сили, проникнали в село Адайсе в Южен Ливан, и са ги принудили да се оттеглят, предаде Ройтерс. Иран определи вчерашното масирано нападение срещу Израел като отбранително и насочено единствено към неговите военни съоръжения. Иранската държавната новинарска агенция ИРНА съобщи, че са били атакувани три израелски военни бази.

Техеран заяви, че нападението му е в отговор на убийства от страна на Израел на лидери на въоръжени проирански групировки и на агресията в Ливан и в ивицата Газа. "Действията ни приключиха, освен ако израелският режим не реши да предизвика по-нататъшни ответни действия. При този сценарий нашият отговор ще бъде по-силен и по-мощен", заяви иранският министър на външните работи Абас Аракчи в публикация рано тази сутрин в платформата "Екс".

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обеща да отвърне на удара. "Иран направи голяма грешка тази вечер и ще си плати за нея", заяви той късно снощи в началото на извънредното заседание на военно-политическият кабинет по сигурността на Израел.

Вашингтон заяви, че ще работи с дългогодишния си съюзник Израел, за да гарантира, че Иран ще понесе "тежки последствия" за вчерашната атака, в която според Израел са били изстреляни над 180 балистични ракети. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е разговарял с израелския си колега Йоав Галант и е заявил, че Вашингтон е "добре подготвен" да защити интересите си в Близкия изток, се казва в изявление на Пентагона.

"Двамата с министъра изразихме взаимна благодарност за координираната защита на Израел срещу близо 200 балистични ракети, изстреляни от Иран, и се ангажирахме да останем в тесен контакт", заяви Остин в отделно изявление в платформата "Екс".

Кораби на Военноморските сили на САЩ изстреляха десетки прехващачи срещу ирански ракети, насочени към територията Израел, съобщи Пентагонът. Великобритания съобщи, че нейните сили са изиграли важна роля "в опитите да се предотврати по-нататъшна ескалация в Близкия изток", без да дава повече подробности. Пентагонът заяви, че въздушните удари, нанесени вчера от Иран, са били около два пъти по-големи от иранското нападение срещу Израел през април.

"Отговорът ще бъде болезнен"

Израел активира вчера системата си за противовъздушната отбрана срещу иранската бомбардировка и повечето ракети бяха свалени "от Израел и отбранителната коалиция, водена от САЩ", заяви говорителят на ЦАХАЛ контраадмирал Даниел Хагари във видеозапис в "Екс" като добави, че "нападението на Иран е сериозна и опасна ескалация".

Вчера иранските сили за първи път използваха хиперзвукови балистични ракети "Фатах" и 90 процента от тях успешно поразиха целите си в Израел, съобщиха от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция (КГИР). В изявление за държавните медии генералният щаб на иранските въоръжени сили заяви, че всеки израелски отговор ще бъде посрещнат с "огромно разрушение" на инфраструктурата на Израел. От щаба също така заявиха, че ще атакуват регионалните активи на всеки израелски съюзник, който се намеси в конфликта.

Опасенията, че Иран и САЩ могат да бъдат въвлечени в регионална война, нараснаха със задълбочаващото се нападение на Израел над Ливан през последните две седмици, включително с началото на сухопътна операция там в понеделник, на фона на продължаващият вече година конфликт в ивицата Газа.

Президентът на САЩ Джо Байдън изрази пълната подкрепа на САЩ за Израел и определи атаката на Иран като "неефективна". Вицепрезидентката Камала Харис, кандидат за президент на Демократическата партия, подкрепи позицията на Байдън и заяви, че Вашингтон няма да се поколебае да защити интересите си срещу Иран. "Ние ще действаме. Иран скоро ще усети последствията от действията си. Отговорът ще бъде болезнен", заяви пред репортери постоянният представител на Израел в ООН Дани Данон.

Белият дом също обеща "тежки последствия" за Иран, като съветникът по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан заяви на брифинг във Вашингтон, че САЩ "ще работят с Израел, за да може това да се случи". Той не уточни какви биха могли да бъдат тези последствия.

Френският президент Еманюел Макрон категорично осъди новите атаки на Иран срещу Израел и добави, че в знак на ангажираност със сигурността на Израел Франция ще мобилизира днес военните си ресурси в Близкия изток. Съветът за сигурност на ООН насрочи за по-късно днес заседание във връзка конфликта в Близкия изток, а Европейският съюз призова за незабавно прекратяване на огъня. Близо 1900 души са били убити и над 9000 ранени в Ливан, почти една година от началото на трансграничния обстрел по израелско-ливанската граница, по-голямата част от които през последните две седмици, сочат данни на ливанското правителство, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баце ЕООД

    3 7 Отговор
    Не се на-играха...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Сталин

    26 17 Отговор
    Иран са унищожили F-35 ,следващия път трябва да гърмят по Димона и корабите на наглетата и краварите които помагат на тези ционистки кучета да избиват жени и деца

    Коментиран от #7, #18

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Иде

    18 18 Отговор
    Наистина ли чалмите си мислят, че така ще се разминат?
  • 6 Роден в НРБ

    6 6 Отговор
    Таман стана весело...

