2 Октомври, 2024 15:19 2 085 90

"Железен купол" и "Стрела": Как Израел се защитава от ракети

  • израел-
  • железен купол-
  • стрела-
  • иран-
  • ливан-
  • хизбула-
  • пейтриът

Много от ракетите, изстреляни от Иран, се прехващат от Израел още във въздуха. Страната има много ефективна система за въздушна отбрана.

"Железен купол" и "Стрела": Как Израел се защитава от ракети - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Защита от дронове с "Пейтриът"

Най-старият компонент на израелската противовъздушна отбрана са системите “Пейтриът“, произведени в САЩ. По време на войната в Персийския залив през 1991 г. те бяха използвани срещу ракетите „Скъд“ от Ирак. Израелските въоръжени сили обаче сметнаха, че системата сама по себе си не е достатъчна и обявиха, че сами ще разработят противоракетен щит.

Днес Израел използва адаптирана версия на „Пейтриът“ - тип MIM-104D под името „Yahalom“ (на иврит „диамант“) за защита от дронове. През 2014 г. и 2018 г. имаше съобщения за свалени с „Яхалом“ два сирийски военни самолета – един над Голанските възвишения, които от десетилетия са анексирани от Израел, и един над израелското въздушно пространство, припомня АРД.

"Стрела" срещу ракети с голям обсег на действие

Защитната система, наречена „Стрела“, има обсег от 2400 км и може да прехваща и ракети в стратосферата. Тя е проектирана съвместно със САЩ в края на 1980-те години и оттогава е била доразвивана, в резултат от което Израел вече използва ракети „Стрела 2“ и „Стрела 3“, а сега разработва и „Стрела 4“. Един модул „Стрела“ включва радарна система, система за управление и пускова установка за ракети.

В сегашната война в Газа ракетите, които изстрелват бойци на хутите от Йемен, биват прехващани именно от системите „Стрела“. При иранската ракетна атака през април най-бързите и най-високо летящи ракети също бяха унищожени от ракети „Стрела 3“.

"Железен купол" срещу артилерийски снаряди

"Железният купол" е предназначен да защитава Израел от артилерийски снаряди и ракети с малък обхват на действие до 17 километра. Той се състои от най-малко десет защитни единици, всяка от които има три компонента: радарна система, контролен център, който изчислява траекторията на приближаващата опасност, и мобилни пускови установки за ракети-прехващачи.

По данни на Израел от пускането ѝ в действие през 2011 г. досега са прехванати хиляди ракети. Производителят – държавната оръжейна компания "Rafael Defence Systems" дава на „Железен купол“ успеваемост от 90%. Системата е била използвана и при иранската атака през април 2024 година. През август 2019 г. САЩ подписаха договор за закупуване на две единици „Железен купол“, за да засилят собствената си противовъздушна отбрана срещу ракети с малък обсег на действие.

"Прашката на Давид" срещу ракети със среден обсег

За да бъде защитен и срещу ракети със среден обсег, Израел разработи съвместно с американската отбранителна компания Raytheon отбранителната система „David's Sling“ („Прашката на Давид“) с ракети-прехващачи „Stunner“, които осигуряват надеждна защита от артилерийски ракети с голям обсег и балистични ракети с малък обсег. Радиусът на действие на системата е около 25 км.

Тя е използвана за първи път през 2018 г., а през 2023 г. – и срещу ракета „Бадр 3“, изстреляна от ивицата Газа по посока на Тел Авив, както и срещу ракета на терористичната организация Хамас на 7 октомври. През 2023 г. Финландия обяви, че е поръчала от Израел отбранителна система „Прашката на Давид“ за своите въоръжени сили.

„Железен лъч": с лазерна мощност срещу ракети

Най-малко от 2010 година насам Израел разработва допълнителна високоенергийна лазерна система, която да прехваща снаряди и летящи обекти като дронове от къси разстояния с помощта на фазерен лазер. Първоначално планирана като мобилна система, сега се разработва и стационарен вариант, който ще бъде въведен в експлоатация през 2025 година.

