3 Октомври, 2024 10:17 2 312 50

Израел може да рискува започването на пълномащабна война срещу Иран

  • иран-
  • израел-
  • война-
  • близкият изток-
  • ливан-
  • бейрут-
  • хамас-
  • хизбула-
  • джо байдън-
  • сащ

САЩ няма да подкрепят израелска атака срещу ирански ядрени обекти

Израел може да рискува започването на пълномащабна война срещу Иран - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

САЩ няма да подкрепят израелска атака срещу ирански ядрени обекти, пише "Гардиън", като се позова на изказване на американския президент Джо Байдън, и отбелязва, че той е казал това в момент, когато Вашингтон се опитва да смекчи отговора на Израел на ракетното нападение на Иран от вторник и да предотврати рязкото изостряне на конфликта, предаде БТА в прегледа на печата. "Отговорът ми е "Не", каза лидерът на САЩ пред журналисти.

Вестникът коментира, че на този фон израелският постоянен представител в ООН е предупредил, че ответните действия на страната му ще бъдат по-твърди, отколкото Техеран "може да си представи". Същия ден началникът на израелския Генерален щаб генерал-лейтенант Херци Халеви каза, че Израел разполага със "способностите да достигне и удари всяка точка в Близкия изток", действителност, за която враговете на Израел "скоро ще си дадат сметка". И докато Израел обмисля откриването на четвърти фронт срещу регионалните си противници, осем израелски войници бяха убити, а значителен брой - ранени при три сражения с ливанското шиитско движение "Хизбула", избухнали след най-мащабното израелско нахлуване в Ливан от войната с "Хизбула" през 2006 г., допълва "Гардиън".

"Индипендънт" също се спира на гибелта на осемте военнослужещи от Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) и отбелязва, че пренеслите се по суша в Ливан боеве с "Хизбула" представляват ожесточаване на конфликта между Израел и ливанското шиитско движение. Изданието изтъква факта, че вчера Израел е нанесъл удар по сграда в бейрутския квартал "Башура", което е близо до ливанския парламент, докато на този фон "Хизбула" съобщи, че бойците на групировката твърдят, че са успели да унищожат три израелски танка "Меркава".

"Дейли Телеграф" отбелязва, че расте натискът вътре в самия Израел за нанасяне на решителен удар по иранската ядрена програма с оглед на мишените на иранския ракетен удар от вторник, сред които бяха централата на разузнавателната служба Мосад и няколко авиобази на ЦАХАЛ.

В тази връзка вестникът цитира изказване на Нафтали Бенет, популярния бивш израелски министър-председател и основен съперник на премиера Бенямин Нетаняху за гласовете на израелските избиратели, който призова Нетаняху "да унищожи иранския ядрен проект, всичките им големи енергийни обекти и да удари критично (тежко) този терористичен режим".

Но според анализатори по-вероятно е при израелския отговор да бъдат атакувани съоръжения като петролни рафинерии, пристанища, оръжейни складове и дори крехката водна инфраструктура на Иран, а не ядрени обекти. Според Байдън израелският отговор трябва да бъде "съразмерен", което изключва ударите по цели от ядрената програма. Както бе съобщено, израелският кабинет по сигурността е решил да предприеме преки военни действия срещу Иран, може би още в следващите няколко дни, допълва "Дейли Телеграф".

След ракетното нападение Израел може да е готов да рискува пълномащабна война с Иран, пише "Ню Йорк Таймс". Изданието отбелязва, че от години двете страни са избягвали прекия сблъсък, като Израел тайно е саботирал интересите на Техеран и е убивал негови представители, без да поема отговорност, докато Ислямската република е поощрявала съюзниците си да нападат Израел, а тя самата се е въздържала да го прави лично. Сега двете страни изглеждат готови да рискуват пряк, продължителен и изключително скъп конфликт. След като Израел нахлу в Ливан, за да противодейства на най-силния ирански съюзник "Хизбула" и след второто за по-малко от шест месеца иранско ракетно нападение срещу територията му, Израел изглежда готов да удари Ислямската република по по-мощен и твърд начин, отколкото го е правил преди, докато Иран обещава масиран отговор, ако Израел се реши на подобна стъпка.