    Коментиран от #10, #21

  • 7 Хи Хи Хии 🤣🤣🤣

    17 15 Отговор

    До коментар #3 от "Сталин":

    Унищожили са , ама в сънищата си и мечтите ...🤣🤣
  • 8 Kaлпазанин

    19 14 Отговор
    Това което няма да прочетете тук е че са унищожени 20 от новите ф-35 от общо 49 и горят две газови платформи,щетите се изчисляват на 2,5 билиона бидона дослрв

    Коментиран от #45, #55

  • 9 Роден в НРБ

    21 12 Отговор
    Тежки времена за евро-жидо-атлантизЪма... Не стига, че Путин ги направи смешни като взе Донбас, ами сега и иранците им се изплюха в суратя. Не отиват на добре нещата за западните гои

    Коментиран от #11, #14

  • 10 Хи Хи Хии 🤣🤣🤣

    10 2 Отговор

    До коментар #6 от "Роден в НРБ":

    Тепърва почва веселбата..рЕзни си мезенца, приготви си питиенца и само гледай ...шоуто още не е почнало..
  • 11 НРБ става

    7 4 Отговор

    До коментар #9 от "Роден в НРБ":

    Така става, когато реалността ти идва в повече: живееш в постоянна фантазия.

    Малко кошмарна, но по-добре от реалността.
  • 12 Kaлпазанин

    3 2 Отговор
    Това което няма да прочетете тук ,а не продават .да ви ши@@@@@ автокоректора
  • 13 горски

    17 6 Отговор
    От Израел се искаше да признае палестинска държава и да се очертаят физическите граници м/у тях.Но не иска....и в момента имаме съпротивително движение което извършва и терористични актове.
    Ако има две държави и тогава продължът инцидентите,тогава Израел е в правото си да даде ответен удър.Но не и сега....
    Просто виждаме геноцид и насочено обезлюдяване следвано от израелски заселници...
    А какви били едните и другите са предмет на друг разговор.

    Коментиран от #17

  • 14 Хи Хи Хии 🤣🤣🤣

    12 16 Отговор

    До коментар #9 от "Роден в НРБ":

    Взел Донбас..ама само половината..а украинчетата му прибраха Курск.. абе, нали на 1 октомври требеше да са си върнали Курска област..така заповяда Пухлер..нещо..много тихо..а днес е 2 октомври..май..
  • 15 Трак

    11 9 Отговор
    САЩ е еврейски бостан на демоните които заедно с ционизма на Израел и демони като Сорос и байдън унищожават човечеството!! САЩ трябва да понесат веднъж и завинаги своята гибел . Не знам защо само Китай не се намесва срещу тези деградирали античовеци

    Коментиран от #35

  • 16 Камен

    7 0 Отговор
    Няма край тази война!
  • 17 да ти кажа ...

    2 8 Отговор

    До коментар #13 от "горски":

    ми не знам дали знаеш, ама израел е признал палестинска държава..Дори тази държава има редовно акредитиран посланник и посолство в България..още от 80 тте години на миналия век Намира се на Джеймс Баучър 22 ако не се лъжа..

    Коментиран от #28, #57

  • 18 Гост

    8 4 Отговор

    До коментар #3 от "Сталин":

    Хамас Хизбула ще дойде ред и на първите в Иран .. време има

    Коментиран от #58

  • 19 ХА ХА ХА

    13 9 Отговор
    АБЕ ДА СИ ГО КАЖЕМ НАПРАВО ! ИЗРАЕЛ И САЩ ЗАПЛАШИЛИ ИРАН СЪС ОТМЪЩЕНИЕ.......? АБЕ КРАВАРИТЕ КОЙ ГО ТЪРСЯТ ТАМ И ЗАЩО ТЕ ЗАПЛАШВАТ ДРУГА ДЪРЖАВА , КОГАТО ИЗРАЕЛ Я БОМБАРДИРА ПОСТОЯННО ?
  • 20 Където и да са намесени Краварите

    11 9 Отговор
    Все има войни и кръв !!!!!!!!
  • 21 всички тролове

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "Роден в НРБ":

    Нямате връзка с главния мозък!
  • 22 Аз па викам че тепърва започва

    11 8 Отговор
    Удара против юдейте

    Коментиран от #49

  • 23 Иран

    6 6 Отговор
    Удари еврейска база и Мосад
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 От корабите

    9 4 Отговор
    Щатите не са прихванали нито една иранска ракета.
    Прехвалениятпеврейдки купол бе. Пробит

    Коментиран от #29

  • 27 Путин добре ги прецака

    5 3 Отговор
    Сега всички оръжия ще отидат в Израел!
  • 28 Аз пък да ти кажа

    7 1 Отговор

    До коментар #17 от "да ти кажа ...":

    "Посланикът на Израел в ООН Гилад Ердан демонстративно унищожи Хартата на ООН от подиума на общото събрание на организацията.
    Протестът на дипломата беше заради резолюция за признаване на държавата Палестина като пълноправна членка на организацията."
    Явно не знаеш, че е точно защото Израел не признава Палестина.