Според Министерството на отбраната „Железен лъч“ ще бъде използван пробно и в борбата срещу терористичната организация Хамас по южната граница на ивицата Газа.

Емилиян Лилов редактор


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    79 9 Отговор
    Снощи ракети падаха на ята.Отбраната удряше две три но другите стигаха до земята.Имаше и много бързи хиперзвукови.

    Коментиран от #7, #17

  • 2 За пари са го спрели

    6 33 Отговор
    Колкото да пусне 100 ракети. После пак са го пуснали като са спрели сирените.

    Всичко е точно. Куполът си работи, пари сме взели, нищо не е станало. След месец пак.
  • 3 Пич

    43 2 Отговор
    Израел можеше да се защити само като свали напрежението , и парира ескалацията на конфликта !!! Арабите и Иран са в същото положение ! При глупавото развитие , което се задава , ще загубят и двете страни !!!
  • 4 Сатана Z

    71 10 Отговор
    Израел така се предпази от Иранските ракети,че изгуби над 20 невидимки Ф35 и военновъздушните им бази са превърнати в руини.

    Коментиран от #9, #16, #19

  • 5 честен ционист

    6 37 Отговор
    Когато Господ е на твоя страна, не ти трябва никакво ПВО.

    Коментиран от #87

  • 6 Механикът

    48 2 Отговор
    А ние как да се защитим? Вече колко години? Цели се опарихме и още не сме се научили, както казваше Дякона.
    В БГ територията такива като Тулуп ефенди и ония 240 парламентаджии разпродават, разграбват и осакатяват държавата морално, демографски, икономически, духовно. Тря се изметат. И да си вземем държавата обратно. Със или без гражданска война.
    И обикновения български данъкоплатец иска поне проектозакон, позволяващ правно притежание и използване на оръжие за защита на имота от кражба срещу тия безполезни индийци.По селата Бог високо, Цар далеко.Няма ли някаква статистическа вероятност няколко заблудени Израелски или Руски ракети да се отклонят от първоначалната си траектория и да паднат в ,,процъфтяващи,, квартали като Столипиново, Факултета или Максуда и техтните им производни?! Тия бангладешки индигота станаха повече от нас. Само права, без задължения. Би било облекчаващо за Българския данъкоплатец..
  • 7 падаха

    7 32 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    падаха отломки по земята. ракета не свети след апогея си.

    Коментиран от #23, #31

  • 8 1551

    39 6 Отговор
    Ръждясал купол...
  • 9 не бе

    11 35 Отговор

    До коментар #4 от "Сатана Z":

    загуби 20000 Ф-16 и 3500000 Ф-35. вЕрвай ми. ма няма да ти покажа снимка на един.
  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    37 4 Отговор
    Основна част от прихванатите ракети е дело на ПВО на САЩ ‼️
    Колко от хиперзвуковите ракети са били прихванати ❓

    Коментиран от #15, #22

  • 11 име

    26 4 Отговор
    Ще се защитава най-вече чрез циoнистките лобита из бившите колониални и робовладелчески сили, които ще осигурят средства от данъкоплатците за да пратят войски да ги защитават. Колкото по-скоро им писне на хората да им дерат кожата, толкова по-рано ще си легнат на мястото под земята кръвожадните циoниcти и света ще стане една идея по-спокойно и мирно място.
  • 12 ФАКТ

    17 31 Отговор
    1 умрял. 2ма ранени. 0 сгради разрушени. 0 снимки на поразени обекти. 0 сателитни снимки на разрушения.
    Повече няма смисъл да се говори

    Коментиран от #20, #34, #63

  • 13 1551

    24 7 Отговор
    Ф 35 не може да бъде ударен,защото е невидим

    Коментиран от #37

  • 14 Всичко е ток и жица

    44 9 Отговор
    "Много от ракетите, изстреляни от Иран, се прехващат от Израел още във въздуха." Другите се прихващат на земята от ефките кацнали на летището, централата на Мосад и две три военни бази. Иначе всичко е ток и жица

    Коментиран от #18

  • 15 аха

    10 6 Отговор

    До коментар #10 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    а колко поразени сгради от тях ще ни покажеш?