"Ситуацията вече е друга", каза Йоел Гузански, бивш член на израелският Съвет за национална сигурност, отговарял за формирането на стратегията по иранския въпрос. "В Израел имаме консенсус - както сред военните, така и сред експертите по отбрана, анализаторите и политиците - че трябва да се отговори силово на иранското нападение." Много израелци вече нямат какво да губят - иранските опити да се ударят силно урбанизираните райони около Тел Авив са пресичане на граница, която Техеран не беше преминавал, дори и при ракетната си атака през април, чиято мишена бяха военновъздушни бази, а не цивилни зони.

Критиците често пъти имат навика да обвиняват Израел, че е основната причина за проблемите в Близкия изток, но според повечето израелци те самите са жертва на постоянни нападения от страна на иранските съюзници - най-вече на "Хамас" в Газа, хусите в Йемен и "Хизбула" в Ливан - и смятат, че не са направили достатъчно, за да се защитят. В резултат в Израел се засилват призивите да се потърси пълна отговорност на Иран за атаките на съюзниците му, дори и под заплахата от взривоопасна реакция.

Иран е уязвим за израелски контраатаки след ударите, които бяха нанесени на съюзниците му, разсъждава в редове за "Уолстрийт Джърнъл" главният кореспондент на изданието по външнополитическите теми Ярослав Трофимов. Той отбелязва, че оттук нататък за Иран няма добри опции с оглед на това, че Израел е неутрализирал два от най-силните съюзника на Техеран - "Хизбула" и "Хамас" - които в момента се борят за оцеляването си.

По този начин Ислямската република загуби един от основните стълбове на отбранителната си стратегия, което дава възможност на Израел да удари Иран, който Израел смята за най-опасния сред противниците си. САЩ и Г-7 предупредиха Израел да не напада ирански ядрени обекти, пише "Файненшъл Таймс". Изданието отбелязва, че западните официални представители се опасяват, че Вашингтон може да се окаже с недостатъчно влияние върху действията на Израел, докато на този фон те се опитват да предотвратят изостряне на регионалния конфликт.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бен Ходжа

    58 18 Отговор
    Краят на Израел.

    Коментиран от #2, #10

  • 2 Аааааа

    42 15 Отговор

    До коментар #1 от "бен Ходжа":

    Дано
  • 3 Kaлпазанин

    52 16 Отговор
    Няма исраел има Палестина ,всички беди и злини на света започват от това прокълнато племе
  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    45 8 Отговор
    СрАЩ нямало да подкрепят Иssраел 🤔
    А оръжията дето им ги пращат явно са АНТИПОДКРЕПА ‼️
  • 5 Бясното куче

    48 15 Отговор
    Опасявам се , че бясното куче Израел ще започне Третата световна по подобие на сценария от Първата световна война. Тогава Русия доброзорно беше въвлечена да защитава полудялото си прокси Сърбия. Израел истерясва и се държи шизофренички. Израел са държавата с най-малко задръжки да употребят ядрено оръжие. Най-малкото ще ударят ядрените инсталации на Иран и ще заразят Близкия изток.

    Коментиран от #11

  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    39 7 Отговор
    "Няма да Ви подкрепим!"- каза на глас ПЕНТАнаГОНЪТ, след което смигна с око и кимна с глава‼️
  • 7 Демпси

    32 0 Отговор
    Рискът е доста голям. Все пак Израел, въпреки технологичното си превъзходство, е доста малък като територия. И понеже нямат обща граница войната ще се води предимно от въздуха - самолети, ракети и дронове. Абе, дано не започва, че не се знае докъде ще се стигне и какви ще са последствията. Едно е сигурно - много хора ще загинат.
  • 8 Българин

    13 42 Отговор
    Евреите тази нощ дискретно унищожиха руската база Хмеймим с Сирия. Сега в Кремъл се чудят, дали това е нарушило някоя "красная линия". Щото натаняху хич да не е има 3-400 ядрени ракети, които за 5 минути са на червения площад. А това е сериозен аргумент за разумен и диалог и взаимно разбирателство, както самият Борислав Чуков отбеляза.