    Коментиран от #31, #36

  • 29 Хи Хи Хии 🤣🤣🤣

    7 4 Отговор

    До коментар #26 от "От корабите":

    Току -що изгледах как е бил убит единствения пострадал, един палестинец ..на главата му се стоварила част от двигателя на иранска ракета..иначе взривната част кой знае къде е отлетяла//

    Коментиран от #33

  • 30 Ангел

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "мдаа":

    Май сте неосведомен. Знаете ли кой е сатаната и каква е функцията му? Не сте гледали или чели Фауст...
  • 31 да ти кажа ...

    3 2 Отговор

    До коментар #28 от "Аз пък да ти кажа":

    Палестинската държава на Западния бряг е призната преди повече от 40 години и България има редовни дипломатически отношения с нея..

    Коментиран от #51, #52

  • 32 Наблюдател

    5 3 Отговор
    Горките! Сега ще им попилеят "атома." и ще плувнат в радиация. Все пак показаха кураж.
  • 33 Коровиев

    4 1 Отговор

    До коментар #29 от "Хи Хи Хии 🤣🤣🤣":

    И аз гледах снощи как вдигат двигателя като идол и играят кючеци около него викайки....

    Коментиран от #38

  • 34 това е чудесно

    2 6 Отговор
    Следва отговора на Израел.
  • 35 Сороса и байдъна са видимите пионки

    8 3 Отговор

    До коментар #15 от "Трак":

    На хардлайнерите юдей дето са с едни черни шапки и коси на къдрици и черни тоги и бради е тези командват света и не им знаеш ни името ни лицето
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Ебрахим Раиси

    4 1 Отговор
    "Смятаме, че отношенията между страните от региона и ционисткия режим биха били удар с нож в гърба на палестинския народ и палестинската съпротива", заяви Раиси.

    Иран също бе европейска държава преди Ислямската революция в страната.
  • 38 Хи Хи Хии 🤣🤣🤣

    4 3 Отговор

    До коментар #33 от "Коровиев":

    Майтап ли ти се струва..дори видео постнах, ама мода не поиска да го пусне..много съпричастни с каузата на филистимците бе...ауу, колко сме съпричастни.../да не верваш/

    Коментиран от #40, #41, #42, #44

  • 39 Да живее Иран !

    9 2 Отговор
    СЛАВА НА ИРАН !! УРААА
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Много хубаво

    1 5 Отговор
    ...Лошото е, че Израелското нападение все още не е започнало....

    Коментиран от #56

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Това

    3 4 Отговор

    До коментар #8 от "Kaлпазанин":

    От Рус Информбюро ли е?

    Коментиран от #53

  • 46 ...

    5 5 Отговор
    Само ислямец и руслямец може да се радвта и празнува по улиците изстреляните ракети по мирно население
  • 47 Българин

    4 5 Отговор
    Струва ли си страха да се чудиш кога Израел ще изпълни смъртната ти присъда за решението ти да обстрелваш градове.
    Явно иска му е омръзнало от жената и иска 40 девици
  • 48 настрадин

    4 4 Отговор
    Трябва да приключат проблема исраел
  • 49 Баце ЕООД

    1 4 Отговор

    До коментар #22 от "Аз па викам че тепърва започва":

    Ако Биби върне.. Свършено е с тях
  • 50 хо хо хо

    1 3 Отговор
    Ьадават се избори за президент в Иран. Да видим този пътник дали ще искара още една седмица
  • 51 ССС

    3 2 Отговор

    До коментар #31 от "да ти кажа ...":

    "ама израел е признал палестинска държава..." - твой цитат
    Това, че България я признава, не означава, че и Израел го прави.
  • 52 искаш да кажеш

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "да ти кажа ...":

    Че 154 държави не я признават за държава щом само 40 са го направили
  • 53 Хи Хи Хии 🤣🤣🤣

    1 2 Отговор

    До коментар #45 от "Това":

    От юдоинформ е.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Коректен

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Kaлпазанин":

    Наистина няма да се прочете , защото няма нищо такова !

    Коментиран от #59

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Хи Хи Хии 🤣🤣🤣

    4 3 Отговор

    До коментар #17 от "да ти кажа ...":

    Не лъжи ма шорошпио, никога исраел не е признавал Палестина!
  • 58 Хи Хи Хии 🤣🤣🤣

    3 4 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    Иран не са беззащитните палестински жени и деца.
  • 59 Хи Хи Хии 🤣🤣🤣

    4 4 Отговор

    До коментар #55 от "Коректен":

    Еврейските медии по света никога няма да си признаят, но ще лъжат много.
  • 60 "Израел и САЩ обещаха да отвърнат"

    0 0 Отговор
    Не съм видял никъде подобно обещание от САЩ. Подобно обещание би било сензация при положение, че САЩ се управлява от страхливец. Израел е друга бира.