    Коментиран от #50

  • 16 честен ционист

    1 22 Отговор

    До коментар #4 от "Сатана Z":

    Хангарите за F-35 са под земята и изтребителят излита вертикално.

    Коментиран от #32, #44

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 я дай снимка

    7 16 Отговор

    До коментар #14 от "Всичко е ток и жица":

    да видим де... щото на чалма и целувал Корана невЕрвам.

    Коментиран от #25

  • 19 Ционист

    6 15 Отговор

    До коментар #4 от "Сатана Z":

    Къде в рашистките ли сайтове го прочети за загуба на ф-35
  • 20 1551

    25 2 Отговор

    До коментар #12 от "ФАКТ":

    Не е това въпроса.Важното е че всяка вечер се крият по бункерите,въздушното пространство е затворено,туризмът е занулен,икономиката е назад и живят в страх всеки един момент.

    Коментиран от #24

  • 21 най-големия факт е

    4 12 Отговор
    че Айатолаха се скри чак в чужбина. Дали не знае на какво е способен Израел?

    Коментиран от #38

  • 22 Нагла копейка

    1 8 Отговор

    До коментар #10 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Всичките....

    Коментиран от #55

  • 23 Дедо

    21 2 Отговор

    До коментар #7 от "падаха":

    Бе ясно, ама нещо много гърмяха тия отломки като ударят в земята.

    Коментиран от #29

  • 24 ФАКТ

    9 8 Отговор

    До коментар #20 от "1551":

    това ли ти е важното. Терора над цивилни... ок... сигурно и на разстрела на военнопленници се радваш... и на взимана на на цивилни за заложници. що не цункаш Корана като господаря ти и да одиш да се радваш някъде извън ЕС?
  • 25 Ти ми обясни

    19 2 Отговор

    До коментар #18 от "я дай снимка":

    "Много от ракетите, изстреляни от Иран, се прехващат от Израел още във въздуха." Къде се прихващат другите ракети тогава, ако не във въздуха?
  • 26 🇺🇦🇧🇬

    6 21 Отговор
    Дано им е харесала зарята на чалмите,днес празници в Иран,Сирия...
    После ще има мъка и хвърчащи чаршафи във въздуха,,а нашите копейки ще ронят сълзи за ислямиските си братя...
  • 27 наблюдател

    28 5 Отговор
    Железният купол се продъни.Справка-видеата в мрежата.
  • 28 ВЪН циони$тит€ ОТ БЪЛГАРИЯ!

    12 6 Отговор
    ЗЛОТО $И ИМА ИМ€: $ащ(нато),британия и рожбата им-из ра €л, !
    $ такива "$ъюзници" КАТО $АТАнато И ВРАГОВЕ НЕ НИ ТРЯБВАТ!

    ДА ЖИВЕЕ СВОБОДНА ОТ циони$тит€(нато-фаши$тит€) БЪЛГАРИЯ И БРАТСКА ПРАВОСЛАВНА РУСИЯ-ОСВОБОДИТЕЛКА!!!

    БОГ И РУСИЯ ДА ПАЗЯТ ПРАВОСЛАВИЕТО, БЪЛГАРИЯ И СВЕТА ОТ циони$тит€- $ащ(нато) ,изра€л, британия, канада, ав$тралия,нова з€ландия,япония...!!!

    Коментиран от #46

  • 29 падаха

    7 7 Отговор

    До коментар #23 от "Дедо":

    вЕрно ли? или видя само ЕДНО видео на ЕДНА ракета дето падна на хълма щото по балистика нямаше смисъл да я гърмят. Или ще ни покажеш разрушения някъде? Съмнявам се. Те иранските ракети са най-миролюбивите ракети - не убиват и не разрушават. Странно.