    Коментиран от #16, #18, #27

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Бай Дън

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "бен Ходжа":

    Дано
  • 11 Бясно куче ли

    13 34 Отговор

    До коментар #5 от "Бясното куче":

    Лоя държава бо допуснала от съседни държави да я обстрелват тероризират ,чрез нападения и отвличания от Газа и обстрел от Ливан не стига това но и ракетни атаки с балистични ракети от държава която се стреми да произведе ядр.оръжие.Какво според теб трябва да направи Израел бе.Кой нападна пръв отвличайки на 100 заложника.Ей Смешник сега чалмите ще видят дебелия щото с руското и тяхно ПВО няма да свалят Израелските ракети.А такива лаици лато теб трябва да мълчат.

    Коментиран от #31, #33, #48

  • 12 Ттт

    10 22 Отговор
    Три точни ракети и ще стане само на аятоласи в Иран. Те и на народа си са дотегнали до смърт.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 баба казваше:

    23 5 Отговор
    който сее дъжд ще жъне бури и потоп.!!! баба беше вещица и винаги познаваше.... арабите са море което никога няма да пресъхне. а за другите..... жална им майка..... след 50 години единия от двамата ще изчезне.... така каза баба.
  • 15 Ха ха ха

    11 24 Отговор
    Иран най накрая ще получи това което си търси

    Коментиран от #21

  • 16 АУУУУУ

    16 8 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    ИМАЛ БИЛ 30Б🚀🚀🚀КОИТО МОГАТ ДА ДОСТИГНАТ КРЕМЪЛ СРЕЩУ ЕДНА ЕДИНСТВЕНА РУСКА 🚀, КОЯТО МОЖЕ И ЩЕ УНИЩОЖИ СЛЕД ТОВА ЦЯЯЯЯЯЯЛ ИСРАЕЛ, ЗА РАДОСТ НА 1,5 МЛРД МЮСЮЛМАНИ. Е, КОЙТО ИСКА НЕКА РИКУВАХАХАХАХА
  • 17 ...

    7 20 Отговор
    Голямата слабост на диктатурите е, че като ликвидираш диктатора стават супер уязвими и обикновено започва гражданска война. Иран се командва от един диктатор. Поне половината народ ще празнува ако бъде убит.

    Коментиран от #20

  • 18 Историк

    26 6 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Приятелю, от създаването си, което е абсолютно незаконно до днес, Израел не е бил по- близко до тоталното си изчезване.
  • 19 вдовец

    15 4 Отговор
    3 милиона срещу 80 ! само с ядрено оръжие могат да победят !

    Коментиран от #36

  • 20 ,,,,,,,,,

    22 3 Отговор

    До коментар #17 от "...":

    Нетаняху като а той ще бъде свален и въпреки, че е демократ 😅😅😅😅2/3 от Израел ще ликува плюс още 2/3 от останалият свят.

    Коментиран от #23

  • 21 Хихихихихи

    16 4 Отговор

    До коментар #15 от "Ха ха ха":

    Да, ще бъде Израел унищожен или най- малкото сринат със земята и след това ще започнат да спазват международните закони и граници.
  • 22 ........

    13 1 Отговор
    След ковид тотално изперкаха хората и само войни са им в главата.Случайно ли палят конфликти там където е повечко нефта,за да му се вдига цената?Не ми се вярва да е случайност на фона на откачените санкции,които най-много повлияха на Европа.Избирателите на демоНкратите също едва ли са доволни от поредното покачване на цените.
  • 23 ...

