2 Октомври, 2024 17:01 1 556 35

"Деца умират": ситуацията в Ливан е катастрофална

  • ливан-
  • бейрут-
  • израел-
  • деца-
  • оон-
  • хизбула

Няма храна, вода, одеяла, а хората спят под открито небе

"Деца умират": ситуацията в Ливан е катастрофална - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Ковчег до ковчег в траурната зала в ливанския град Сайда. Плачещи хора, които се прощават с близките си. "Прости ми. Моля те, прости ми, че не успях да те защитя", казва през сълзи мъж, наведен над забулен труп.

Страданието на цивилното население в Ливан

Страданието в Ливан е навред. Защото при ударите на Израел загиват не само бойци на Хизбула. "Тъкмо бяхме седнали да вечеряме, когато над нас започнаха да прелитат военни самолети. Погалих дъщеря ми и ѝ казах да не се страхува", разказва ливанецът Абдулхамид. Но мъжът не успява да спаси детето си. "Със сина ми успяхме някак да се измъкнем живи, но дъщеря ми и жена ми са мъртви. Целият ни живот се преобърна за секунда."

Междувременно около 1 милион души в Ливан бягат от насилието. Последната ескалация, предизвикана от иранската атака срещу Израел, предизвиква допълнителна загриженост у хората, а държавата няма решение за огромното количество прокудени хора, казва Мая Андари от помощната организация "Сare": "Ситуацията в Ливан е катастрофална. Имаме 1 милион прокудени хора, които бягат от насилието. Спешно се нуждаем от подкрепата на международната общност. Повечето от прокудените, ранените и убитите са цивилни лица. Тези хора трябва да бъдат защитени. Огънят трябва незабавно да бъде прекратен."

В момента дори в Сирия е по-безопасно

Навсякъде липсват най-елементарни неща: храна, вода, матраци, одеяла, дрехи, просто всичко, свидетелства Андари. "Хората спят по улиците, на плажа или в колите си, защото приютите са препълнени."

Една от тях е Зейна. Младата майка и 4-годишната ѝ дъщеря спят от дни на плажа в Бейрут. "Дойдох тук, защото никъде нямаше място за нас, навсякъде е пълно с хора", разказва Зейна пред репортер на агенция Ройтерс. Затова сега малката ѝ дъщеря спи върху одеяло на брега на морето. "Едно дете не може да живее така. Непоносимо е. Разберете, деца умират."

По данни на ООН 100 000 души вече са пресекли границата със Сирия. Сред тях и немалко сирийски бежанци, които бягат обратно в родината си. Но също така и много ливанци. Хора, които пред лицето на насилието бягат към друга разкъсвана от война страна. Но в момента дори Сирия изглежда по-безопасна от Ливан.

Автор: Анна Осиус (ARD)


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    12 17 Отговор
    И в Европа да дойдат ще умират па от студ.
  • 2 ГЕНОЦИД НАД ПАЛЕСТИНА

    40 7 Отговор
    Израел стреля,пардон хвърля рози по хората.
  • 3 Анита

    15 46 Отговор
    Да бяха мислили по-рано, когато подкрепяха Хизбула, и се радваха, когато терористите от хизбула убиваха, отвличаха и се гавреха с живи и мъртви цивилни, включително жени и деца... PS. Не съм съгласна от моите данъци да се плаща за транспорт на чужди граждани сдобили се с български паспорти. Те реално не са българи и никога не са били българи..

    Коментиран от #6, #7, #20, #31

  • 4 К.О.Т.арАК 😺

    54 6 Отговор
    Израел са фашисти и нацисти.
  • 5 ТаУмВзе

    37 5 Отговор
    Що не ви кефи Геноцидът на Израел бре? Нали било Ценности и а у Демокрацийка. Трепат Жени и Деца със БОМБИ, са извинявайте нещо си. Те го Те ГЕНОЦИД бре!

    Коментиран от #8

  • 6 Мия Калифооо

    48 8 Отговор

    До коментар #3 от "Анита":

    Десетки години Израел отвлича и убива хора от Палестина и Ливан.
  • 7 Точно така!

    12 36 Отговор

    До коментар #3 от "Анита":

    Всички се радваха,пяха песни след атаката на Хамас,а сега изведнъж станаха големи жертви....Да би мирно седяло,не би чудо видяло!

    Коментиран от #21

  • 8 Тоз пък

    5 32 Отговор

    До коментар #5 от "ТаУмВзе":

    Те като използват жени и деца за жив щит какво? да ги оставят терористите да си живуркат ли?Малко им са бомбите даже ! Сграда здрава не трябва да остане там щото тия араби от друго не разбират!
  • 9 Буден

    8 6 Отговор
    ВИНОВЕН Е ПУТИН ???

    Коментиран от #11

  • 10 Kaлпазанин

    19 3 Отговор
    Ами умират ,и затова сте виновни вие .нали все жертватв са само евреите .поне така се опитвате да ни го втълпите медийно ,вашето "медийно"онова страхливото прикрито под немското зеле ,типично еврейското наглото и лицемерното .пробвайте пак щото не ви се получи
  • 11 В будна

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Буден":

    Кома си
  • 12 ТРИ ДЕНА ТРАУР😢

    2 2 Отговор
    ЗА ПАЛЕСТИНЕЦ ХАСАН..
    Д💥МНАТ ОТ ...ПЕРСИЙЙ...😀
  • 13 Факт

    6 1 Отговор
    Израел са прекалено развити окрали са яко Европейските постижения няма как Ливан да се сравнява с тях
  • 14 Дедо ви...