    Коментиран от #61

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Бай той Толстой

    19 0 Отговор

    До коментар #7 от "падаха":

    Глупости,гледай Ал Джазира или Хиндустан тв-нашите и американската бяха изрязали всичко

    Коментиран от #33

  • 32 Кондьо

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "честен ционист":

    Излита ама друг път....
  • 33 падаха

    2 8 Отговор

    До коментар #31 от "Бай той Толстой":

    е ми гледам гледам. не показват разрушени сгради в Израел. Гледай и ти.
  • 34 Бай Дъно

    26 3 Отговор

    До коментар #12 от "ФАКТ":

    Железният купол над медиите е по-голям и могъщ😅
    Само евреите си знаят, колко го отнесоха, но никога няма да си признаят😉

    Коментиран от #39, #52

  • 35 НЕ РАБОТИ А?

    4 9 Отговор
    1 УБИТ 2МА РАНЕНИ. НЕ БЕ. НЕ РАБОТИ КУПОЛА.

    Коментиран от #41

  • 36 Жоро

    6 2 Отговор
    То хубаво ама колко струват тия ПВО ракети?

    Коментиран от #42

  • 37 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 2 Отговор

    До коментар #13 от "1551":

    Извинете, не знаехме , че е невидим!" - филм по действителен случай ❗
  • 38 Ционист

    2 6 Отговор

    До коментар #21 от "най-големия факт е":

    Ще го намерят аятолаха по следата която остави.От страх тоя си е пуснал товара бомбения, жълто -кафяво..
  • 39 ФАКТ

    7 5 Отговор

    До коментар #34 от "Бай Дъно":

    Дай снимки да ги разбием тия лъжци. Няма кой да снима ли? Ех.... гадни евреи. Построиха всичко на ново за една нощ и замазаха дори блоковете и апартаментите. Че и перденца сложиха. САмо и само да не видим точните 90% попадения. Мбуа ха ха ха ха

    Коментиран от #66

  • 40 az #СВО

    17 3 Отговор
    Вчера бе демонстриран пъленият провал на ПВО/ПРО "Железен купол". При това срещу 180-200 ракети, а ако са например три пъти повече?

    При това Техеран не е удрял безразборно. Ударени са само военни обекти.
  • 41 681

    8 0 Отговор

    До коментар #35 от "НЕ РАБОТИ А?":

    Гледай каналите в Телеграм, да видиш колко работи. Яко работи, не казвай на никой.

    Коментиран от #60

  • 42 Ционист

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Жоро":

    1млрд, 350 мл$
  • 43 Уса

    17 2 Отговор
    Така и не разбраха,че на днешното време трудно се лъже,но много лъжат и разчитат на количеството лъжи на които само соросоидите лгбт пригласят
  • 44 Еф Шестнайесет

    11 5 Отговор

    До коментар #16 от "честен ционист":

    Изтребителт излита вертикално само ако ракетата го перне на 1 метър от пред. Иначе излита хоризонтално. Ако пък го перне по корпуса излита във всички посоки настрани, но не и на горе. Това е от проблемите съпътствали проектирането му.

    Иначе е много добър изтребител, който никой никога не вижда, защото е невидим. Идеалното изделие за изпиране на пари - няма отчетност, не могат да ги хванат колко са произвели и на каква цена. Всичко е невидимо.

    Коментиран от #73

  • 45 🕯️🕯️🕯️

    22 5 Отговор
    Айде моля ви се спрете с приказките от 1001 нощ. Отлично видяме колко струва железния им купол, разпробит като мукавена кутия...

    Коментиран от #54

  • 46 Ционист

    2 9 Отговор

    До коментар #28 от "ВЪН циони$тит€ ОТ БЪЛГАРИЯ!":

    Близост до теб, има психиатрична клиника. Д-р Гълъбова те очаква, със халоперидол и електрошокова терапия.