    3 8 Отговор

    До коментар #20 от ",,,,,,,,,":

    Може, само че заразлика от Иран, това няма да стане причина за гражданска война, а ще се задействат демократичните процедури.

    Коментиран от #25

  • 24 Българин

    19 4 Отговор
    От създаването си Израел насила и чрез грабеж е увеличил територията си почти двойно. Идва Видов ден. Израел ще плати с лихвите.

    Коментиран от #26

  • 25 ,,,,,,,

    9 2 Отговор

    До коментар #23 от "...":

    Демократични процедури като тези срещу Тръмп ли???😅😅😅Неповтаряй заучени фрази а си отвори широко очите и погледни реалността. Или демократични процедури като тия срещу Шарл дьо Гол. Или Кенеди??

    Коментиран от #29

  • 26 Емии

    3 12 Отговор

    До коментар #24 от "Българин":

    Това за коя държава не важи? Като искате множество държави и многополюсен свят, ще получите безспирни войни между тях. Това е цената на многополюсния модел, за който толкова мечтаят в Кремъл - да могат да си нападат други държави без последствия.

    Коментиран от #32

  • 27 Демпси

    12 5 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    "Евреите тази нощ дискретно унищожиха руската база Хмеймим с Сирия." --- Малко на фантазия прилича. Някакви факти, информация, която да потвърждава, че са унишожили базата?

    Коментиран от #42

  • 28 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 22 Отговор
    Израел има такава бойна мощ ,че може да унищожи всеки на земята.За тях иран не е препятствие нито масква!технологиите с които разполага са тези,които има америка,а вие искате да унищожавате........С какво бе,ушанки???

    Коментиран от #38

  • 29 ...

    2 5 Отговор

    До коментар #25 от ",,,,,,,":

    Добре, по-нежно ще го кажа - няма да има вакуум във властта и държавността.

    Коментиран от #35

  • 30 любител

    12 4 Отговор
    ами да пробват поне един път за винаги да бъдат затрити чиф--е това зло като краварите.
  • 31 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    13 3 Отговор

    До коментар #11 от "Бясно куче ли":

    Войната не започна с онези заложници❗ Ако ти си прогледнал преди една година , прочети малко история‼️
  • 32 Имии

    8 0 Отговор

    До коментар #26 от "Емии":

    От 1990 до преди Русия да навлезе в Украйна светът беше еднополюсен: сащ беше безспорен икономически и военен властелин. Та от 1990 до 24.2.2022 година имаше ли войни в еднополюсовия свят или не и кой ги водеше и предизвикваше?
  • 33 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 2 Отговор

    До коментар #11 от "Бясно куче ли":

    В едно си прав :
    " ... такива лаици лато теб трябва да мълчат"
  • 34 ВЪН циони$тит€ ОТ БЪЛГАРИЯ!

    13 4 Отговор
    ТО ам€рикан$кото "НЯМА ДА ПОДКР€ПЯТ" ГО ЗНАЕМ, ПАК ЩЕ ИМА МИЛИАРДИ ДОЛАРИ ВО€ННА ПОМОЩ ЗА изра€л!
    P.S.
    ЗЛОТО $И ИМА ИМ€: $ащ(нато),британия и рожбата им-из ра €л, !
    $ такива "$ъюзници" КАТО $АТАнато И ВРАГОВЕ НЕ НИ ТРЯБВАТ!

    ДА ЖИВЕЕ СВОБОДНА ОТ циони$тит€(нато-фаши$тит€) БЪЛГАРИЯ И БРАТСКА ПРАВОСЛАВНА РУСИЯ-ОСВОБОДИТЕЛКА!!!