    15 0 Отговор
    Ти да видиш: Израел обяви днес генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за персона нон грата, с което му забранява да посещава еврейската държава, информира АФП. Като причина за това решение се отбелязва, че Гутериш не е осъдил иранската ракетна атака срещу Израел. "Всеки, който не може еднозначно да осъди подлата иранска атака срещу Израел не заслужава да стъпва на израелска земя. Това е антиизраелски генерален секретар, който предоставя подкрепа на терористи, изнасилвачи и убийци", посочи в свое становище израелският външен министър Израел Кац.

    Коментиран от #16

  • 15 Иран и турция да се обединят

    13 3 Отговор
    И да пратят 5 милиона армия и да ликвидират израел завинаги
  • 16 То па некой са затърчал да въри там

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Дедо ви...":

    При онея катили
  • 17 Бгто

    4 1 Отговор
    И тук умират деца възрастни млади
  • 18 Другари, да помогнем!

    4 3 Отговор
    Доведе те ги тези мили хора в България! България ще ги закриля, обгрижва, интегрира. Ще им даде българско гражданство, български паспорти, ще им подари по един парцел с по една селска къщичка - ей на селата са празни. Какъв е пробрлема да спасим 4-5 милионо ливанци? Нищо работа. Айретен, доколкото изтече информация, малко по-назад във времето, наш Буци с помоща на авиоотряд, незнам кой си номер беше, е пренесъл голямо количество чувалчета с хартийки. Не знам колко е вярно това, но така говорят хората, по телевизията.

    Коментиран от #25

  • 19 Гост

    2 10 Отговор
    Хизбула да бяха помислили малко за цивилните.. Ама не и те като Хамас с действията си ги похарчиха…
  • 20 Байрактар"70

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Анита":

    Ще те достигне! Не е далеч! И ще усетиш възловия!
  • 21 Аз от нашето Село

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Точно така!":

    Незнам, дали ще е точно така, като ти го опрат на онова место! Или ще почнеш.....!!!
  • 22 Баце ЕООД

    2 2 Отговор
    Нещо по арогантно не можаха ли да измислят?? В Палестина, няма деца, така ли?!
  • 23 САТАНИСТИТЕ ЮДЕЙ уж били богоизбрани?

    10 1 Отговор
    Много се съмнявам че са богоизбрани. Фактите говорят друго.ЮДЕЙСКИЯ ЦАР ИРОД НАТАНЯХО МНОГО ОБИЧА ДА УБИВА ДЕЦА, САТАНИСТ ОТ ВСЯКЪДЕ, ЕВРЕЙСКИТЕ ВОЙНИЦИ И ТЕ САТАНИСТИ КАТО НАТАНЯХО.
  • 24 Агресорът Израел пак ще го отнесе

    4 1 Отговор
    „Хизбула“ е политическа и военна организация, създадена през 1982 г. по време на израелската инвазия в Ливан. Движението е финансирано и въоръжено от Иран, като има за цел да се бори срещу израелската окупация на Ливан. През 2000 г. Израел се изтегли от Южен Ливан, след 22-годишна окупация, което се смята за голяма победа за „Хизбула“.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 РЕШЕНИЕТО Е ЛЕСНО

    1 4 Отговор
    Гониш Хизбула и никой не те атакува повече. Как пък не гобразбрахте от Хамас?!
    Но ако празнуваш когато се хвърлят ракети по цивилни - ще поюучиш същото на следващия ден.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Кресна

    3 3 Отговор
    Това е много просто племе,не работи,мрази всички християни,ходят с ножове и за нищо се ръчкат и убиват.
    Когато 1500 евреи Бяха убивани,изнасилвани и отвличани тези по света не спаха цяла нощ от радост.Не обичаме и евреите но все са по цивилизовани и носят прогреса.Путин ги защитава и нашите б.м.също без да мислят щото са декапитирани отдавна.

    Коментиран от #32

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 помнещ

    4 5 Отговор
    А га изгонихте 800 000 от домовете им в северен Израел хвъргахте гюбеци и танцувахте. Що така сега рИвети? Още тогава ви го казах - спрете се преди да ви почнат Израел, ама не... Помагали на Хамас. Те ви. С терористи не се преговаря.
  • 31 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Анита":

    А когато избиваха рускоезични хора, включително деца в ЛДНР и Одеса, а Потрошенко публично даявяваше, че децата на Донбас ще "учат в мазета" /документирано/, тогава всичко е било ОК, щото е в "съответствие" с евроатлантическите ценности ли!? И за разлика от руската армия, за ликвидирането на член на Хамас или Хизлула, на евреите не им пука, ако трябва и 100 невинни цивилни, вкл. жени и деца да убият, а за разрушенията да не говорим... Къде са санкциите на ООН /всъщност ръководителят му е със забрана да влиза в Израел/, на ЕС, на отан, на ФИФА, УЕФА, МОК или за евреи санциите не се отнасят....
  • 32 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #28 от "Кресна":

    Евреите никога не са имали държава до 1948 г., когато я създават за сметка на палестинците! Били "имали държава" ама според стария завет, нам си колко хиляди години преди Христа.... Дрън, дрън, митове и легенди! Приказките на Андерсен са по-достоверни и истински от измислената еврейска "история"....
  • 33 дом

    1 0 Отговор
    И двете страни са кръвожадни и не им пука за избитите деца. Готови са да избият още.
  • 34 бл.134 в Zап. парк

    1 0 Отговор
    Слава на Америка и на зелената сделка с грохналата Европа
  • 35 БАНко

    1 0 Отговор
    БАЙДЪНЧОВЦИ И ЦИОНИСТИ , ПОБЪРКАХТЕ СВЕТА С ЖЕСТОКОСТТА СИ !!!