    Коментиран от #83

  • 47 Върнете резолюцията!

    8 1 Отговор
    Резолюция 3379 на Общото събрание на ООН, приета на 10 ноември 1975 г., „Определя, че ционизмът е форма на расизъм и расова дискриминация“

    Потърсете в тубата " PROUD Of The “Ruins Of Gaza” " на Джими Дор, да видите как е създадена кървавата, расистко фашистка кочина ИзраХел и какву ypоди управляват!
  • 48 Антиционист

    12 1 Отговор
    Дойче зеле в подкрепа на ционисткия нацизъм - кръвта вода не става...
  • 49 Мишел

    14 2 Отговор
    Вчера Иран атакува 3 бази на израелските ВВС и сградите на Мосад. И на четирите места, всички максимално защитени с изброените ПРО и ПВО системи, пораженията от ирански ракети са много големи. Статията "Масиран ирански ракетен удар „напълно унищожи“ израелската база F-35 Неватим: Стелт изтребителите са унищожени – доклади" и следващи в Милитари уоч магазин днес дават илюстрирана със снимки представа за резултатите от ракетния удар.

    Коментиран от #64, #65

  • 50 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "аха":

    Когато се опитваш да спориш по тема- нормално е да отговориш първо на въпроса, а не да отговаряш с "Ама вие защо биете негрите?"
    Ама ти толкова си НЕМОЖЕШ ‼️
  • 51 БАНко

    15 3 Отговор
    САМО НАТООООООВЦИТЕ НЕ ВИДЯХА КАДРИТЕ С ЕКСПЛОЗИИТЕ В ИНТЕРНЕТ , ЗАСНЕТИ ОТ ИЗРАЕЛСКИ ГРАЖДАНИ !!! ,, ЖЕЛЕЗЕН ЩИТ " СЕ ОКАЗА ДЪРВЕН !!!
  • 52 И ти

    3 7 Отговор

    До коментар #34 от "Бай Дъно":

    И ти знаеш 🤣 ама май е добре да те види лекар .
    Нито една ракета не премина ,нито една . О колко тъжно ,а . Страшните им ракети ,а то слама .
    Един палестинец е убит от отломка .

    Коментиран от #56

  • 53 Съвсем скоро Израел ще атакува !

    3 8 Отговор
    Без много да умува !
    Само това да се чува !
    Прашката на Давид

    Коментиран от #58

  • 54 Ционист

    1 3 Отговор

    До коментар #45 от "🕯️🕯️🕯️":

    Има разлика между зелен купол и стрела (хец)

    Коментиран от #75

  • 55 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "Нагла копейка":

    ПО ПЕЙКИТЕ, ли седиш викаш❗
  • 56 Бай Дъно

    2 3 Отговор

    До коментар #52 от "И ти":

    Ти сериозно ли ве!? Вярваш и във фейчки, нали? Горкото!
  • 57 Нето една ракета

    4 1 Отговор
    не е паднала на арабска, пардон израелска земя.
    Идете е проверете.....
  • 58 Ционист

    2 6 Отговор

    До коментар #53 от "Съвсем скоро Израел ще атакува !":

    Прашката на Давид, и Вълшебната пръчка. Но тука от рашистки бяс,им пречи да мислят.
  • 59 Аятолах на прах

    3 4 Отговор
    Май това го споменах
    Аллах
  • 60 НЕ РАБОТИ А?