    БОГ И РУСИЯ ДА ПАЗЯТ ПРАВОСЛАВИЕТО, БЪЛГАРИЯ И СВЕТА ОТ циони$тит€- $ащ(нато) ,изра€л, британия, канада, ав$тралия,нова з€ландия,япония...!!!
  • 35 ,,,,,

    8 1 Отговор

    До коментар #29 от "...":

    Вакум във властта имаше и още има в Либия и Ирак. Кой го предизвиква този вакум? Иран е отчел тези събития. Не ги мисли тях.

    Коментиран от #39

  • 36 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 14 Отговор

    До коментар #19 от "вдовец":

    Нито израел е 3милиона нито арабите 80!Защо пишете като не сте прочели дори,каква е численоста.Срещу израел са над 120милиона,а самият израел е над 9 милиона.Колко пъти да ви напиша.новата война ще бъде с малко войници.тези 9милиона са много по силни от 120милиона на арабите.Аз съм свидетел,на египетската война и как израел ги укроти така щото вече египет да е пръв приятел на израел.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 бен Ходжа

    16 5 Отговор

    До коментар #28 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Стига митове и легенди. Израел действително има добре въоръжена армия, но съвсем не е някакво божествено чудо, което да не може да бъде победено. Просто другите в региона са отслабени и разделени, иначе Израел е една лодка в океана от мюсюлмани.

    Коментиран от #41

  • 39 ...

    5 14 Отговор

    До коментар #35 от ",,,,,":

    Така де. Нали това казвам. Достатъчно е да свитнеш диктатора и държавата сама ще се срине. Кой, защо, как... изобщо не ме интересува. Държави като Иран, Русия, Китай, Северна Корея и прочие тиранични диктатури, са обречени на застой и последващо самоунищожение. Лошото е, че до тогава, могат да причинят много беди и на околните.

    Коментиран от #40

  • 40 ,,,,,

    6 1 Отговор

    До коментар #39 от "...":

    А нашата държава как 30 г все се срива, пък се демократично общество??? Стига още веднъж с тия заучени фрази
  • 41 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 4 Отговор

    До коментар #38 от "бен Ходжа":

    Същото е да играеш шах срещу мен,може и 20 човека да сте и да играе дядо Димитър блинд,пак резултата ще е плачевен за теб и другите.ти си нямаш на представа какви технологии от бъдещето са.Нали затова ги правят тези гадости,за да може да изчистят хора.Тях не им хора вече.След войната ще дойда във факти да ти ....влея малко разум в младата ти тиква вместо глава!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Израел има ли

    2 3 Отговор
    Друг вариант, те искат да ги унищожат, не им дават друга възможност, навлезли са в тунела, да карат докрай
  • 44 Ком

    7 0 Отговор
    Според БТА, "повечето ракети са паднали в пустинята, а на територията на Израел са изпочупили прозорците на няколко сгради." (типична рекламна акция)
    А отговорът на Израел " пълномащабна война" с участие САЩ.
    Нормален човешки разум не може да направи връзката.
  • 45 УдоМача

    6 2 Отговор
    Ако Израел рискува, ще получи много як шут в зурлата ама де да видим...
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 георги димитров

    2 1 Отговор
    Юдеите ще рапалят война между Християни и Мюсолмани.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Ти си

    3 0 Отговор
    Евреите пак се изкараха невинните жертва - както впрочем и в цялата им история все са невинни и все са гонени и избивани .....
  • 50 АУУУУУ

    0 0 Отговор
    Извънредно! Израел удари руската военновъздушна база Хмеймим на брега на Западна Сирия.
    Както сирийската, така и руската противовъздушна отбрана бяха активни, но не успяха да пресекат ударите.
    Съобщава се, че израелските удари по руската военновъздушна база Хмеймим в Сирия са били извършени малко след като боеприпасите от Иран са били доставени в руската военна база.
    Иранският режим използва Хамас, Хизбула и други терористични групи, за да атакуват Израел.
    Русия не само е във военен и политически съюз с Иран, но участва и в подпомагането на Хамас при екзекуцията на 10/7.Видео✌️✌️✌️✌️✌️✌️