    5 3 Отговор

    До коментар #41 от "681":

    гледам гледам.... ама няма нищо. я постни тука някоя друга снимка? няма а? нИ стааа... щото само в главата ти. ма големи ароболюбци станахте от как Пу цуна кОрана.
  • 61 Чорбара

    4 2 Отговор

    До коментар #29 от "падаха":

    Кьорав ли си бе ,или ти е платено да пишеш глупости тролче?
  • 62 Пак ли

    6 3 Отговор
    Паааак ли лъжем продажна медия (като останалите) 80% от ракетите са достигнали целите си - има 1000клипа на които се вижда всичко - лъжене и пропаганда за тъпаците обаче ….
  • 63 Мишел

    2 3 Отговор

    До коментар #12 от "ФАКТ":

    Статията днес "Масиран ирански ракетен удар „напълно унищожи“ израелската база F-35 Неватим: Стелт изтребителите са унищожени – докладите " .
    Милитари уоч магазин е с богато илюстрирана статия за последиците в една от атакуваните бази.
  • 64 Ционист

    3 3 Отговор

    До коментар #49 от "Мишел":

    Пълна лъжа, базата си е цяла, няма ще ти . Вие ще станете по големи разузнавачи от АМАН (Военното разузнаване)

    Коментиран от #68

  • 65 Това и

    2 3 Отговор

    До коментар #49 от "Мишел":

    е истината.
    Другото са лъжи
  • 66 Бай Дъно

    3 2 Отговор

    До коментар #39 от "ФАКТ":

    Въведи в тубата по ключ "Iranian missiles targeting the Nevatim airbase" в канала на DD India 😉
    Медииният железен купул също е пробит😉
    И после млъквай!
  • 67 Уса

    13 3 Отговор
    Наскоро хиперзвукова ракета изстреляна от Йемен прелетя над 3 кораба с пво покрай йорданското пво,като израелската гама от стрели пуцаха далече зад ракетата,която мина през щита все едно го няма и се заби в електроцентрала.Това беше показателно и естествено не без помоща на Русия в отговор на мръсните еврейски номера.Цяла Америка видя и разбра,че е безпомощна и е време за преговори.Само натовските кучета нищо не разбират щото са прости

    Коментиран от #84

  • 68 Цяла е

    6 0 Отговор

    До коментар #64 от "Ционист":

    ама не е.
    Има кадри в посочения от колегата американски източник.
    Сюнетисаха те нали ционистче
    задръстено
  • 69 Не знам колко са ефективни,

    10 1 Отговор
    но имаше кратко видео как Натаняху търчи с всички сили към бункера си. Което дава повод за размисъл до колко са убедени в ефективността на тяхното ПВО. Освен това на медиите там им е забранено да припарват в определени зони, камо ли да излъчват оттам. И наземната им операция нещо не се развива съвсем по план. Не знам как ще завърши всичко за Иран, но и Израел няма да спечели от цялата тази патаклама. Настроиха срещу себе си повече от половината свят.
  • 70 Геренски

    3 4 Отговор
    А руските ракети на Криворучко са още по калпави . Не са като Дарк Ийгъл

    Коментиран от #72

  • 71 Иран послуша Иван !

    1 6 Отговор
    Сега ще яде бой като тъпан !
    Редникът

    Коментиран от #74

  • 72 Ха ХаХа

    4 1 Отговор

    До коментар #70 от "Геренски":

    Калпав ти е струмента еерасче

    Коментиран от #78

  • 73 А бе,да те питам

    3 0 Отговор

    До коментар #44 от "Еф Шестнайесет":

    То дане би и наще Ф-ки да са тук ... ама да не ги виждаме,А?

    Коментиран от #85

  • 74 Казал

    8 1 Отговор

    До коментар #71 от "Иран послуша Иван !":

    Созяшкият пярцал розоф
  • 75 И ти

    4 1 Отговор

    До коментар #54 от "Ционист":

    Ама на теб ще ти вярвам ,дето не те слуша главата и един пост нямаш без лъжа в него.
    Бай Мишел
  • 76 Сатана Z

    10 1 Отговор
    Бени Нетаняху звъни на пожар на Зеления фюрер и го пита:
    -Зелен,нападнаха ме.Какво да правя?
    - Казвай,че си свалил всички ракети и готово.
  • 77 Натаняху

    7 0 Отговор
    ако спре войната веднага влиза в затвора
  • 78 Геренски

    1 5 Отговор

    До коментар #72 от "Ха ХаХа":

    Ми дай ти го отпера един път щом е калпав -ще цвилиш кат Лавров

    Коментиран от #80

  • 79 Уса

    6 1 Отговор
    Колкото до еврейските технологии не ми ги хвалете ползвам ги,защото ми ги натрапиха заради по ниската цена от китайските,но се ядосвам всеки ден,защото са бавни неточни и често трябва ръчно да променям гпс настройките отново и отново.Ако ПВОто им работи на същия принцип значи нищо още не са видели от живота тепърва им предстои
  • 80 Само че ти

    2 0 Отговор

    До коментар #78 от "Геренски":

    Юревеш като магарехкогото те цепят църнитекерестета
  • 81 Рубладжийче

    1 8 Отговор
    Копейките са в траур . То техните ракети да не са по добри ,същия скрап . Израел се изгаври с тия

    Коментиран от #82

  • 82 Ха ХаХа

    8 0 Отговор

    До коментар #81 от "Рубладжийче":

    Затова ли наркоманът реве като магаре и проси?
    Руските ракети го трупасяха
  • 83 ВЪН циони$тит€ ОТ БЪЛГАРИЯ!

    4 1 Отговор

    До коментар #46 от "Ционист":

    ШИ БАЙ СЕ КОМУНИ$Т П Р О $ Т!
  • 84 Ал Джазира

    0 5 Отговор

    До коментар #67 от "Уса":

    Хипер звукова ракета изстреляна от хусите. Ама ти май за канарчета ни взимаш. Прелетяла над 3 кораба 😆 ми що не удари някой ,а прелита над тях 😆
    До тук хусите 6 пъти обявяваха как са ударили американски кораб. И 6те пъти се оказаха лъжа. 6 пъти човек ,не е малко. А ти продължаваш да им вярваш ,да не си De бил
    Хусите нямат хипер звукова ракета и няма откъде да вземат
  • 85 Лятна ушанка

    4 1 Отговор

    До коментар #73 от "А бе,да те питам":

    Наще никога, никой няма да ги види.
    Щото са супер дупер стелт...

    Коментиран от #86

  • 86 Лятна ушанка

    4 1 Отговор

    До коментар #85 от "Лятна ушанка":

    Ама можеда си поръчаме още 16.
    Щото сме ларш...
  • 87 АУУУУУ

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "честен ционист":

    НИ БОГ НИ ПВО СПАСИХА ТЕЛ АВИВ ОТ ИРАНСКИТЕ 🚀🚀🚀🚀🇺🇸💩🇺🇲🚀🐂
  • 88 за чеп за зеле

    4 0 Отговор
    и с всичките звучни имена, тази нощ пак ви изгърмеха иранците..честито!
  • 89 М3 голд

    2 4 Отговор
    Шапка им свалям на Израел! За инициативата и стремежа за разработване и внедряване на защитни системи.както е описано в статията, предвидили са всякакви нападения и атаки - с ракети и снаряди. Браво! Имам лични впечатления за техния научен потенциал. А голям процент от нашият потенциал напусна България веднага след "революцията". По късно създаващите се наши специалисти приоритетно заминават навън. Както сме оголени, нямам думи! Държавните предатели гласуваха и подариха на Окраина и малкото, което имахме за небесна защита. На двете системи С300 само ракетите ли им дадоха или целите системи. Както четете, само американските Патриот не стигат. Трябва интегриране. И много пари. Вместо да купуваме скъпи тенекии от САЩ и да си изработим подобни евтини тук, пълним чужди сметки.
  • 90 Решителност

    1 0 Отговор
    Защо нашата държава не изпрати в Ливан ,4-5 броя МИГ 29 ,на мисия зад граница , толкова са и годните - поддържаните.
    Минават свръх звуковата бариера и Ливан са в паника и така се потушава кофликта . Сегашните са блок 90 защо да служат само за охрана на родното небе и позиране .
    Ливан няма възможности да неутрализира МиГ 29 .